Premierul israelian a comentat, sâmbătă seara, într-o conferinţă de presă, criticile preşedintelui francez Emmanuel Macron formulate într-un interviu pentru BBC, în care acesta a denunţat Israelul pentru uciderea de copii, femei şi bătrâni şi a cerut încetarea focului.
Benjamin Netanyahu a spus că preşedintele Macron „a făcut lucruri bune”, inclusiv a vizitat Israelul şi a trimis o navă-spital în Gaza. Dar, în comentariile sale, „a făcut o greşeală gravă, din punct de vedere faptic şi moral. Hamas este cel care împiedică evacuarea civililor, nu Israelul”.
„Israelul le spune civililor să plece. Nu Israelul este cel care foloseşte locuitorii din Gaza ca scuturi umane, ci Hamas. Nu Israelul este cel care se amplasează în spitale, în şcoli, în UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) şi în instalaţiile ONU, ci Hamas. Prin urmare, nu Israelul, ci Hamas este responsabil pentru vătămarea civililor", a replicat Netanyahu.
Dacă lumea liberă consfinţeşte practica teroriştilor de a lupta din mijlocul civililor, comiţând dubla crimă de război de a ţinti şi de a măcelări civili în timp ce se ascund chiar în spatele lor, atunci această practică murdară se va răspândi, a avertizat premierul israelian.
„Şi îi spun preşedintelui Franţei şi celorlalţi prieteni ai noştri: vor ajunge şi la voi", a adăugat el.
Netanyahu a cerut să nu li se acorde imunitate teroriştilor care săvârşesc această dublă crimă de război.
„Facem cu adevărat totul pentru a reduce la minimum răul provocat civililor sau necombatanţilor, dar nu vom da Hamasului licenţa de a ne ucide cetăţenii fără ca noi să reacţionăm. Ne putem lipsi de predicile morale", a conchis sarcastic Benjamin Netanyahu.
Pe de altă parte, potrivit The Times of Israel, în urma unor reacţii puternice stârnite în Israel, Franţa încearcă să revină asupra remarcii preşedintelui Emmanuel Macron potrivit căreia nu există „nicio justificare" pentru bombardamentele Israelului asupra „acestor copii, acestor femei, acestor bătrâni" din Gaza.
„Preşedintele Macron nu a insinuat niciodată şi nu crede că forţele israeliene ţintesc în mod deliberat civili. El a calificat în mod constant folosirea de către Hamas a ostaticilor sau a populaţiei civile drept şantaj inacceptabil", a declarat o sursă diplomatică franceză citată de The Times of Israel.
Sursa a reiterat, de asemenea, condamnarea de către Macron a atacului Hamas din 7 octombrie.
`În timp ce preşedintele Macron este conştient de eforturile Israelului de a preveni daunele colaterale şi de a facilita accesul umanitar, el consideră că se poate face mai mult având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă sau populaţia civilă din Gaza", a spus sursa.
„Prin urmare, el consideră că o pauză umanitară şi, în cele din urmă, o încetare a focului sunt oportune pentru a ajuta populaţia civilă din Gaza să primească ajutorul şi răgazul atât de necesare", a explicat sursa franceză.
„Avem nevoie de un control total asupra securităţii din Gaza, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim”
În ce privește situația din Gaza după încheierea conflictului, Netanyahu nici nu vrea să audă de o altă guvernare decât israeliană. SUA și mai multe puteri susțin revenirea Autorității Palestiniene în Gaza.
„Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care, la mai bine de 30 de zile de la masacrul (din 7 octombrie), încă nu l-a condamnat (...) Va fi nevoie de altceva acolo. Dar, în orice caz, securitatea va trebui să fie sub controlul nostru", a declarat Benyamin Netanyahu într-o conferinţă de presă televizată.
„Avem nevoie de un control total asupra securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a alunga orice terorist care ar putea să reapară. Nu va exista nicio autoritate civilă care să îşi înveţe copiii să urască Israelul, să urască israelienii", a continuat el.
„A doua zi ce Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista nicio ameninţare pentru Israel dinspre Gaza. Masacrul din 7 octombrie a dovedit odată pentru totdeauna că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va cunoaşte o revenire a terorii. Acest lucru a fost confirmat în Cisiordania", unde armata israeliană îşi intensifică incursiunile, a adăugat şeful guvernului.
Ideea că Israelul se va opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război este o poziţie care contrazice direct politica SUA, secretarul de stat Antony Blinken declarând miercuri, de exemplu, că Gaza trebuie să aibă „o guvernare palestiniană, Gaza unificată cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană".
Răspunzând la o întrebare pe această temă, Netanyahu a spus: „Trebuie să fie altceva acolo. Dar, în orice caz, trebuie să avem un control de securitate. Insist asupra acestui lucru. S-ar putea să existe presiuni pe această temă. Nu intenţionez să cedez", a punctat premierul israelian.
El a anunţat în conferinţa de presă de sâmbătă seara că forţele de apărare israeliene se află în interiorul oraşului Gaza, „la periferia" spitalului Shifa. Printre numeroşii terorişti ucişi, a spus el, se numără mulţi dintre cei care au condus masacrele din 7 octombrie în sudul Israelului. „De la şeful Hamas din Gaza, Yahya Sinwar în jos, toţi aceşti terorişti sunt destinaţi să moară", a spus el.
În ceea ce priveşte frontiera de nord, Netanyahu a avertizat din nou gruparea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, să nu intervină în războiul dintre Israel şi Hamas. „Va fi greşeala vieţii voastre şi ar pecetlui soarta Libanului", a spus premierul israelian adresându-se Hezbollah.
El a reiterat, pe de altă parte, că „nu va exista nicio încetare a focului fără returnarea ostaticilor" şi i-a îndemnat pe şefii de stat arabi să ia atitudine împotriva Hamas, avertizându-i că mişcarea este parte integrantă a axei terorii şi a răului, din care face parte Iranul, iar această axă „pune în pericol întreaga lume şi întreaga lume arabă".
Referindu-se la discuţiile larg răspândite despre posibile înţelegeri cu privire la ostatici, Netanyahu a spus: „Când vom avea ceva concret de spus, vom anunţa familiile şi vom aduce acest lucru în faţa guvernului. Până atunci, tăcerea este de aur".
Netanyahu a solicitat sprijin la nivel mondial pentru opoziţia sa faţă de o încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor şi i-a îndemnat pe americani să se alăture condiţiei de distrugere a Hamas, despre care spune că reprezintă un pericol şi pentru ei. Netanyahu susţine că majoritatea americanilor împărtăşesc această constatare.
În orice caz, „nicio presiune internaţională, nicio acuzaţie falsă despre soldaţii IDF şi despre statul nostru" nu va avea un impact asupra insistenţei Israelului de a se proteja: „Israelul va rămâne ferm în faţa lumii, dacă va fi necesar", a asigurat premierul.
Netanyahu a mai spus că armata va rămâne în Gaza „atât timp cât va fi necesar" pentru a împiedica folosirea enclavei pentru a lansa atacuri teroriste împotriva Israelului.