Javier Milei, un economist libertarian radical, a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale din Argentina și va fi noul președinte al țării.
El a obținut peste 55% din voturi promițând schimbări „drastice” în strategia economică a țării pe fondul celei mai grave crize din ultimii 20 de ani (inflația în Argentina ar putea atinge 150% în acest an).
Rivalul său, ministrul Economiei Sergio Massa, şi-a recunoscut înfrângerea duminică seara, notează AFP.
Javier Milei, 53 de ani, "este preşedintele pe care majoritatea argentinienilor l-au ales pentru următorii patru ani", a declarat Massa.
Potrivit rezultatelor parţiale oficiale, Javier Milei a obţinut 55,95% din voturi, faţă de 44,04% pentru Sergio Massa.
„Astăzi începe reconstrucția Argentinei. Astăzi începe sfârșitul declinului Argentinei. Modelul de decadență a luat sfârșit. Nu mai există cale de întoarcere. Argentina se va întoarce la locul său în lume pe care nu ar fi trebuit să îl piardă niciodată. Vom lucra umăr la umăr cu toate națiunile din lumea liberă, pentru a contribui la construirea unei lumi mai bune”, a spus viitorul președinte al Argentinei.
Cine este Javier Milei
Când Javier Milei şi-a anunţat intrarea în politică în 2020, în încercarea de a "arunca în aer" sistemul, puţini au prezis că trei ani mai târziu economistul cu păr răvăşit şi fost expert TV ar putea ajunge preşedinte.
Milei a răbufnit împotriva "hoţilor" din elita politică, l-a lăudat pe gangsterul Al Capone pentru principiile sale în materie de piaţă liberă şi, în direct la televizor, a spart o piñata a băncii centrale, pe care o acuză că a contribuit la inflaţia de trei cifre din Argentina şi pe care intenţionează să o închidă.
Stilul agresiv şi teatral al lui Milei - de la costume de supererou la mânuirea unei drujbe pentru a ilustra planurile sale de a reduce dimensiunea statului - i-a determinat pe unii să îl compare cu Donald Trump din Statele Unite sau cu Jair Bolsonaro din Brazilia.
Dar el este un produs unic al Argentinei, unde o întreagă generaţie a crescut sub o economie aflată într-o stare de criză semipermanentă.
Experții susțin că va avea un impact uriaș asupra poziției Argentinei în lume. În campania electorală, Javier Milei a criticat China, a spus că va „arde” banca centrală și că ar putea introduce dolarul american drept monedă oficială. De asemenea, a anunțat că vrea să privatizeze entitățile din sectorul public.
El este împotriva avortului și anti-feminist. S-a poziţionat în favoarea unor legi mai relaxate asupra armelor .
Și-a făcut campanie cu un ferăstrău legat la brâu sau cu o drujbă, pentru a ilustra tăierile de cheltuieli pe care are de gând să le facă.
Câinele mort i-a spus să candideze
Criticii lui Milei subliniază însă lipsa sa de experienţă în funcţii politice, aspectul său neîngrijit - în special părul răvăşit şi netuns, care i-a adus şi porecla de Perucă - şi tiradele sale pline de înjurături care i-au vizat pe rivalii politici, dar şi pe papa Francisc.
El l-a atacat pe papa Francisc (care este argentinian) spunând că este socialist, l-a ironizat pe Diego Maradona şi a lăudat-o pe Margaret Thatcher, puţin iubită în Argentina, pentru rolul său în războiul din 1982 din Insulele Falklands.
În 2017, a plătit 50.000 de dolari ca să-şi cloneze câinele, pe Conan, care murise.
Milei susţine că a fost Conan, care l-ar fi contactat prin intermediul unui medium, cel care i-a dat misiunea de a fi preşedinte şi spune că patrupedele sale sunt "cei mai buni strategi din lume".
Argentina, a doua economie din America de Sud după Brazilia, se confruntă cu sărăcia și cu devalorizarea monedei, iar argentinienii dau vina pe politicieni pentru problemele economice.
Votul a fost urmărit în întreaga lume deoarece Argentina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, al patrulea producător de litiu metalic pentru baterii electrice și un jucător important pe piața petrolului și a gazelor de șist, scrie Mediafax.