Liderii europeni admit că extinderea UE ar putea ridica provocări serioase asupra bugetului și deciziilor din blocul comun. Blocada premierului maghiar Viktor Orban împotriva Ucrainei a pus în lumină acest proces complicat.
Uniunea Europeană a luat decizia istorică de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, dar summit-ul tensionat de la Bruxelles a scos în evidență dificultățile pe care le va întâmpina blocul comun întrucât plănuiește să primească mai mulți membri, se arată într-o analiză publicată de The Guardian.
De mai multe săptămâni, premierul maghiar Viktor Orban a tot spus că se va opune deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, etapă în care este necesară aprobarea unanimă a statelor membre.
Amenințările sale cu exprimarea dreptului de veto au dominat discuțiile de la Bruxelles, iar cercurile diplomatice au încercat să afle ce dorește Orban și ce e de făcut mai departe.
Orban a ieșit din sală, dar nu cu mâna goală
Președintele Consiliului European, s-a dus la Budapesta, încercând să-i schimbe poziția liderului maghiar. Emmanuel Macron l-a primit pe Orban la Paris. Președintele Franței și cancelarul german Olaf Scholz au făcut o ultimă tentativă de a-l convinge, discutând cu el.
În ajunul summit-ului, Comisia Europeană a dezghețat aproximativ 10 miliarde de euro alocate Ungariei, argumentând că țara a încheiat cu succes reformele judiciare, mișcare pe care criticii nu s-au ferit s-o catalogheze drept mită.
În cele din urmă, după ore de discuții, Orban a cedat joi, ieșind din sală în timp ce ceilalți 27 de lideri europeni au convenit asupra începerii negocierilor cu Ucraina și Moldova, mișcare care a permis luarea unei decizii în unanimitate.
Cu toate acestea, zilele de incertitudine și campanie diplomatică în încercarea de a convinge Ungaria au scos în evidență faptul că, în ciuda profilului său înalt pe scena europeană, Orban are o poziție izolată.
"Orban a realizat ceea ce era de așteptat. S-a autoizolat prin propriile alegeri", a spus un înalt diplomat UE citat de ziarul britanic.
Această realitate a devenit și mai clară după decizia premierului maghiar de a bloca pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, la câteva ore după acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare.
Există speculații că Orban ar paria pe un rezultat bun al extremei drepte la alegerile europene de anul viitor și că el trage acum de timp, așteptând ca la masa deciziilor să se așeze lideri cu o gândire ca a lui.
Confruntarea UE cu Orban a servit, totuși, ca o avanpremieră a drumului dificil care urmează în timp ce blocul comunitar se pregătește pentru extindere.
UE încă încearcă să înțeleagă cum să abordeze problemele respectării statului de drept și divergențele de politică externă în țări precum Ungaria, iar mulți lideri admit că Uniunea Europeană are nevoie de o reformă internă înainte de a se extinde.
Liderii europeni au dezbătut la summit-ul de joi și bugetul UE, întrucât unele state membre nu vor să plătească contribuții mai mari – încă un indiciu al provocărilor în cazul în care UE acceptă noi membri care ar putea prelua o parte semnificativă din cheltuielile de la buget.
O veste bună și una proastă pentru Ucraina
Cu toate că există un consens că procesul de integrare a Ucrainei ar putea dura câțiva ani, deschiderea negocierilor este considerată decisivă la Kiev. "Înseamnă foarte mult pentru poporul ucrainean. Am făcut făcut totul pentru ca ea să fie posibilă", a spus un oficial ucrainean citat de ziarul britanic.
Entuziasmul s-a estompat în cursul nopții, la auzul veștii că Ungaria a blocat ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei.
Orban a susținut că Ucraina nu ar trebui să primească acești bani din bugetul UE, fiindcă nu face parte din blocul comunitar. Alți lideri au dat, însă, asigurări Kievului că vor oferi ajutor în afara bugetului UE dacă Budapesta își va continua blocada.