Trei pacienți la psihiatrie de la un spital din Vaslui au murit, după ce au mâncat de la mănăstire UPDATE Ancheta se extinde la un depozit de pește din Bârlad

Trei pacienți la psihiatrie de la un spital din Vaslui au murit, după ce au mâncat de la mănăstire <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Ancheta se extinde la un depozit de pește din Bârlad

Patru pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost preluaţi în stare gravă, miercuri, în decurs de câteva ore, de echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui, iar trei dintre ei au murit.

„Ambulanţa Vaslui a intervenit în cursul acestei zile de patru ori la Spitalul Murgeni, în decurs de câteva ore. Mai întâi s-a intervenit pentru un bărbat de 45 de ani care trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Pacientul a fost găsit de echipajul SAJ în stop cardiorespirator. Împreună cu alt echipaj cu medic s-au efectuat manevre de resuscitare fără succes, fiind apoi declarat decedat.

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani, cu acelaşi diagnostic. Acesta a fost transferat în stare gravă la Spitalul Bârlad.

A treia solicitare a fost pentru o femeie de 50 de ani găsită, de asemenea, în stop cardiorespirator. Nici aceasta nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat decesul.

ADVERTISING

A patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani, aflat în stop cardiorespirator, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi a decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, Daniel Ungureanu.

Ulterior, conducerea spitalului a anunțat că încă 29 de pacienţi prezintă simptomatologie digestivă şi urmează să fie preluaţi de echipaje de ambulanţă. Conducerea Spitalului Murgeni crede că bolnavii ar fi avut de suferit după ce au luat marţi masa de prânz.

„Noi credem că situaţia s-a produs în urma servirii mesei de prânz din cursul zilei de ieri. Avem un total de aproximativ 140 de pacienţi care au mâncat. Avem trei pacienţi decedaţi în cursul zilei de astăzi, cu simptomatologie diareică, urmată de vărsături şi stop cardiorespirator şi un alt pacient transferat azi la Spitalul Bârlad", a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Ionel Carp.

ADVERTISING

La scurt timp după ce Carp a spus că alți 10 pacienți vor fi transferați la spital, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Vaslui a precizat că este vorba de 20 de pacienți, pentru ca minute mai târziu numărul să crească la 29.

Celulă de criză la Ministerul Sănătății, mâncarea era de la o mănăstire

Și Ministerul Sănătăţii a venit cu informații, precizând că au fost preluate probe din alimentele pe care le-ar fi consumat pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi pentru a fi făcute analize microbiologice.

„În cursul zilei de 21 noiembrie, toţi pacienţii şi o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o mănăstire din apropiere, pe bază de peşte. În cursul nopţii de 22 noiembrie, un pacient a prezentat simptome digestive, vărsături şi diaree. Aceste simptome au apărut în cursul zilei de 22 noiembrie şi la alţi pacienţi. Până în momentul de faţă s-au înregistrat 3 decese şi un pacient în stare gravă e internat la spitalul din Bârlad.

ADVERTISING

Ministerul Sănătăţii a organizat o celulă de criză, care a dispus transferul tuturor pacienţilor simptomatici la spitalul din Bârlad, unde există asistenţă medicală de terapie intensivă, precum şi preluarea de probe biologice şi de aliment pentru analiza toxicologică la IML Iaşi.

Probe din alimente au fost preluate şi direcţionate de asemenea către INSP - Centrul de Sănătate Publică din Iaşi pentru analize microbiologice. Transferul pacienţilor de la spitalul de psihiatrie către spitalul din Bârlad s-a realizat cu ambulanţe pentru victime multiple şi este coordonat de Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii", se arată într-un comunicat de presă.

Poliţiştii au demarat verificări în acest caz.

Ancheta se extinde la un depozit de peşte. Mănăstirea Floreşti a fost amendată

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Floreşti şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Verificările au arătat că aproximativ 170 de porţii de ciorbă şi peşte pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la spital.

„Noi ne-am autosesizat, instituţia a trimis două echipe: una la mănăstirea Floreşti şi o alta la Spitalul de Neuropsihiatrie din Murgeni. Investigaţiile noastre s-au finalizat spre dimineaţă, au fost luate măsurile legale, s-au recoltat probe care au ajuns la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, aşteptăm rezultatul investigaţiilor. Se bănuieşte că peştele ar putea fi incriminat. În ziua de marţi, mănăstirea Floreşti a dus 170 de porţii de ciorbă din peşte cu perişoare din peşte şi respectiv peşte prăjit cu legume, pangasius”, a declarat joi, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu. 

Potrivit acestuia, peştele a fost cumpărat cu factură fiscală de la un depozit din Bîrlad. Controalele vor fi extinse şi la acest depozit. 

Întrebat dacă autorităţile au aflat deja dacă din lotul de peşte care a fost vândut din depozitul din Bârlad au fost puse în vânzare cantităţi şi pe piaţa din Vaslui, Nelu Munteanu a răspuns:„ Vom afla în urma anchetei pe care o vom face astăzi, la depozit, ce pot să spun este că nu am mai avut nicio semnalare privind îmbolnăviri în rândul eventualilor consumatori finali”.

În ceea ce priveşte cantina spitalului, oficialul DSVSA a precizat că aceasta are autorizaţie sanitar-veterinară, au fost controale în trecut acolo şi, din punctul de vedere al igienei, nu au fost semnalate probleme. 

Mănăstirea Floreşti a fost amendată pe motiv că nu era autorizată din punct sanitar-veterinar pentru activităţi de cantină-catering. Amenda a fost aplicată în baza HG 984, act normativ care prevede că sancţiunile în astfel de situaţii sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇