Paradoxul ipohondriei: Cei care se tem să nu se îmbolnăvească au o speranță de viață mai mică decât restul

Paradoxul ipohondriei: Cei care se tem să nu se îmbolnăvească au o speranță de viață mai mică decât restul

Un amplu studiu suedez a scos la iveală un paradox în ceea ce privește persoanele diagnosticate cu o teamă excesivă de boli grave, adică ipohondrii: aceștia tind să moară mai devreme decât persoanele care nu sunt foarte vigilente cu privire sănătatea lor.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu acest diagnostic au un risc crescut de deces atât din cauze naturale, cât și nenaturale, în special sinucidere.

Stresul cronic și impactul acestuia asupra organismului ar putea explica o parte din această statistică, sunt de părere oamenii de știință, conform Washington Post.

ADVERTISING

Noul studiu, publicat recent în revista JAMA Psychiatry, a arătat că riscul de deces prin sinucidere este de patru ori mai mare pentru persoanele cu diagnosticul de ipohondrie.

Însă riscul de deces, în general, este cu 84% mai mare pentru ipohondri, fie că e vorba despre boli ce țin de inimă, sistem circulator sau plămâni.

Studiul, care a presupus monitorizarea a mii de persoane din Suedia, a arătat că persoanele cu această afecțiune au avut o speranță de viață de 70 de ani, față de 75 de ani, cum se întâmplă în cazul populației generale.

ADVERTISING

„Mulți dintre noi suntem ușor ipohondri. Dar există și persoane aflate la cealaltă extremă a spectrului, care trăiesc într-o stare perpetuă de îngrijorare, suferință și ruminație cu privire la faptul că au o boală gravă”, explică dr. Jonathan E. Alpert de la Centrul medical Montefiore, New York.

Persoanele cu această tulburare suferă și „este important să le luăm în serios și să le tratăm”, a spus medicul.

Tratamentul poate implica terapie cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, educație și, uneori, medicamente antidepresive.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇