Cum ar putea conflictul dintre Israel și Hamas să erupă într-un război cu impact global, pe care nici americanii nu l-ar mai putea opri

Cum ar putea conflictul dintre Israel și Hamas să erupă într-un război cu impact global, pe care nici americanii nu l-ar mai putea opri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la atacurile militanților Hezbollah din Liban până la rolul pe care îl poate juca guvernul iranian foarte apropiat de Kremlin, există mai multe puncte de tensiune care pot face ca războiul dintre Israel și Hamas să se extindă fără a mai putea fi oprit.

Tensiunile din Orientul Mijlociu clocotesc după ce Hamas a atacat Israelul, iar riscurile unei escaladări necontrolate au atins cel mai ridicat nivel, amenințând să arunce întreaga regiune în război.

Sesizând pericolul, în special din partea Iranului, Statele Unite își intensifică prezența militară în jurul Israelului, anunțând desfășurarea în weekend a unor sisteme suplimentare de apărare aeriană, pe lângă cele două portavioane plasate în zonă.

ADVERTISING

Însă nu este clar dacă chiar și cea mai mare forță militară din lume este suficientă pentru a descuraja facțiunile militare rivale care concurează între ele să declanșeze un război total în Orientul Mijlociu, unul cu consecințe globale, se arată într-o analiză publicată de Sky News.

De fapt, nimeni nu pare să controleze ceea ce s-ar putea întâmpla mai departe, în timp ce Israelul rămâne de neclintit și își pregătește ofensiva în Gaza împotriva militanților palestinieni.

Liderii israelieni înțeleg pericolele și riscurile, dar spun că n-au altă opțiune decât să lupte după ce atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie au schimbat radical situația din teren. Peste 1.400 de israelieni, cei mai mulți dintre ei civili, au fost uciși în atacul din sudul Israelului și peste 200 de persoane au fost luate ostatice, inclusiv copii, un element care complică și mai mult răspunsul Israelului în Gaza.

ADVERTISING

Faptul că peste două milioane de civili palestinieni trăiesc în această fâșie controlată de Hamas este un alt factor major care influențează evoluția conflictului.

Israelul acuză Hamas că folosește civilii ca scut uman, dar cu fiecare civil ucis în Gaza criticile la adresa strategiei Israelului se întețesc și le oferă o justificare militanților.

Chiar înainte de asaltul foarte probabil al Israelului în enclava palestiniană, conflictul amenință să deschidă noi fronturi. Ciocniri violente au izbucnit deja în Cisiordania, unde Israelul a lansat duminică în zori un atac aerian care a vizat "un complex terorist subteran" de sub o moschee din Jenin.

ADVERTISING

Zona a fost teatrul mai multor confruntări intense între palestinieni și israelieni, când amenințarea din Cisiordania era considerată mai mare decât cea din Gaza. Totul s-a schimbat pe 7 octombrie, dar Cisiordania rămâne un punct fierbinte.

Poate intra în război un alt grup militant?

Trupele israeliene sunt implicate și în operațiuni la granița de nord, cu Libanul, unde militanții Hezbollah și-au intensificat atacurile împotriva Israelului, un semn clar că încearcă să profite de această criză.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a vizitat trupele de la graniță, a declarat că nu poate spune dacă Hezbollah va alege să intre în război. Dar dacă o va face, el a avertizat: "(Hezbollah) Va face greșeala vieții sale. Îl vom lovi cu o forță pe care nici măcar nu și-o poate imagina, iar însemnătatea pentru el și pentru statul libanez va fi devastatoare."

Ce va face Iranul

Hezbollah e susținut de actori foarte puternici în regiune, în special de Iran, un aliat de nădejde al Rusiei. Teheranul urmărește îndeaproape vâlvătaia care s-a aprins în jurul inamicul său și își pregătește următoarea mișcare.

Pe lângă sprijinirea organizației Hezbollah, Gardienii Revoluției Islamice îi oferă ajutor financiar și militar și Hamasului, precum și altor miliții din regiune.

Încă nu au fost depistate dovezi clare că Iranul ar fi jucat un rol direct în planificarea și executarea atacului din 7 octombrie, dar fără îndoială urmărește să exploateze orice vulnerabilitate a Israelului.

Un conflict unic și extrem de periculos

Într-o altă potențială linie de front, mass-media din Siria a raportat o serie de lovituri cu rachete israeliene asupra aeroporturilor din interiorul țării, de asemenea, strâns aliată cu Iranul și Hezbollah.

Israelul nu a comentat public aceste relatări, dar în trecut a atacat ținte Hezbollah din Siria.

Fiecare punct de fricțiune dintre aceste forțe este periculos, însă o combinație între elemente explozive atât de instabile e foarte periculoasă și impredictibilă. Un lucru este clar: Israelul nu va înceta să lupte cât timp amenințarea Hamas se menține, conchide analiza citată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇