Bùi Như Mai, o pensionară vietnameză în vârstă de 67 de ani care trăiește în California, consideră că mulți dintre conaționalii săi nu au acces la suficiente informații credibile. Așa că a început să se ocupe ea de asta.
Când a ieșit la pensie, Bùi Như Mai nu-și imagina că va ajunge influencer pe YouTube. Dar acum merge acasă la fiica ei și își ține nepoțica în brațe în timp ce traduce în vietnameză articole din Politico și The Atlantic pe care le citește apoi pe YouTube.
"În fiecare săptămână încerc să-mi fac două, dacă nu trei articole, care îmi iau una sau două zile. Nu așa îmi închipuiam că o să fie la pensie", a spus ea pentru The Markup.
Bùi a observat că se răspândea foarte multă dezinformare online de extremă dreapta prin canalele de YouTube din comunitatea ei, în special după ce Donald Trump a fost ales președintele Statelor Unite în 2016. Pentru vietnamezii care nu vorbesc engleza și nu cunosc toate dedesubturile politicii americane, efectul era copleșitor. Așa că atunci când a ieșit la pensie, în 2018, după ce a lucrat ca inginer de software la o companie aerospațială americană, ea a început să lupte contra acestui curent puternic postând înregistrări video pe YouTube pe care le face în casa ei din San Jose, California.
"Nu cred că vietnamezii din SUA primesc destule informații credibile. Și nu știu cum să-i ajut altfel decât făcând tot ce pot mai bine cu materialele mele video", a explicat ea.
La început, Bùi posta pe Facebook. Era dezamăgită de rezultatele alegerilor și și-a dat seama că mulți dintre vietnamezii care erau fascinați de Trump nu cunoșteau toate detaliile despre el pentru că citeau doar publicații precum The Epoch Times și National Enquirer care îl susțineau.
"Dar asta era o imagine complet diferită de cea pe care am obținut-o citind și urmărind organizații mainstream de știri precum The Mercury News, The Atlantic, The Wall Street Journal, The New York Times, Politico și The Washington Post. Imaginea pe care am văzut-o eu era mult mai complicată. M-a enervat ideea că mulți vietnamezi din SUA primeau informații doar dintr-o parte care îl lăudau pe Trump și credeau că asta era toată povestea", a explicat ea cum a ajuns să traducă articole pe Facebook, menționând că la sfârșit adăuga articolele originale în engleză.
"Când eram tânără, îi citeam ziarul tatălui meu în fiecare zi pentru că începea să-și piardă vederea din cauza glaucomului. Acum m-am trezit într-un rol asemănător: vreau să ofer știri credibile comunității mele", a mai spus Bùi Như Mai.
Riscurile unui influencer care se ia de Trump
N-a trecut mult și traducerile ei de pe Facebook au început să trezească reacții în comunitatea vietnameză din SUA. Cele mai multe, pozitive. O prietenă i-a spus că a învățat multe cuvinte în engleză cu ajutorul ei. Mulți i-au transmis că traducerile sale le amintesc de copilăria din Vietnam, unde limbajul pe care îl vorbeau în casele lor nu era la fel de șablonizat precum cel al guvernului și al presei de stat.
Oamenii au observat repede că traducerile ei nu sunt niște transcrieri banale. Cea mai mare problemă a ei nu este engleza, ci vietnameza, pentru că trebuie să traduci nu doar cuvinte, ci și moduri culturale la care vietnamezii să se poată raporta. Ține mai puțin de traducere și mai mult de interpretare, subliniază Bùi: "Uneori îmi ia 15 minute să rescriu o frază din engleză în vietnameză pentru a obține esența articolului, dar și ca să mă asigur că sună așa cum ar scrie, vorbi și înțelege pe deplin o persoană vietnameză."
O altă problemă a acestei aventuri ține de conținut, dar și l-a asumat. Când postezi despre Trump, atragi multe critici, admite ea. Dar uneori s-a ajuns prea departe - a fost hărțuită și chiar amenințată pentru traducerile sale: "Odată, o femeie care nu mă cunoștea a început să amenințe în comentariile postărilor mele că o să mă bată. Era insistentă și reușea să evite blocarea de către Facebook - scria intenționat greșit cuvintele vietnameze ca să nu fie eliminată automat de pe platformă, dar semnificația lor tot era clară. Soțul meu zice că m-a amenințat că mă va ucide. Fiicele mele au devenit foarte îngrijorate și una dintre ele a raportat-o la Facebook."
"N-am față de TV"
După patru ani, Bùi Như Mai avea un grup de urmăritori pe Facebook, unde cele mai populare materiale adunau în jur de 20-30 de comentarii. Anul trecut a primit un telefon de la o prietenă, o cântăreață vietnameză celebră care trăiește în San Jose și care urma să apară într-un show YouTube pentru a discuta pentru conaționalii lor despre chestiuni politice din SUA. Aceasta îi văzuse postările de pe Facebook și i-a spus că ar trebui să apară și ea pe YouTube.
"În niciun caz. N-am față de TV. Dacă-mi văd fața, or să râdă de mine că sunt prea bătrână sau de cum arăt, în loc să vorbească despre traducerile mele", a povestit ea.
Însă fondatorul canalului a căutat-o și după nenumărate insistențe, în cele din urmă a cedat și a zis că o să încerce. Succesul primului interviu live la care a participat a surprins-o, iar cei doi susținători ai canalului i-au spus că ar trebui să aibă propriul ei show.
Acum Bùi pune de două ori pe săptămână materiale video pe YouTube cu știri din surse credibile. "Nu sunt jurnalist și n-am fost niciodată, dar am inventat un sistem pentru ca totul să funcționeze. Cei de la canalul Người Việt m-au ajutat să-mi dau seama ce să cumpăr — un ecran verde, niște lumini, un microfon — și am amenajat un mic studio în camera noastră de meditație budistă. Și așa înregistrez din acea cameră, uitându-mă la laptopul meu care stă pe un teanc de cărți", a spus ea.
În fiecare luni și joi alege știrile pe care le prezintă, de obicei ceva de actualitate, precum războiul din Ucraina, alteori alege articole. Însă nimic nu provoacă mai multe comentarii decât subiectele despre Donald Trump, iar reacțiile sunt împărțite, la fel cum e și societatea americană.
Bùi încearcă să traducă cel puțin două articole, dacă nu trei, pentru fiecare episod video, ceea ce necesită un efort epuizant. În timpul săptămânii traduce în timp ce are grijă de nepoata ei. Uneori scrie, apoi rescrie și iar rescrie până când găsește sensul potrivit.
În medie, îi ia cam trei ore să înregistreze un episod, fiindcă nu știe să editeze materiale video și dacă face o greșeală trebuie să o ia de la capăt. Uneori o apucă unu sau două noaptea căutând traducerea corectă. Chiar dacă a lucrat trei decenii ca inginer în SUA, i se întâmplă să dea de articole care îi pun engleza la încercare și trebuie să le ceară ajutor fiicelor sale.
"Și chiar după ce îmi traduc poveștile, încă mai am treabă. Trebuie să scriu introducerea pentru înregistrările video și comentariul meu asupra articolelor. Dacă nu termin noaptea târziu, până la 1:00 sau 2:00 noaptea, de obicei fac un duș, îmi pun hainele de lucru pe care obișnuiam să le îmbrac înainte de pensionare, un colier drăguț din colecția mea (…) și încep să înregistrez din studioul meu de acasă", a povestit ea.
"Măcar facem ceva, decât deloc"
Multe lucruri s-au schimbat de când Bùi Như Mai a început să transmită pe YouTube. În primul rând, deloc surprinzător, nu mai e prietenă cu cei care îl susțin pe Trump. "Știu că o mare parte din publicul american a fost polarizat de Trump. Și comunitatea mea nu este diferită", a explicat ea.
Însă ea și-a făcut și mulți prieteni în ultimii doi ani: "Ne adunăm în curtea mea din spate de sărbători, luăm mese cu mâncare vietnameză și discutăm despre cum putem ajuta comunitatea noastră să învețe mai multe."
Bùi și-a creat și mulți fani. Recent, când a anunțat că pleacă într-o vacanță de șase săptămâni în Vietnam, unii dintre urmăritori i-au spus că sunt triști. "Toate astea înseamnă o muncă obositoare. Dar măcar facem ceva, decât deloc", a spus ea.
De curând, cineva a recunoscut-o pe bunicuța vietnameză de pe YouTube în parcarea unui supermarket. "Mai Bùi? Tu ești?." I-a stat inima câteva clipe, gândindu-se că persoana care a oprit-o va avea o izbucnire de furie. "Da, eu sunt", a răspuns ea. "Te urmăresc tot timpul! Mulțumesc pentru ce faci."
"M-am simțit ușurată", a mărturisit Bùi. "Trump a devenit o figură atât de dezbinătoare în comunitatea noastră, încât poate fi greu de descifrat dacă cineva vede ceea ce fac eu ca pe o amenințare sau ca pe un serviciu."
T.D.