Ziua 661. Rusia are strategie pentru trei ani. Germania vrea Europa pregătită de război. Batalioane ruse, mutate spre Harkov

<span style="color:#990000;">Ziua 661</span>. Rusia are strategie pentru trei ani. Germania vrea Europa pregătită de război. Batalioane ruse, mutate spre Harkov

Ziua 661 de război a început cu valuri de drone lansate asupra mai multor regiuni din Ucraina, inclusiv asupra Kievului, majoritatea reușind să fie distruse de sistemele de apărare aeriană. Și ucrainenii au lansat zeci de drone asupra Crimeii, dar și asupra regiunii din Herson aflate sub ocupația rusă.

Între timp, Kievul a răspuns acțiunii Moscovei, care l-a pus pe lista celor mai căutați infractori pe șeful contraspionajului ucrainean, Kirilo Budanov. Astfel, pe lista „most wanted” a Ucrainei a fost adăugat patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, susținător vocal al lui Vladimir Putin și al războiului lansat de președinte.

În timp ce ministrul de Externe Dmitro Kuleba se plânge că vocile scepticilor cu privire la șansele Ucrainei de a mai câștiga războiul, Bild citează curse din rândul serviciilor de informații germane în legătură cu strategia Rusiei pe următorii trei ani privind lupta în Ucraina.

ADVERTISING

De altfel, în Germania s-a vorbit și la nivel oficial despre pericolul rusesc. Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat că Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi ameninţări militare ar putea apărea până la sfârşitul deceniului. El spune că Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Moldova.

Situația pe front

  • Armata rusă se îndreaptă spre Harkov - Rusia deplasează rezerve din batalioanele de asalt către regiunea Harkov în nord-estul Ucrainei pentru a încerca să cucerească oraşul Kupiansk, unde se află un important nod logistic ce poate fi un punct de plecare pentru o ofensivă mai amplă spre vest, relatează sâmbătă agenţia EFE, citând responsabili militari ucraineni. Institutul pentru Studiul Războiului a menţionat de asemenea sâmbătă în evaluarea sa zilnică despre evoluţia frontului ucrainean că trupele ruse îşi continuă ofensiva în apropiere de Kupiansk şi au înaintat în acel sector al frontului.
  • Atac asupra Kievului - Armata ucraineană a dejucat un atac asupra Kievului efectuat în cursul nopții de forțele armate ruse cu ajutorul dronelor. Spre deosebire de ultimele atacuri, de data aceasta au fost folosite doar drone Shahed, lansate asupra orașului în valuri și din direcții diferite. Nu au fost raportate victime sau pagube. Este cel de-al șaselea atac aerian asupra Kievului de la începutul lunii decembrie. În total, rușii au lansat 31 de drone asupra mai multor regiuni din Ucraina, forțele Kievului reușind să doboare 30 dintre acestea.
  • Val de drone asupra Crimeii - Ministerul rus al Apărării a anunțat că unităţile antiaeriene ruseşti au distrus vineri seara 26 de drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea.
  • Atac ucrainean în Hersonul ocupat - Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ocupată din Herson, în sudul Ucrainei, Vladimir Saldo, a anunţat pe Telegram că unităţile antiaeriene ruseşti au doborât cel puţin 15 ţinte aeriene în apropiere de oraşul Henicesk. Saldo a precizat că fragmente din obiectele doborâte au căzut la sol, fără a preciza dacă există pagube sau victime.
  • Strategia Rusiei pentru încă 3 ani de război - Rusia ar elabora un plan nou de război care urmărește extinderea operațiunilor de luptă în Ucraina pentru încă trei ani și capturarea unor orașe importante, scrie Bild, citând surse din serviciile de informații germane. Obiectivele strategice ale Rusiei până la sfârșitul anului 2024 includ ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei și a unor părți din Oblastul Harkov, până la râul Oskil. Forțele armatei ruse intenționează apoi să cucerească părți semnificative din regiunile Zaporojie, Dnepropetrovsk și Harkov până la sfârșitul anului 2026, inclusiv orașele strategice Harkov, Dnipro și Zaporojie.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Europa trebuie să se pregătească de război - Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi ameninţări militare ar putea apărea până la sfârşitul deceniului, în timp ce atenţia aliatului său în materie de securitate, Statele Unite, se îndreaptă spre regiunea Indo-Pacific, a declarat într-un interviu ministrul german al apărării, Boris Pistorius. El spune că Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Moldova, a declarat Boris Pistorius într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag: „Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent. Avem nevoie de 5-8 ani pentru a recupera decalajul în ceea ce priveşte forţele armate, industria şi societatea".
  • Kievul critică vocile scepticilor - Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a transmis într-un text publicat pe Foreign Affairs Magazine, că mulți sceptici vor ca Ucraina să renunțe la luptă pe fondul pesimismului, ceea ce este și greșit, și periculos: „În urmă cu aproape doi ani, Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Pe măsură ce se apropie o nouă iarnă, vocile sceptice cu privire la perspectivele țării devin tot mai puternice - nu în cadrul reuniunilor diplomatice sau al sesiunilor de planificare militară, ci mai degrabă în știri și în comentariile experților. Cei mai mulți nu susțin în mod deschis că Ucraina ar trebui pur și simplu să renunțe la luptă, dar pesimismul, susținut de argumente presupus pragmatice, are implicații strategice clare, care sunt atât periculoase, cât și greșite”.
  • Patriarhul Kirill, most wanted în Ucraina - Ministerul de Interne al Ucrainei l-a plasat vineri pe şeful Bisericii Ortodoxe ruse, un susţinător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o listă a persoanelor urmărite, după ce serviciile de securitate l-au acuzat că el contribuie la conflict. Măsura este pur simbolică, deoarece Patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu se află sub ameninţarea unei arestări. O postare de pe lista de urmăriţi a ministerului ucrainean l-a identificat pe Kirill după nume, l-a prezentat în hainele sale de cleric şi l-a descris drept „o persoană care se ascunde” precizând că este „dispărut” din 11 noiembrie.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇