Ziua 611 de război a debutat cu un atac puternic al rușilor în regiunea Harkov. O rachetă a lovit o clădire a departamentului de pompieri, rănind cel puțin opt persoane.
La Avdiivka, pierderile mari de echipamente cu care se confruntă forțele ruse ar putea „submina capacitățile ofensive rusești pe termen lung”, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cel mai recent raport. Pierderile militare ale Rusiei în Adviivka includ sute de vehicule blindate distruse și mii de oameni uciși sau răniți.
În acest context, Parlamentul rus a votat în favoarea unei creșteri cu 68% a cheltuielilor militare pentru finanțarea războiului din Ucraina. Cheltuielile militare vor reprezenta aproape o treime din toate cheltuielile Rusiei în 2024.
Totodată, Rusia crește în mod activ capacitatea de producție la fabricile militare din toată țara, au informat jurnaliștii de la RFE/RL, după analiza unor imagini din satelit. Raportul a constatat că fabricile rusești care produc și repară avioane tactice și strategice, elicoptere de luptă, precum și cele care asamblează drone militare și muniții ghidate, au primit o serie de îmbunătățiri și extinderi ale instalațiilor actuale în ultimul an.
Din Rusia, Ucraina e acuzată că a atacat cu drone o centrală nucleară în regiunea Kursk, la frontieră, fără să facă pagube şi fără să conducă la o creştere a nivelului radioactivităţii.
Iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că „se vede mai clar” un sfârşit al acestui război cu o victorie a Ucrainei.
Situația pe front
- Atac în Harkov - O rachetă rusă a lovit vineri o clădire a departamentului de pompieri din regiunea Harkov, rănind cel puțin opt persoane, a declarat ministrul de Interne ucrainean. Atacul a vizat orașul Izium, a precizat ministrul Ihor Klymenko, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, însoțită de imagini cu clădirea distrusă și camioane de pompieri. „Clădirea și 13 echipamente au fost, de asemenea, avariate”, a adăugat el, dar nu a precizat ce tip de rachetă a fost folosită.
- Probleme pentru ruși la Avdiivka - Pierderile mari de echipamente cu care se confruntă forțele ruse în apropiere de Avdiivka ar putea „submina capacitățile ofensive rusești pe termen lung”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cel mai recent raport. Pierderile militare ale Rusiei în Adviivka includ sute de vehicule blindate distruse și mii de oameni uciși sau răniți. În timp ce forțele ruse continuă să trimită soldați pe frontul de est, ISW a spus că pierderile de echipamente vor reprezenta o provocare serioasă.
- Pierderile Rusiei - Rusia a pierdut 297.680 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, afirmă Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 560 de solati ruși.
- Un politician ucrainean pro-rus a fost împușcat - Oleg Tsariov, un politician ucrainean pro-rus care a fugit din Ucraina în 2014, a fost împușcat vineri dimineață în Crimeea, potrivit rapoartelor ruse. Tsariov este un om de afaceri născut în Nipro și fost deputat pentru Partidul Regiunilor al fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. În urma Revoluției EuroMaidan, el s-a autodesemnat ca și candidat la alegerile prezidențiale din 2014, dar ulterior și-a retras candidatura, susținând că siguranța lui era în pericol. Se pare că Tsariov este acum internat în stare gravă.
- Zelenski vede un sfârşit al războiului - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ”se vede mai clar” un sfârşit al acestui război cu o victorie a Ucrainei. ”Ucraina trebuie să devină – şi va deveni – mai puternică. Aşa încât să marcăm pentru totdeauna în istorie că imperiul rus nu va mai veni pe pământul ucrainean vreodată”, a declarat el.
- Rușii spun că au găsit agenți ucraineni - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a destructurat o reţea de ''agenţi'' ucraineni care operau în regiunea ocupată Zaporojie, în sudul Ucrainei, ucigându-l pe unul dintre ei în această operaţiune. FSB a revendicat într-un comunicat că "a pus capăt activităţilor a trei mari grupuri de agenţi", care erau "coordonaţi" de spionajul militar ucrainean, pentru "a aduna informaţii şi a exercita o influenţă psihologică asupra locuitorilor din regiune".
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac la centrala nucleară din Kursk - Rusia acuză Ucraina că a atacat cu drone o centrală nucleară în regiunea Kursk, la frontieră, fără să facă pagube şi fără să conducă la o creştere a nivelului radioactivităţii. ”Un atac cu trei drone inamice vizând centrala nucleară din Kursk a fost oprit. Acest eveniment nu a afectat funcţionarea centralei”, anunţă pe Telegram operatorul centralei.
- Rusia face mai multe arme - Rusia crește în mod activ capacitatea de producție la fabricile militare din toată țara, au informat jurnaliștii de la RFE/RL, după analiza unor imagini satelit. Raportul a constatat că fabricile rusești care produc și repară avioane tactice și strategice, elicoptere de luptă, precum și cele care asamblează drone militare și muniții ghidate, au primit o serie de îmbunătățiri și extinderi ale instalațiilor actuale în ultimul an. De exemplu, un nou hangar a fost construit la Uzina de Aviație Kazan. Datorită dimensiunii sale, sursele RFE/RL consideră că hangarul ar putea fi folosit pentru repararea și construcția bombardierelor strategice. O clădire asemănătoare a apărut și la Uzina de Aviație din Irkutsk. Fabrica produce avioane de vânătoare Su-30, iar noul hangar poate fi folosit pentru repararea aeronavelor civile mici precum Sukhoi Superjet, precum și a avioanelor de vânătoare Su-30.
- Mai mulți bani pentru cheltuieli militare - Parlamentul rus a votat în favoarea unei creșteri cu 68% a cheltuielilor militare pentru finanțarea războiului din Ucraina. Cheltuielile militare vor reprezenta aproape o treime din toate cheltuielile Rusiei în 2024.
- UE face festival de film în Rusia - Uniunea Europeană organizează Festivalul Filmului European în Rusia în luna noiembrie, în ciuda războiului pe care această ţară l-a declanșat împotriva Ucrainei. Festivalul, care anul trecut nu a avut loc tocmai din cauza războiului, va prezenta 21 de filme din ţări membre UE - inclusiv din Germania, Franţa, Spania, Italia, Republica Cehă şi Luxemburg - şi se va desfăşura online în perioada 1-15 noiembrie, în cea mai mare parte în mod gratuit. UE doreşte să demonstreze, chiar şi în contextul dificil al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, că relaţiile dintre europeni şi ruşi pot să continue, a declarat la Moscova Roland Galharague, ambasadorul UE în Rusia.
Alte informații relevante
- Strategia UE pentru Ucraina a eşuat? - Strategia Uniunii Europene referitoare la războiul din Ucraina ''a eşuat'' şi blocul ar trebui să creeze un plan B, în măsura în care ucrainenii nu vor câştiga pe câmpul de luptă, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Aflat la Bruxelles pentru a lua parte la un summit al UE, Orban a spus că are loc o "mare bătălie" în special legat de sprijinul pentru Ucraina. El a afirmat că nu vede niciun motiv ca Ungaria să trimită banii contribuabililor pentru a sprijini Ucraina. Detalii AICI.
- Își vor soții acasă - Soţii şi alţi membri de familie ai soldaţilor ucraineni trimişi pe front în războiul cu Rusia au participat vineri la manifestaţii la Kiev, Odesa şi în alte oraşe ale Ucrainei pentru a cere demobilizarea lor după 18 luni de serviciu în armată, relatează agenţia EFE. În Kiev, femeile au manifestat în Piaţa Independenţei, cunoscută şi ca Maidan, epicentrul revoltei din 2014 care a înlăturat puterea pro-rusă. "A venit timpul şi pentru alţii" să fie trimişi pe front, "Soldaţii obosesc şi ei" şi "Victoria este responsabilitatea tuturor", se putea citi pe pancarte.