Timp de doi ani, Biden și Zelenski s-au concentrat pe scoaterea Rusiei din Ucraina. Acum Washingtonul discută tot mai mult despre o abordare defensivă.
Pe fondul incertitudinii asupra ajutorului american și european pentru Ucraina, administrația Biden și oficialii europeni își mută discret atenția de la sprijinirea obiectivului Ucrainei de înfrângere a Rusiei la îmbunătățirea poziției Kievului pentru o eventuală negociere de încheiere a războiului, au declarat pentru POLITICO un oficial al administrației americane și un diplomat european aflat la Washington.
Această negociere ar însemna cedarea unor părți din Ucraina către Rusia, scrie publicația americană.
Casa Albă și Pentagonul insistă public că nu s-a produs nicio schimbare oficială în politica administrației și că susțin obiectivul Ucrainei de a forța armata rusă să se retragă complet din țară. Însă oficialii ucraineni, cei americani și europeni discută acum discret despre redesfășurarea forțelor Kievului într-o poziție defensivă mai puternică împotriva trupelor ruse din est, potrivit surselor citate și confirmării unui înalt oficial american.
Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare aeriană și construirea de fortificații, a obstacolelor din sârmă ghimpată și a obstacolelor și șanțurilor antitanc de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu Belarus, spun oficialii. În plus, administrația Biden se concentrează pe refacerea rapidă a industriei de apărare a Ucrainei pentru a furniza armamentul extrem de necesar pe care Congresul SUA se opune să îl înlocuiască.
Oficialul din administrația americană a spus că schimbarea de strategie are ca scop întărirea poziției Ucrainei pentru o viitoare negociere. "Aceasta a fost teoria noastră - singurul mod în care acest război se încheie în cele din urmă este prin negociere. Vrem ca Ucraina să aibă cea mai puternică șansă posibilă când va veni momentul", a spus oficialul, un purtător de cuvânt al Casei Albe care a cerut să i se păstreze anonimatul deoarece nu a fost autorizat să vorbească.
"Vrem ca ei să se afle într-o poziție mai puternică pentru a-și menține teritoriul. Nu îi descurajăm să lanseze vreo nouă ofensivă”, a adăugat acesta, subliniind că încă nu sunt planificate discuții și că forțele ucrainene se află în ofensivă în unele locuri și continuă să ucidă și să rănească mii de soldați ruși.
Cum trebuie tradus noul discurs al Casei Albe
Pentru Biden va fi destul de complicat să navigheze, după aproape doi ani de război, printre capcanele unei campanii electorale dificile, notează publicația americană.
Ajutând Ucraina să adopte o postură defensivă, administrația de la Casa Albă nu-și poate permite să-l pună pe Putin în avantaj, după ce a subliniat din prima zi de război că sprijină total lupta pentru victorie a lui Zelenski în fața Moscovei.
"Aceste discuții (despre pace) au început, dar (administrația) nu poate anunța public din cauza riscului politic" la adresa lui Biden, a explicat un oficial din Congresul SUA.
Statele Unite au epuizat fondurile pentru Ucraina după ce Casa Albă a aprobat o nouă tranşă de ajutor militar, în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari. Acest pachet marchează limita capacităţii SUA de a furniza arme Ucrainei fără fonduri suplimentare din partea Congresului. Administraţia Biden a cerut Congresului un pachet suplimentar care să includă un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă acesta este blocat, deoarece politicienii americani încearcă să ajungă la un compromis.
Într-un interviu acordat pe 21 decembrie, John Kirby, șeful de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a avertizat că Washingtonul se aproprie de limita capacității de a oferi asistență militară Ucrainei, pentru că republicanii au blocat cererea lui Biden pentru un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari.
"Avem efectiv zilnic discuții cu ucrainenii despre situația de pe front, despre nevoile și despre intențiile lor. N-o să le telegrafiez rușilor care este strategia ucraineană în lunile următoare", a precizat oficialul.
În ultimul an, cu marja pentru ajutor scăzând rapid în Congres și cu eșecul contraofensivei ucrainene, Biden a trecut de la promisiunea că America va sta în spatele Ucrainei "atât cât este nevoie" la afirmația că SUA vor oferi ajutor "atât cât putem" și acreditând ideea că Ucraina "a obținut deja o mare victorie", iar "Putin a eșuat".
Unii analiști cred că această evoluție poate fi tradusă în felul următor pentru Zelenski: pregătește-te să declari o victorie parțială și să găsești o modalitate măcar pentru un armistițiu sau o încetare a focului cu Moscova, unul care ar lăsa Ucraina parțial divizată.
O trecere într-o postură defensivă i-ar putea permite Ucrainei să câștige timpul de care are nevoie pentru a-l obliga pe Putin să accepte un compromis. "E foarte posibil ca o postură defensivă să le permită ucrainenilor să-și conserve resursele, în timp ce progresul rușilor ar părea incert", a spus Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al armatei americane, co-autorul studiului care a anticipat cu câțiva ani înainte declanșarea invaziei lui Putin în Ucraina.
Diplomatul european de la Washington consideră că Uniunea Europeană ridică, de asemenea, amenințarea de accelerare a intrării Ucrainei în NATO ca să-i pună pe ucraineni în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia cu Moscova.
Acesta ar fi un semnal crucial pentru Putin, despre care se crede că ar fi interesat în principiu de un acord strategic cu Washingtonul, cu condiția ca Ucraina să nu intre în NATO. Administrația Biden continuă să susțină public că intrarea în NATO nu este obiect de negociere.
"Președintele Biden a spus foarte clar că NATO va face parte din viitorul Ucrainei", a precizat Kirby.
Cele două armate rămân în mare parte blocate, dar Putin ar putea semnala acum că e dispus să facă compromisuri, dacă i se permite să păstreze aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care îl controlează parțial în est, a scris New York Times săptămâna trecută.
Rugat să răspundă la această informație, purtătorul de cuvânt al administrației a precizat că nu are cunoștință despre nicio discuție serioasă "până acum" pe acest subiect.
Biden plătește dacă iese rău în Ucraina
Ucraina nu este singurul front pe care Biden încearcă să pună capăt războiului pentru a evita orice veste proastă într-un an electoral. Situația în Orientul Mijlociu nu pare să se stabilizeze curând, în ciuda seriei de vizite ale emisarilor americani care încearcă să împiedice transformarea Fâșiei Gaza într-un dezastru umanitar și escaladarea războiului într-un conflict cu Hezbollah, care ar inflama întreaga regiune.
"Nu vrem să vedem un al doilea front împotriva Hezbollah", a spus Kirby.
Cu toate că nu e de așteptat ca politica externă să joace un rol major în campania electorală din 2024, în condițiile în care inflația a crescut în primii doi ani din mandatul lui Biden, iar economiștii au prognozat o recesiune. Economia americană pare să rămână zona principală "de bătaie", indică sondajele, iar o notă internă arată că protejarea democrației americane va fi tema centrală a campaniei lui Biden.
Însă pe măsură ce inflația scade rapid, de la peste 9,1% în urmă cu un an, apropiindu-se acum de ținta de 2% fixată de Rezerva Federală, iar economia trece printr-o îmbunătățire neașteptată, calculele despre ceea ce ar putea afecta prezența la vot în 2024 s-ar putea schimba, consideră Bruce Jentleson, fost consultant al vicepreședintelui american Al Gore.
De exemplu, mai multe crize externe ar putea periclita situația președintelui în cabinele de vot, spune expertul.
Dacă lucrurile merg prost pentru ucraineni, pericolul politic va plana asupra lui Biden. Chiar dacă republicanii sunt de vină pentru blocarea ajutorului militar, asta nu-l va ajuta prea mult politic pe Biden dacă Putin va prelua inițiativa pe front anul viitor, după ce SUA au pompat aproape 100 de miliarde de dolari pentru a opri Rusia.
Deja republicanii nu s-au sfiit să-l acuze pe liderul de la Casa Albă că s-a mișcat prea încet pentru a-i dota pe ucraineni cu cel mai avansat armament, precum tancurile M1A1 Abrams, artilerie precisă cu rază lungă de acțiune și avioane F-16.
Și ucrainenii au discuțiile lor tot mai publice despre cât de mult ar mai putea rezista în fața armatei lui Putin. Cum țara rămâne fără oameni și fără muniție, refuzul ferm al lui Zelenski de a lua în considerare negocieri cu Moscova este tot mai puțin susținut la Kiev.
Președintele ucrainean încearcă să mobilizeze încă o jumătate de milion de oameni, dar se confruntă cu opoziția șefului Armatei, generalul Valeri Zalujnîi, și a primarului Capitalei, Vitali Kliciko.
Toți acești factori - opoziția Congresului și politica internă a Ucrainei - au fost luați în considerare în discuțiile cu Kievul despre postura defensivă, a spus înaltul oficial din administrația americană, adăugând că celălalt element rămâne vremea care îngreunează operațiunile de pe front.
A venit rândul lui Putin
O problemă este că, oricâte calcule s-ar face de o parte și de alta a Atlanticului, acestea nu-l pot exclude pe Vladimir Putin. Iar liderul de la Kremlin înțelege bine miza, scrie publicația americană.
Din punct de vedere militar, cea mai mare îngrijorare poate fi că Putin ar putea trece la ofensivă în primăvară, cu un sprijin aerian major, pe care până acum l-a evitat, dar pe care l-ar putea folosi, întrucât Ucraina rămâne fără rachete defensive.
În schimb, pe plan politic, persistă îngrijorarea că Putin nu va fi deschis la negocieri până când va afla cine va fi președintele Statelor Unite.
În septembrie, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia are "un plan de activitate până în 2025", iar în octombrie Putin arăta că Ucraina ar mai rezista o săptămână fără ajutoarele militare occidentale.
În cele din urmă, așa cum a spus Kirby, Putin este cel care trebuie să facă prima mișcare - iar deocamdată președintele rus n-a făcut-o. "Deși cu toții ne-am dori să vedem încheiat acest război, Putin nu a dat niciun indiciu că ar intra în negocieri de bună-credință", a spus el.
T.D.