Duminică, în ziua 662 de război, am aflat că atacuri cu drone au avut loc atât asupra Ucrainei, cât și deasupra mai multor regiuni din Rusia. În context, președintele Volodimir Zelenski a spus că în această săptămână, forțele de apărare ucrainene au reușit să doboare 104 drone Shahed din cele 112 lansate de Rusia, ceea ce arată că Ucraina își consolidează apărarea antiaeriană.
De asemenea, Ucraina a anunțat că a încheiat zeci de contracte pentru producţie comună sau schimburi de tehnologie cu partenerii occidentali, ca parte a efortului de a-și reduce dependenţa de aprovizionarea militară din Vest şi a-și crește producţia internă. În Ucraina, producţia de apărare internă s-a triplat în 2023 și este de aşteptat să crească de şase ori mai mult în 2024.
Iar Vladimir Putin i-a răspuns lui Joe Biden, care afirmase să Rusia va ataca o țară NATO, dacă va învinge în Ucraina: „Este un total nonsens și cred că președintele Biden înțelege acest lucru”.
Putin a susținut astăzi și primul său discurs electoral, în fața reprezentanților partidului Rusia Unită, care și-au declarat susținerea în unanimitate față de candidatura lui pentru un nou mandat de președinte, chiar dacă acesta a anunțat că va candida independent. "Rusia nu poate, cum fac unele ţări, să renunţe la suveranitate în schimbul câtorva cârnaţi şi să devină satelitul cuiva", a spus el, într-o aparentă referire la Ucraina.
Sâmbătă, în ziua 661, am aflat că Rusia are o strategie de trei ani pentru Ucraina, Germania vrea Europa pregătită de război, iar batalioane întregi ruse sunt mutate spre Harkov.
Situația pe front
- Războiul dronelor - Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 33 de drone lansate de Ucraina deasupra mai multor regiuni din Rusia, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Dronele au fost interceptate sau distruse înainte de a-şi atinge ţintele deasupra regiunilor Lipeţk, Rostov şi Volgograd, a precizat ministerul. De asemenea, duminică dimineaţă, forţele aeriene ucrainene au anunţat că Rusia a lansat sâmbătă seara un atac cu drone şi rachete împotriva Ucrainei. Sistemele de apărare aeriană ucrainene au distrus o rachetă de croazieră şi 20 de drone de atac, a precizat sursa citată pe Telegram. O rachetă balistică Iskander "nu şi-a atins ţinta", a precizat armata.
- Ucraina, apărare aeriană mai bună - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, sâmbătă, că Ucraina îşi consolidează apărarea antiaeriană, iar săptămâna aceasta a reuşit să doboare majoritatea dronelor Shahed de fabricaţie iraniană lansate de Rusia, precum şi rachete balistice. „Aş dori să îi menţionez pe apărătorii noştri ai cerului: numai noaptea trecută, ei au distrus treizeci de „militanţi” Shahed. Este un rezultat puternic. În total, săptămâna aceasta au fost distruse 104 (drone) Shahed. Din cele 112 folosite de Rusia înseamnă majoritatea. Iar distrugerea fiecăreia dintre ele înseamnă vieţi salvate şi infrastructură salvată. (...) Săptămâna aceasta am doborât şi rachete, inclusiv rachete balistice. Patriot, Nasams, Cheetah şi alte sisteme furnizate de partenerii noştri funcţionează perfect”, a mai spus Zelenski în discursul video adresat națiunii.
- Atac mortal la Odesa - Un civil a fost ucis de resturile unei drone doborâte deasupra Odesa, a informat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa (sud), Oleh Kiper. El a mai spus că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus deasupra Odesei nouă drone de atac de producţie iraniană
Alte informații relevante
- Zeci de contracte cu parteneri occidentali - Ucraina a încheiat zeci de contracte pentru producţie comună sau schimburi de tehnologie cu partenerii occidentali, a declarat Kievul, ca parte din efortul de a-și reduce dependenţa de aprovizionarea militară din Vest şi a-și crește producţia internă, transmite Reuters. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu doreşte să se bazeze doar pe ajutorul militar din partea aliaţilor şi îşi propune să devină în viitor un donator de securitate pentru vecinii săi. Producţia de apărare internă s-a triplat în 2023, potrivit Ministerului Industriei Strategice, şi este de aşteptat să crească de şase ori mai mult în 2024.
- Putin, despre Biden: nonsens total - Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat duminică drept un ''nonsens total'' declarația preşedintelui american Joe Biden că Rusia va ataca o ţară a NATO dacă va câştiga în Ucraina, informează Reuters. Joe Biden avertizase că, dacă Putin va fi victorios în Ucraina, Rusia va ataca o ţară a NATO, fără a oferi dovezi pentru această remarcă. "Este un total nonsens şi cred că preşedintele Biden înţelege acest lucru", a spus Putin într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică Rossiya, adăugând că a fost vorba de o încercare a liderului de la Casa Albă de a-şi justifica "politica eronată" faţă de Rusia. "Rusia nu are motive, nu are interese - nici geopolitice, nici economice, politice ori militare - să lupte cu ţări NATO", a mai afirmat preşedintele rus.
- Crește violența domestică - Războiul din Ucraina a dus la creșterea numărului de cazuri de violență domestică, deoarece soldații care se întorc traumatizați de pe front sunt mai predispuși să își abuzeze partenerele. Registrul deciziilor judecătorești arată că în primele opt luni ale anului 2023 cazurile de violență domestică comise de un soldat sau de personal militar s-au dublat în comparație cu aceeași perioadă din 2022. În primele 10 luni ale acestui an, în regiunea Liov au existat 11.223 de rapoarte de violență domestică, dar au fost deschise doar 294 de proceduri penale, notează The Guardian.
- Trocul Austriei - Austria şi-a dat acordul pentru cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care vizează Rusia, după ce Ucraina a scos grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră, a declarat, sâmbătă, un diplomat european pentru Reuters, lucru confirmat şi de informaţiile publicate pe site-ul guvernului ucrainean. Austria a făcut presiuni pentru ca Raiffeisen să fie eliminată de pe o listă denumită de Ucraina a "sponsorilor internaţionali ai războiului", care a fost pusă la punct de Kiev pentru a denigra companiile care fac afaceri în Rusia şi susţin efortul de război al Moscovei, de exemplu prin plata taxelor în Rusia. Statutul este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale care implică reprezentanţii Comisiei Europene, a precizat Kievul.
- Putin, discurs electoral - Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică să facă din Rusia o „putere suverană”, într-un discurs adresat partidului de guvernământ, Rusia Unită, acesta fiind primul său discurs electoral înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2024. Având ca şi asigurată realegerea pentru un al cincilea mandat de preşedinte, Putin se foloseşte de campanie pentru a-şi înăspri discursul propagandistic împotriva Occidentului, justificând astfel în ochii populaţiei agresiunea neprovocată din Ucraina. "Rusia nu poate, cum fac unele ţări, să renunţe la suveranitate în schimbul câtorva cârnaţi şi să devină satelitul cuiva", a spus el, într-o aparentă referire la Ucraina. Detalii AICI.