Armata americană și-a regândit necesarul de muniție, după ce a văzut cât "înghite" războiul din Ucraina

Armata americană și-a regândit necesarul de muniție, după ce a văzut cât "înghite" războiul din Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ambele tabere care se confruntă în Ucraina au aruncat în luptă cantități imense de muniție. Acest lucru a determinat conducerea armatei americane să-și revizuiască producția și stocurile.

Pe lângă creșterea producției, în special a obuzelor de artilerie de 155 mm, Statele Unite caută să-și modernizeze stocurile pentru a putea continua să sprijine aliați precum Ucraina și Israel, dar și pentru a avea suficientă muniție în cazul intrării într-un conflict major, în special împotriva unei puteri militare. Totul a pornit de la analizarea războiului din Ucraina.

"Armata se uită foarte atent la războiul din Ucraina și la modul în care munițiile sunt folosite pentru a anunța factorii noștri de decizie despre necesarul de muniție", a spus Douglas R. Bush, secretar adjunct al armatei americane pentru achiziții, logistică și tehnologii.

"Recunoscând folosirea unei mari cantități de artilerie de ambele părți ale conflictului, armata investește pentru a se pregăti mai bine de un potențial conflict și pentru a sprijini Ucraina în timp ce continuă să lupte pentru libertatea sa", a adăugat oficialul, pentru Business Insider.

ADVERTISING

Unele dintre eforturile armatei SUA țin de obiective pe termen scurt, precum creșterea producției de obuze de 155 mm de la doar 30.000 de bucăți pe lună în prezent la un nivel de 100.000 de bucăți pe lună până la finele lui 2025. Dar un alt efort, pe termen lung, mult mai ambițios, pare menit să securizeze un lanț de aprovizionare mai puternic și o producție constantă de muniție, ambele pe plan intern și cu sprijinul partenerilor SUA.

Potrivit oficialului citat, armata americană a început să facă investiții în muniție în urmă cu un an pentru a accelera producția și a îmbunătăți capacitatea de furnizare a muniției de 155 mm și de alte tipuri ca să poată acoperi cererile Ucrainei, ale partenerilor Statelor Unite și stocurile interne.

Investițiile au început după ce Rusia a invadat Ucraina, iar ambele tabere au consumat cantități imense de muniție, în special de artilerie și infanterie, punând presiune pe stocurile globale și presând aliații Kievului să recurgă la furnizarea unor arme controversate, precum bombele cu fragmentare.

ADVERTISING

Ce au observat americanii

Multe arme și sisteme, precum rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow/SCALP, dronele first-person-view, rachetele balistice rusești și tancurile occidentale Leopard și Challenger, au jucat, la un moment dat, un rol important pe front în Ucraina.

Dar acest conflict s-a dovedit îndeosebi o confruntare de artilerie și a devenit un exemplu puternic pentru rolul acestei arme în viitoarele conflicte.

Ucraina se bazează mult pe obuzierele de 155 mm și 105 mm și pe sisteme cu rachete de artilerie precum High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), care lovesc forțele ruse de la distanțe mari cu efecte devastatoare asupra trupelor și echipamentelor.

Kievul depinde de aliații săi din NATO pentru acoperirea necesarului de muniție, dar asta a făcut ca unele state occidentale să se trezească cu stocurile pe minus în urma sprijinului acordat Ucrainei.

De partea cealaltă a liniei frontului, Rusia a folosit și mai multă muniție decât ucrainenii care au început să vorbească tot mai des despre raționalizarea consumului de muniție, notează publicația citată.

ADVERTISING

În ciuda sancțiunilor apăsătoare ale Occidentului și statutului de paria mondial cu care s-a ales după declanșarea invaziei, Rusia încă este capabilă să-și întărească rezervele.

Ca și Kievul, Moscova s-a îndreptat spre partenerii săi pentru a face rost de armament. În septembrie, Vladimir Putin l-a primit pe dictatorul nord-coreean Kim Kong Un și au discutat despre o colaborare în domeniul militar. În urma înțelegerii, Rusia a primit arme și există indicii că pe front a ajuns deja muniție nord-coreeană.

Pentru Statele Unite, cel mai mare donator militar al Ucrainei, bombardamentele constante din ambele tabere au fost un semnal de alarmă, dând indicii nu doar despre câtă muniție de artilerie e necesară pentru susținerea efortului de război al Ucrainei, ci și pentru câtă muniție i-ar trebui armatei americane într-un viitor război.

În plus, războiul din Ucraina a oferit și câteva lecții despre producție, notează publicația americană.

"Acest conflict i-a permis armatei să recunoască provocarea de a implementa mai multe inițiative pentru a-și extinde capacitatea industrială fără întreruperea producției curente", explică Bush.

Pentagonul are un obiectiv uluitor

La începutul lunii noiembrie, oficialul a spus presei americane că Statele Unite își măresc și modernizează muniția cu o varietate de noi tipuri.

Pentagonul se concentrează mai mult pe obuzele de 155 mm, pe care Ucraina le-a consumat într-un ritm ridicat în duelurile cu trupele ruse, forțând Statele Unite să găsească "moduri creative" de a trimite în continuare astfel de muniție Kievului.

La începutul războiului, Statele Unite aveau un ritm de producție de 14.000 de obuze pe lună și au ajuns la nivelul actual de 28.000 pe lună, a spus Bush.

US Army își propune să ajungă la 36.000 de obuze pe lună la începutul lui 2024 și apoi să ridice producția la 60.000 pe lună până la încheierea anului fiscal. Spre sfârșitul anului 2025, armata americană preconizează un ritm de 100.000 de obuze pe lună.

Este un număr uluitor, admite oficialul, subliniind că orice e în plus e binevenit, pentru că e mai bine să ai un obiectiv ridicat pentru a stimula producția. Pentru asta, armata plănuiește să mărească liniile de producție ale guvernului și să construiască noi unități, în colaborare cu partenerii comerciali.

Sprijinirea a doi aliați în tot atâtea conflicte majore, Ucraina și Israel, reprezintă o provocare pentru Statele Unite. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că furnizarea de muniție de artilerie pentru Ucraina a scăzut după începerea războiului dintre Israel și Hamas. Însă Douglas R. Bush a negat că stocurile rezervate Ucrainei ar fi fost oferite Israelului.

"Nimic din ce a fost expediat în Ucraina nu a fost redirecționat", a precizat Bush. În schimb, a spus el, munițiile au fost scoase din stocurile americane din Israel și date direct armatei israeliene. El a spus că SUA au trimis muniție din arsenalul intern și în Israel, dar nu a dat un număr exact.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇