România trebuie să răspundă la CEDO, după ce a ținut un bărbat cu forța 10 ani la psihiatrie și apoi l-a pus sub interdicție

România trebuie să răspundă la CEDO, după ce a ținut un bărbat cu forța 10 ani la psihiatrie și apoi l-a pus sub interdicție

CEDO cere României să-și revizuiască legislația după ce cazul unui român internat cu forța la psihiatrie a ajuns pentru a doua oară pe masa judecătorilor săi.

Prima dată, cazul a ajuns pe masa CEDO în noiembrie 2017, România fiind acuzată că l-a ținut pe om cu forța în spitalele de psihiatrie timp de 10 ani din cei 16 petrecuți în total în aceste instituții, scrie Libertatea.

A doua oară, sentința a fost dată pe 16 noiembrie 2021, iar de această dată România este acuzată că i-a încălcat omului dreptul la viață privată, prin procedura punerii sub interdicție, dar și pentru că l-a exclus din procedura schimbării tutorelui legal.

ADVERTISING

De această dată, Curtea Europeană a Drepturior Omului cere statului român reformarea legislației privind tutela și punerea sub interdicție a persoanelor cu boli psihice.

Diagnostic: Schizofrenie paranoidă

Bărbatul s-a născut în 1959 și a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Prima dată a fost internat în 2001 la Spitalul Obregia printr-o decizie a Judecătoriei Sectorului 6 București, la care bărbatul nu a participat și nu a fost reprezentat de niciun avocat.

După acest moment, statul a decis fiecare pas ce a urmat în viața bărbatului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până în 2006, acesta a fost plimbat printre spitalele de psihiatrie din țară.

Statul a ignorat o nouă expertiză psihiatrică făcută în 2007, care spunea că bolnavul este în mare parte reabilitat.

Mai departe, ajutat de un prieten făcut în timpul internării, bărbatul a mai luptat încă 10 ani în încercarea de a-și câștiga libertatea.

Abia în 2017, „Curtea a dispus punerea lui în libertate şi a subliniat faptul că în România nu există un sistem coerent de dezinstituţionalizare. Nici procesul, nici infrastructura care să permită pacienţilor psihiatrici să reintre în comunitate”, a declarat, pentru Libertatea, Constantin Cojocariu, un avocat din Londra care îl reprezintă acum pe bărbat.

ADVERTISING

Pus sub interdicție

Odată cu decizia CEDO, bărbatul a fost externat, dar ”pus sub interdicție”, ca mulți dintre bolnavii psihici din România. I s-a pus și un tutore legal.

Ce înseamnă asta? ”Nu se poate angaja. Nu poate să îşi deschidă un cont în bancă, fără aprobarea tutorelui. Nu poate să-şi gestioneze bunurile, să vândă, să cumpere. Nu poate să facă cumpărături mai mari. Nu poate să se căsătorească. E pasibil să îi fie administrat tratament medical fără ca el să consimtă, doar cu permisiunea tutorelui”, a explicat avocatul bărbatului pentru Libertatea.

După ce a analizat cazul, CEDO a concluzionat că bărbatul a fost exclus din procedurile de numire a unui tutore legal pentru simplul motiv că la acel moment se afla deja sub tutelă, iar drepturile lui ”au fost restricționate prin lege mai mult decât era necesar”.

Conflict de interese

Cazul atrage atenția unei probleme majore în România: Punerea în interdicție se poate face foarte ușor, în baza unui diagnostic și a unei cereri simple.

„Odată pusă sub interdicţie, persoana îşi pierde drepturile civile şi economice, îşi pierde statutul de persoană, de subiect. Şi deseori le este numit un tutore care este un reprezentant al statului, ceea ce naşte un conflict de interese”, mai spune avocatul bărbatului.

Acum avocatul așteaptă ca Parlamentul să adopte o lege care să le permită acestor persoane să beneficieze de suportul de care au nevoie și de drepturi egale cu toți ceilalți, chiar dacă au diagnostic de schizofrenie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇