Război în Gaza Israelul l-a ucis la Beirut pe numărul 2 din Hamas, Libanul acuză că e atras în luptă. SUA își retrag portavionul din Marea Neagră, Turcia arestează zeci de „agenți Mossad”

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Israelul l-a ucis la Beirut pe numărul 2 din Hamas, Libanul acuză că e atras în luptă. SUA își retrag portavionul din Marea Neagră, Turcia arestează zeci de „agenți Mossad”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Luptele continuă în toată Fâșia Gaza, iar armata israeliană a transmis marți dimineață că forțele marine și trupele terestre au identificat agenți Hamas care puneau dispozitive explozive de-a lungul coastei și a clădirilor din apropiere. IDF a precizat că agenții au fost uciși, iar dispozitivele explozive au fost distruse.

Continuă și confruntările între Israel și gruparea Hezbollah din Liban, care are legături strânse cu Hamas. Două rachete ghidate antitanc au fost lansate din Liban spre localitatea de la granița de nord, Shlomi, spun autoritățile locale. Una dintre rachete a lovit în apropierea unei clădiri, provocând pagube ușoare.

În replică, armata israeliană a anunțat că avioanele de luptă au efectuat lovituri asupra pozițiilor Hezbollah din satul libanez Yaroun, aproape de graniță. Iar spre seară o dronă israeliană a lovit și un birou Hamas din Beirut, după cum a anunțat Hezbollah, provocând 6 morți, inclusiv a șefului adjunct al biroului politic al grupării, Saleh al-Arouri.

ADVERTISING

Cel puţin 163 de camioane care transportau alimente, apă, provizii medicale şi adăposturi au intrat luni în Gaza prin punctele de trecere Rafah şi Kerem Shalom. Dar autoritățile spun că ajutoarele sunt în continuare insuficiente.

Iată cele mai importante evenimente de marți, 2 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 88:

  • Confruntări Israel-Liban - Două rachete ghidate antitanc au fost lansate din Liban spre localitatea de la granița de nord, Shlomi, spun autoritățile locale. Una dintre rachete a lovit în apropierea unei clădiri, provocând pagube ușoare. În replică, armata israeliană a anunțat că avioanele de luptă au efectuat lovituri asupra pozițiilor Hezbollah din satul libanez Yaroun, aproape de graniță.
  • Numărul 2 din Hamas, ucis la Beirut - O dronă israeliană a lovit marţi un birou al Hamas din suburbia sudică a Beirutului, omorând patru persoane, a anunţat presa de stat libaneză. Printre cei 6 morți se numără și șeful adjunct al biroului politic al grupării, Saleh al-Arouri.
  • Libanul acuză Israelul că-l atrage în război - Premierul libanez Najib Mikati a denunţat drept „o crimă" atacul israelian de la periferia Beirutului, care a dus la moartea lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în biroul politic al organizaţiei palestiniene Hamas. El a afirmat că „această nouă crimă israeliană are ca scop să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare" cu Israelul.
  • Zeci de „agenți Mossad arestați în Turcia - Autorităţile turce au reţinut 34 de persoane pe motiv că le suspectează de legături cu serviciul de informaţii israelian Mossad şi că i-ar fi vizat pe palestinienii care trăiesc în Turcia, a declarat marţi un oficial turc de rang înalt, care susţine că serviciul israelian de spionaj a recrutat agenţi în Turcia. Luna trecută, oficialii turci au ameninţat cu „consecinţe grave" dacă Israelul va încerca să elimine membri ai grupării militante Hamas care trăiesc în afara teritoriilor palestiniene, inclusiv în Turcia. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat că aceasta ar fi o greşeală. Turcia, spre deosebire de majoritatea aliaţilor săi occidentali şi de unele ţări arabe, nu consideră Hamas drept organizaţie teroristă.
  • Luptele continuă în Gaza - Luptele continuă în toată Fâșia Gaza, iar armata israeliană a transmis marți dimineață că forțele marine și trupele terestre au identificat agenți Hamas care puneau dispozitive explozive de-a lungul coastei și a clădirilor din apropiere. IDF a precizat că agenții au fost uciși, iar dispozitivele explozive au fost distruse.
  • Camioane cu ajutoare - Cel puţin 163 de camioane care transportau alimente, apă, provizii medicale şi adăposturi au intrat luni în Gaza prin punctele de trecere Rafah şi Kerem Shalom, potrivit Coordonatorului Israelian al Activităţilor Guvernamentale în Teritoriu (COGAT). Numărul camioanelor se aliniază cu media zilnică observată în săptămânile precedente. Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a avertizat săptămâna trecută că volumul de ajutor care intră în enclava palestiniană devastată rămâne insuficient.
  • Ofițer rănit - Un ofițer în rezervă al armatei israeliene a fost rănit ușor noaptea trecută în timpul unui raid în orașul Azzun din Cisiordania, spune IDF. În timpul raidului, trupele IDFau ucis patru agenți teroriști înarmați care atacaseră trupele cu explozibili din interiorul unei case baricadate, spune armata israeliană.
  • SUA își retrag portavionul din Marea Neagră - Portavionul USS Gerald R. Ford, trimis în Estul Mediteranei după atacul Hamas asupra Israelului din octombrie, se va întoarce în Statele Unite "în următoarele zile", a anunţat marina americană. Trimis pentru a "contribui la poziţionarea noastră regională de descurajare şi apărare", USS Gerald R. Ford "se va redesfăşura în portul său de origine aşa cum era planificat pentru a se pregăti pentru viitoare desfăşurări", conform unui comunicat. Un portavion de nouă generaţie, USS Gerald Ford este o navă cu propulsie nucleară de 100.000 de tone, echipată cu noi tehnologii. După atacul Hamas din 7 octombrie, Washingtonul a oferit sprijin militar Israelului şi şi-a întărit prezenţa în regiune, inclusiv cu portavionul USS Gerald R. Ford şi alte nave de război.
  • Israelieni uciși de propriii camarazi - Unu din şase soldaţi israelieni ucişi de la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza a murit fie în urma unor accidente, fie a fost omorât de propriii camarazi în urma unor erori de comunicare, a anunţat armata israeliană. Potrivit bilanţului anunţat de armată, 172 de soldaţi au fost ucişi de la începutul ofensivei terestre israeliene în Fâşia Gaza, declanşate la 27 octombrie, şi peste 937 au fost răniţi. Dintre aceştia, 29 nu au murit din cauza focului inamic: 18 au fost ucişi de aşa-zisele focuri „prieteneşti” venite de la propriii camarazi, doi au fost victime ale unor împuşcături accidentale, iar alţi nouă au murit în diverse accidente, cum ar fi, de pildă, explozia de muniţie, şrapnel provenit de la demolările controlate sau călcarea de vehicule blindate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇