Macron vrea să extindă coaliția contra ISIS și împotriva Hamas. Niciun camion cu ajutoare nu a intrat azi în Gaza. De ce întârzie ofensiva terestră a Israelului (Foto & video)

Macron vrea să extindă coaliția contra ISIS și împotriva Hamas. Niciun camion cu ajutoare nu a intrat azi în Gaza. De ce întârzie ofensiva terestră a Israelului (Foto & video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eforturile diplomatice continuă marți cu vizita la Tel Aviv a președintelui francez Emmanuel Macron, în timp ce armata Israelului anunță că e gata să lanseze „o ofensivă terestră mortală” în Gaza.

Macron a propus ca o coaliție internațională care luptă împotriva organizației Statul Islamic în Irak și Siria să fie extinsă pentru a include lupta împotriva grupării palestiniene Hamas. El a avertizat și împotriva riscurilor unui conflict regional, subliniind că lupta împotriva Hamas „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”.

Între timp, IDF a bombardat în jur de 400 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore, inclusiv intrarea în tunelurile Hamas din Gaza și centre de comandă ale grupării teroriste. Iar autorităţile Hamas susţin că cel puţin 5.791 de palestinieni (din care 2.360 de copii) au fost ucişi ca urmare a bombardamentelor.

Liderii mondiali cer ca pe lista de ajutoare umanitare să fie inclus și combustibilul, multe spitale nemaiputând funcționa din cauză că nu mai au electricitate, dar israelienii au anunțat că nu vor permite acest lucru, pentru că Hamas va fura cisternele ca să își alimenteze mașinăria de război.

ADVERTISING

Au fost recuperate și cele două ostatice eliberate de Hamas, acestea povestind prin ce au trecut, după ce au fost reunite cu familiile. Iar o actriță cunoscută în Israel a fost arestată după ce și-a exprimat susținerea față de atacul Hamas.

Între timp, ONU a anunțat că, deși Israelul a desemnat o zonă umanitară unde civilii din Gaza ar trebui să fie protejați, mulți dintre cei care au venit aici sperând la salvare se întorc în nord după ce sunt confruntați cu situația dezastruoasă din sud.

Iar în Liban, premierul Najib Mikati a efectuat o vizită surpriză la instalaţiile militare din sudul ţării, anunțând pregătiri pentru un plan de urgență în eventualitatea unei escaladări și mai mari în zonă.

Iată cele mai importante evenimente de marți, 24 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Niciun camion cu ajutoare nu a intrat azi în Gaza - Douăzeci de camioane nu au putut transporta marți ajutoare pentru civilii palestinieni din Fâșia Gaza asediată, a anunțat ONU, în timp ce președintele american Joe Biden a calificat eforturile umanitare de a livra ajutoare prin intermediul unei treceri din Egipt ca fiind „insuficient de rapide”. „Sperăm că materialele vor putea intra mâine în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor, Eri Kaneko. Ea nu a precizat de ce camioanele nu au putut trece marți în Gaza din Egipt.
  • De ce întârzie ofensiva în Gaza - Şeful Statului Major al Forţelor de Apărare israeliene (IDF/armata), general-locotenentul Herzi Halevi, a admis că ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza este amânată din "considerente strategice". "IDF şi Comandamentul de Sud au pregătit planuri ofensive de calitate pentru a atinge obiectivele războiului", a afirmat generalul Halevi. "IDF sunt pregătite pentru manevra (terestră) şi vom lua o decizie împreună cu eşalonul politic în ceea ce priveşte forma şi calendarul următoarei etape", a adăugat el. Potrivit generalului israelian, există "considerente tactice şi chiar strategice" care întârzie ofensiva terestră, dar toate acestea permit IDF să se pregătească mai bine.
  • Bilanţul negru al zilei - Cel puţin 5.791 de palestinieni (din care 2.360 de copii) au fost ucişi ca urmare a bombardamentelor Israelului asupra Gazei, susţine Ministerul Sănătăţii condus de Hamas. Doar în ultimele 24 de ore ar fi murit 704 palestinieni.
  • 400 de bombardamente în Gaza - IDF a anunțat că a bombardat în jur de 400 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore, ce au inclus lovituri asupra intrării în tunelurile Hamas din Gaza și centre de comandă.
  • Macron vrea alianţa contra ISIS să vizeze şi Hamas - Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns marţi la Tel Aviv, pentru a exprima „deplina solidaritate” a Franţei cu Israelul. Macron a propus ca o coaliție internațională care luptă contra organizației Statul Islamic în Irak și Siria să fie extinsă pentru a include lupta împotriva grupării palestiniene Hamas. Macron a avertizat și împotriva riscurilor unui conflict regional, subliniind că lupta împotriva Hamas „trebuie să fie fără milă, dar nu fără reguli”.
  • Fluturaşi în Gaza - Armata israeliană a aruncat numeroși fluturași în Gaza prin care le cere palestinienilor să ofere informații despre ostaticii ținuți de Hamas. De asemenea, prin fluturași sunt oferite recompense celor care colaborează cu israelienii.
  • Fără combustibil în Gaza - Mark Regev, un consilier de rang înalt al premierului Benjamin Netanyahu, a spus că Israelul nu ar permite intrarea de combustibil în Gaza, chiar dacă toţi ostaticii ar fi eliberaţi: „În acest moment, nu avem niciun interes ca mai mult combustibil să ajungă la maşina militară a Hamas şi nu am autorizat combustibil, am autorizat medicamente, am autorizat apă. Am autorizat produse alimentare, nu am autorizat nimic altceva. Decizia guvernului este ca combustibilul să nu intre, pentru că va fi furat de Hamas şi va fi folosit de ei pentru a alimenta rachetele care sunt lansate în Israel pentru a ne ucide poporul”.
  • Civilii se salvează din „zona umanitară” - Unii palestinieni care şi-au părăsit casele din nordul Fâşiei Gaza încep să se întoarcă din cauza situaţiei dezastruoase din sud, afirmă un înalt oficial ONU. Săptămâna trecută, Israelul le-a spus celor 1,1 milioane de locuitori din oraşul Gaza şi din alte zone din nord să plece pentru propria siguranţă. Dar oficialul ONU a declarat că aceştia se străduiesc să găsească adăpost, hrană şi apă potabilă în sud. Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, a declarat, de asemenea, că sute de persoane au fost ucise în această zonă, în urma loviturilor aeriene israeliene din ultima zi.
  • Povestea unei ostatice de 85 de ani - Yocheved Lifshitz, una dintre ostaticele eliberate de Hamas, în vârstă de 85 de ani, a dat câteva declarații: „M-au luat pe o motocicletă, un terorist ma ținea de partea din față și unul de partea din spate, ca să nu cad. Am trecut gardul spre Fâșie și la început m-au ținut în orașul Abas al-Kabira, în apropiere de kibuțul Be’eri. După nu știu unde am fost ținută”. Soțul ei, Oded, în vârstă de 83 de ani, a fost de asemenea luat ostatic, dar nu sunt informații despre el. Ambii soți erau activiști pentru pace și fuseseră implicați de-a lungul anilor în numeroase acțiuni umanitare în Gaza.
  • Actriţă arestată - Actrița arabo-israeliană Maisa Abd Elhadi, cunoscută în Israel pentru mai multe emisiuni și seriale, a fost arestată pentru că și-a exprimat susținerea față de atacul Hamas din 7 octombrie. Poliția a confirmat doar arestarea unei actrițe „influencer”, rezidentă în Nazaret, suspectată de expresii de laudă (a terorismului) și „incitare la ură", fără a o numi. Abd Elhadi a postat pe rețelele de socializare o imagine cu o femeie în vârstă luată ostatică de Hamas, însoțită de un emoji vesel.
  • Biden cere eliberarea ostaticilor - Preşedintele american Joe Biden a reiterat că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii. Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Hamas a eliberat alte două femei ostatice răpite din Israel.
  • Plan de urgență în Liban - Premierul libanez Najib Mikati a efectuat o vizită surpriză la instalaţiile militare din sudul ţării, unde de două săptămâni au loc intense atacuri transfrontaliere între gruparea şiită libaneză Hezbollah, proiraniană, şi forţele armate israeliene. Mikati a ajuns marţi dimineaţă la sediul Armatei Libaneze din Sectorul Litani de Sud, în oraşul sudic Tir, unde s-a întâlnit cu comandantul Forţelor Armate, generalul Joseph Aoun, și a spus că pregătește un plan de urgență pentru a fi pregătiți pentru o escaladare în zonă.
  • Pace prin garantarea unui stat palestinian - Premierul olandez, Mark Rutte, care s-a întâlnit luni cu Netanyahu la Tel Aviv și cu Abbas la Ramallah, i-a cerut premierului israelian să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte utilizarea forţei în Gaza: „Olanda va continua să ceară pauze umanitare şi coridoare umanitare pentru a permite aducerea de provizii esenţiale, precum alimente, apă şi combustibil, astfel încât civilii să aibă acces la asistenţa de care au nevoie cu disperare. Pacea şi securitatea pentru israelieni şi palestinieni este posibilă doar dacă există perspective pentru un stat palestinian”.
  • Prima discuție cu China - Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a avut prima discuţie cu omologul israelian, Beijingul păstrând același discurs ca și în cazul războiului din Ucraina: „Toate ţările au dreptul de a se apăra, dar trebuie să respecte dreptul internaţional umanitar şi să protejeze siguranţa civililor. China va face tot posibilul pentru a sprijini eforturile care să conducă la pace".
  • Qatarul nu vrea ucidere necondiționată - Emirul conducător al Qatarului, ţară implicată în medierea eliberării ostaticilor luaţi de Hamas, a declarat marţi că Israelul nu ar trebui să primească undă verde pentru ucidere necondiţionată. Şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a spus că luptele dintre Israel şi Hamas reprezintă o escaladare periculoasă care ameninţă regiunea şi lumea.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇