Pacienți morți la Vaslui: Amendă și pentru mănăstire că a dat pomană fără să aibă autorizație, și pentru spital că a primit-o

Pacienți morți la Vaslui: Amendă și pentru mănăstire că a dat pomană fără să aibă autorizație, și pentru spital că a primit-o
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a prezentat, joi seară, măsurile luate în ceea ce a numit „incidentului alimentar de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni“, unde 3 pacienți au murit și zeci au ajuns la spital după ce au consumat alimente cu pește primite de la Mănăstirea Florești.

DSVSA Vaslui s-a autosesizat în acest caz și a trimis o echipă la Spitalul Murgeni și o alta la mănăstire pentru a colecta probe și a lua măsuri.

Mănăstirea Florești a fost amendată cu 40.000 de lei pentru că nu are înregistrare sanitară veterinară pentru activităţi de alimentaţie publică, pentru a putea livra alimente gătite şi nici autorizaţie pentru mijlocul de transport pentru produsele alimentare.

ADVERTISING

În bucătăria lăcașului au fost găsite diverse tipuri de peşte, în cantitate totală de peste 114 kg, întreaga cantitate fiind pusă sub restricţii sanitare veterinare la temperatură de congelare, până la definitivarea anchetei.

În ce privește spitalul de psihiatrie, aici a fost dată o amendă de 12.000 de lei, pentru că a primit donația de la mănăstire. Altfel, inspectorii au constatat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar, are fluxuri corespunzătoare şi o stare bună de întreţinere şi igienă.

ADVERTISING

„În blocul alimentar al spitalului s-au identificat şi pus sub sechestru, până la obţinerea rezultatelor analizelor, produse din peşte din diverse sortimente. Pentru încălcarea normelor privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare servite pacienţilor, acestea fiind primite ca donaţie de la o entitate neînregistrată sanitar veterinar, unitatea spitalicească a fost amendată cu suma de 12.000 lei”, se arată în comunicatul instituției.

Joi, verificările au fost extinse la depozitele care au furnizat produsele alimentare din loturile incriminate, de unde se recoltează probe pentru examene de laborator.

ADVERTISING

Inspectorii au constatat că la depozitul de unde Mănăstirea Floreşti s-a aprovizionat cu peştele pangasius trimis la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, întreaga cantitate, respectiv 180 de kilograme de peşte, a fost dusă la Bârlad în condiţii legale, de la o firmă din Arad, iar de la depozitul din Bârlad peştele, ambalat în pungi de 900 de grame, a ajuns la şase magazine, de unde a fost vândut, nemaifiind găsite pungi din respectivul lot. Nu au existat însă alte cazuri de îmbolnăviri.

„Am finalizat verificările, am verificat şi depozitul de unde a fost cumpărat peştele, depozitul de unde au fost cumpărate conservele, respectiv salata de icre. Pe stoc nu am mai găsit nimic la depozit, tot peştele a fost distribuit către consumatorul final, fără niciun fel de semnal din teritoriu. Printre beneficiarii lotului respectiv, 180 de kilograme, au fost livrate către şase societăţi comerciale cantităţi mai mari. Pungile erau de 900 de grame, baxuri a câte zece pachete. Colegii mei au luat legătura telefonic cu toate aceste unităţi, toată marfa era vândută către consumatorul final”, a declarat, joi seară, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu. 

DSVSA Vaslui nu a primit încă rezultatele analizelor trimise la Bucureşti pe probele de alimente ridicate în urma controalelor făcute la mănăstirea care a trimis către spital pachetele cu mâncare. Instituţia a solicitat „o plajă largă de analize” bacteriologice, toxicologice, fizico-chimice, care durează câteva zile, a explicat Nelu Munteanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇