Condițiile Austriei pentru primirea României în Air Schengen și poziția Comisiei Europene. Reacțiile îndeamnă la prudență

Condițiile Austriei pentru primirea României în Air Schengen și poziția Comisiei Europene. Reacțiile îndeamnă la prudență
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spune că Executivul de la Viena este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca aceste țări să accepte migranți din Siria și Afganistan.

El a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene ”condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul ”Air Schengen”.

”Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene.

”Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.

În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.

ADVERTISING

În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o ”problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de Interne.

UPDATE Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a comentat luni, la Bruxelles, că a luat notă de anunţul lui Karner şi că este mulţumit că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună. Protecţia frontierelor externe ale UE este "esenţială" pentru Comisie. Cu toate acestea, aceasta îşi menţine în mod fundamental evaluarea conform căreia România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile de aderare la Schengen.

Ciolacu: Anul viitor, sub preşedinţia Ungariei, vom continua cu pasul doi - terestru

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că se bucură că au fost declanşate în acest moment negocierile, pentru că România era blocată.

”Normal că mă bucur şi cred că şi dvs vă bucuraţi în egală măsură, am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas, aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru”, a spus Ciolacu.

ADVERTISING

El a precizat că cerinţele pe care le are Austria nu i se par unele exagerate, fiindcă cu toţii ne dorim o întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim. ”Domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani”, a mai afirmat Ciolacu.

Ciucă este precaut

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este o decizie pe care o aşteptăm şi îşi doreşte ca ea să se finalizeze.

”Este o decizie pe care o aşteptăm şi eu îmi doresc ca ea să se finalizeze. De altfel, întreg demersul l-am tratat şi îl tratez în continuare cu maximă precauţie, pentru că mai sunt paşi de urmat. Depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI”, a spus preşedintele PNL la Parlament.

Întrebat de ce ne bucurăm cu jumătate de măsură, Ciucă a precizat că ”nu s-a bucurat deloc şi nu ne bucurăm de modul în care s-au derulat şi se derulează întreg procesul”.

Reacții experților români îndeamnă, însă, la prudență

Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a evitat duminică să se pronunțe asupra unui calendar pentru aderarea României la Schengenul aerian, dar a declarat că „speră că românii vor avea o bucurie de sărbători”. Întrebat dacă este de acord cu condițiile impuse de Austria, Predoiu a spus că „sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm”, iar „parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”.

ADVERTISING

„Principala relevanță politică a declarației este că Austria și-a schimbat poziție, nu a mai fost acea poziție inflexibilă. Am avut discuții permanente toate lunile prealabile acestei declarații. În continuare vor fi discuții, pentru că negocierile continuă. În sfârșit avem o schimbare de poziție. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice, inclusiv în Slovenia, pe plan bilateral, la Consiliul JAI”, a declarat Cătălin Predoiu.

De asemenea, întrebat dacă este vreo condiție pe care o respinge, acesta a spus că nu o să facă declarații pentru că s-a ajuns la acest rezultat tocmai pentru că a „comunicat echilibrat, ca să nu periclităm negocierile”.

Predoiu a subliniat că este important să se întâlnească direct cu ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, pentru că „ o declarație de presă nu este o poziție oficială”. „Mergem să vedem ce vor exact”, a concluzionat ministrul Predoiu.

Cătălin Predoiu a fost rezervat în ceea ce privește calendarul aderării la Schengenul aerian: „Să sperăm că românii vor avea o bucurie de sărbători, dar încă suntem în proces de negociere. Se discută pe mai multe planuri, fiecare este implicat în felul lui.”

În opinia sa, este esențial că Austria nu mai respinge categoric aderarea: „Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiții. Știu că au fost poziții din opoziții că este prea puțin. Sunt condiții care îmi sunt cunoscute și urmează să le discutăm. Parte dintre ele ne folosesc și nouă, să întărim frontiera”, a mai spus ministrul de Interne.

„Pentru noi este important să existe o decizie în acest an, momentele care se împlinește efectiv în teren rămân în discuție. Mai sunt etape de parcurs. Prima este votul din Parlamentul olandez”, a mai subliniat Predoiu.

Cristian Pîrvulescu: Poate să fie și un cadou otrăvit această deschidere

„Este un succes evident, pentru că nimic nu lăsa să se înțeleagă că la nivelul cancelariei austriece va exista un astfel de deznodământ.. Va trebui să vedem exact care sunt elementele concrete. Ideea ar fi de a se aplica soluția pe care spre exemplu o punea Italia, care a negociat împreună cu Austria deschiderea unor hotspot-uri, a unor tabere de refugiați în care Italia să trimită refugiații care sunt în cursul adoptării, examinării cererii de azil.

Ei bine, asta este împotriva convențiilor internaționale privind drepturile omului. Extrema dreaptă va reproșa foarte mult acest lucru, pentru că, nu-i așa, România se va umple de străini, deci există un risc foarte important în politica românească.”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Condiționalitățile nu au legătură cu ceea ce menționează acum Austria

„România, ca de altfel și Bulgaria, întrunesc toate condiționalitățile prevăzute în Acordul Schengen și care nu au absolut nicio legătură cu ceea ce Austria în acest moment ar menționa – chestiuni legate de primirea migranților, (…) dar ceea ce după părerea mea este cel mai important este faptul că, dacă se merge pe mandatul unei decuplări, este posibil deschiderea numai a frontierelor aeriene, dar cu condiția ca să se stabilească o dată certă privind deschiderea frontierelor terestre”.

Citeşte integral articolul Condițiile Austriei pentru primirea României în Air Schengen. Reacțiile îndeamnă la prudență pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇