Bâlbâială la Guvern pe creșterea salariilor profesorilor. După ce au publicat un procent și mai mic decât cel negociat, au spus că e eroare

Bâlbâială la Guvern pe creșterea salariilor profesorilor. După ce au publicat un procent și mai mic decât cel negociat, au spus că e eroare

Majorarea salariilor profesorilor devine pe zi ce trece un șir nesfârșit de promisiuni încălcate și gafe.

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri în dezbatere publică proiectul noii „ordonanțe trenuleț”, care stabilește măsurile ce intră în vigoare din prima zi a anului viitor și acesta conținea o creștere de doar 8% de la 1 ianuarie 2024. Însă după ce presa a scris despre acest lucru, instituția a revenit susținând că s-a comis o eroare, iar majorarea rămâne de 13%.

Acordul din vară la care s-a ajuns pentru ca profesorii să încheie greva prevedea o creștere de 40%. A fost garantat la acea vreme de Klaus Iohannis și liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

La începutul lunii decembrie au apărut însă primele semnale că promisiunea nu va fi respectată și confirmarea a venit de la ministrul Educației Ligia Deca în urmă cu 5 zile, pentru ca apoi Ciolacu să anunțe o nouă înțelegere cu sindicatele din Educație pe o majorare de doar 20% - 13% de la 1 ianuarie 2024 și alte 7 procente din iunie.

Întâlnirea premierului a avut loc cu doar două zile în urmă, luni seară. Însă miercuri la prânz Ministerul Finanțelor a proiectul care arăta că nici măcar această majorare nu va fi așa.

ADVERTISING

Documentul citat de Economedia prevedea că de la 1 ianuarie salariile profesorilor cresc cu doar 8% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, iar începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%.

Chestionați de această situație, însă, reprezentanții Ministerului Finanțelor au declarat pentru Edupedu.ro că documentul respectiv a fost publicat „dintr-o eroare”, fiind o variantă mai veche a proiectului. La scurt timp a fost șters de pe site și a fost publicată o altă variantă, unde creșterea de la 1 ianuarie este cea de 13%.

ADVERTISING

„În legătură cu proiectul ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, publicat în consultare pe site-ul Ministerului Finanțelor în cursul acestei zile, vă aducem la cunoștință că a survenit o eroare materială în conținutul acestuia”, a explicat ulterior Ministerul de Finanțe.

Mai multe măsuri din „ordonanța trenuleț” găsiți aici - Cât cresc pensiile și salariile în 2024 și de unde ia Guvernul bani. Finanțele au publicat noile măsuri fiscale

Bugetul nu respectă Legile Educaţiei

În plus, bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 va fi de 57,4 miliarde de lei, potrivit proiectului legii bugetului de stat. Asta înseamnă 3,3% din PIB. Pe întreg capitolul Învățământ, la nivelul întregului buget, alocarea bugetară este de 59,1 miliarde de lei, echivalentul a 3,4% din PIB. Anul trecut, raportat la PIB, Ministerul Educației a avut un buget de 2,1%.

Cu acest proiect de buget, Guvernul nu va respecta Legile Educaţiei, pentru că nu acordă Învăţământului 15% finanțare din cheltuielile bugetului general consolidat. Acestea sunt estimate de Ministerul de Finanțe la 38,8% din PIB, adică 672,7 miliarde de lei. Respectarea Legilor Educației ar fi însemnat alocarea a 100,9 miliarde de lei buget pentru componenta Educație în 2024, a calculat EduPedu.

Și toate astea se întâmplă în timp ce oficialii coaliției, de la Marcel Ciolacu, la Nicolae Ciucă și Ligia Deca, se lăudă la fiecare apariție publică din ultima vreme cu bugetul record pe care au de gând să-l aloce Educației în 2024 și „cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇