Țiparii electrici își pot modifica genetic victimele - studiu

Țiparii electrici își pot modifica genetic victimele - studiu

Un țipar electric poate produce șocuri electrice cu o tensiune de până la 860 de volți, ceea ce este îndeajuns cât să fie pornit un utilaj electric. Este cea mai mare tensiune electrică pe care o poate elibera vreun organism. Însă efectele unor astfel de șocuri au implicații mult mai mari decât se bănuia până acum.

Un studiu realizat în laborator de biologi de la Universitatea din Nagoya, Japonia, a arătat că șocurile electrice produse de un țipar amazonian au modificat genetic larvele mai multor specii de pești, scrie Phys.org.

ADVERTISING

E vorba despre un fenomen numit electroporație, un proces prin care sunt deschiși pori temporari în piele, pori prin care pătrund proteine sau ADN din mediul înconjurător către celule.

Oamenii de știință suspectau faptul că șocurile electrice produse de țipari au acest efect asupra animalelor care se află în raza lor. Pentru a verifica ipoteza, în cadrul experimentului, oamenii de știință au introdus în apa dintr-un bazin o soluție pe bază de ADN, care ar fi permis unor pești zebră să devină fosforescenți în cazul în care aceștia ar fi absorbit ADN-ul străin sub efectul șocurilor unui țipar. Ceea ce s-a și întâmplat.

ADVERTISING

Chiar dacă țiparii nu produc un flux continuu de energie, ca în cazul dispozitivelor electrice, ei pot permite electroporația, iar acest fenomen poate modifica structura genetică a unui organism.

Implicațiile sunt noi și nebănuite, descoperirea deschizând un capitol complet nou în ceea ce înseamnă complexitatea vieții și a modului în care aceasta se poate transforma.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇