Crater de 1,5 metri adâncime, după ce o dronă s-a prăbușit în România. Armata a ridicat avioanele de luptă de la sol, MAE l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus UPDATE

Crater de 1,5 metri adâncime, după ce o dronă s-a prăbușit în România. Armata a ridicat avioanele de luptă de la sol, MAE l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Ministerul Apărării (MApN) anunţă, joi, că a fost găsit un crater de 1,5 metri adâncime, ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Anterior, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, în zona Grindu, judeţul Tulcea.

„Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forţele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţele Tulcea şi Galaţi care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22:45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02:00”, a transmis MApN.

ADVERTISING

Astfel, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Germaniei din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spaţiului aerian naţional.

„Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situaţii, o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat la înălţime mică pe un traseu către zona Grindu, din judeţul Tulcea.

În baza informaţiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopţii în zonă şi au raportat, în această dimineaţă, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu”, adaugă sursa citată.

ADVERTISING

Potrivit MApN, au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor.

„Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar.

Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”, precizează ministerul.

ADVERTISING

Un mesaj de avertizare RO-Alert a fost transmis populaţiei din zona graniţă cu Ucraina, din judeţele Tulcea şi Galaţi, despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

În mesajul RO-Alert cetăţenii au fost avertizaţi să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecţie civilă, iar în lipsa acestora să rămână în casă, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.

UPDATE 17:00 - România a reacționat și prin Ministerul de Externe, care l-a convocat de urgență pe ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis, din dispoziţia Luminiţei Odobescu, „protestul ferm al autorităţilor române faţă de noul incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene“.

Potrivit unui comunicat al MAE, „Fota a solicitat ferm părţii ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea naţională a României şi siguranţa transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre şi Marea Neagră”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇