Noul spital construit din donaţiile românilor pentru copiii bolnavi de cancer şi alte boli grave aduce câteva noutăţi faţă de alte unităţi sanitare din ţară şi nu va fi intra în subordonarea Administraţiei Spitalelor din Bucureşti.
Oana Gheorghiu a explicat la Europa FM ce oferă în premieră acest spital construit de Asociația Dăruiește Viață.
„Este un spital care are 12.000 de metri pătrați, plus încă o clădire de aproximativ 3.000 mp care prezintă spații tehnice, încălzire, rezervoare de apă, centru de date – pentru că un spital are nevoie de aceste lucruri. Sunt 150 de paturi: 140 de paturi plus cele din ambulator. Are 9 niveluri.
Are prima secție de radioterapie pedriatică din România, pe care sperăm să o facem funcțională și pentru asta mai avem de trecut o provocare – de a face un parteneriat cu statul român, pentru că această secție nu poate fi dată în funcțiune dacă nu convingem Ministerul Sănătății și Guvernul României să vină alături de noi și să facem niște modificări legislație astfel încât să aducem personal de calitate în această secție.
Este un spital cu foarte multe noutăți: avem primul bloc operator din sticlă – asta înseamnă că toți pereții sunt făcuți din sticlă. Sticla este materialul în care nu se impregnează infecțiile nosocomiale, se curăță foarte ușor, este foarte rezistent.
Avem prima Terapie Intensivă dintr-un spital de pediatrie cu saloane individuale; nu mai avem acea Terapie Intensivă cu toți pacienții la un loc. Spitalul acesta este – dincolo de un loc unde se tratează copiii – și un loc în care copiii să se poată bucura”, a explicat Oana Gheorghiu, la Europa FM.
Nu va fi la Administraţia Spitalelor din Bucureşti
Despre administrarea spitalului construit din banii românilor, Oana Gheorghiu a spus că, ”din fericire, nu va intra la Administraţia Spitalelor din Bucureşti, pentru că este un spital care se află în administrarea Ministerului Sănătăţii”.
”Este un spital public, de la început a fost aşa, pentru că este construit pe terenul statului, cu parteneriat în care am primit dreptul de a construi, urmând să intre în administrare publică, deci este un spital în care vor fi trataţi toţi copiii în sistemul de asigurări de sănătate, va fi administrat de statul român şi respectiv de managementul Spitalului Marie Curie", a declarat Oana Gheorghiu, la Prima News.
"Vreau să vă spun că nu plecăm de acolo, rămânem să susţinem spitalul, managementul”, a precizat Oana Gheorghiu, arătând că a propus MS un proiect pilot, în urmă cu 10 luni, în care să testeze un alt mod de a facem management în sistemul de sănătate.
Peste 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii au donat bani, timp de şase ani, pentru a face posibilă această reușită impresionantă.