Cum poate răspunde Occidentul Rusiei și Coreei de Nord?

Cum poate răspunde Occidentul Rusiei și Coreei de Nord?

SUA au acuzat Coreea de Nord că livrează Rusiei armament pentru războiul din Ucraina. Experţii cred că inamiciţia lor comună faţă de Vest le va aprofunda cooperarea pentru o vreme.

Coreea de Sud s-a alăturat SUA pentru a condamna Coreea de Nord, după ce administraţia de la Washington a dat de înţeles săptămâna trecută că regimul de la Phenian a livrat Rusiei armament şi muniţie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Seulul analizează măsuri suplimentare împotriva Phenianului, a declarat sâmbăta trecută un oficial de rang înalt din Ministerul de Externe.

Unii analişti susţin însă că au rămas puţine opţiuni împotriva Coreei de Nord, care a reuşit cumva să supravieţuiască sancţiunilor impuse începând din 2006, când ţara a efectuat primul test atomic.

Ei atrag atenţia că situaţia geopolitică s-a schimbat dramatic de atunci şi Phenianul este acum un aliat de nădejde atât al Chinei, cât şi al Rusiei, câtă vreme au întors spatele Occidentului. Iar această alianţă de convenienţă îi permite Phenianului să ocolească multe dintre sancţiuni, să-şi dezvolte capacităţile militare şi să încerce să-şi impună propria agendă geopolitică în nord-estul Asiei.

ADVERTISING

Coreea de Sud condamnă livrările de arme

Referindu-se la relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord, Ministerul de Externe de la Seul a precizat joia trecută într-un comunicat: "Orice livrări de armament între cele două ţări constituie o violare clară a unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană".

Comunicatul a fost dat publicităţii după ce purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat la Washington, în faţa presei, că regimul de la Phenian a livrat Rusiei 1.000 de containere cu echipament militar.

Potrivit administraţiei SUA, a fost observată încărcarea containerelor la bordul unei nave nord-coreene în portul nord-coreean Najin, care le-a transportat apoi în portul Dunay, din extremul-orient rus.

De acolo s-a observat prin satelit cum containerele au fost transportate la un depozit de muniţie din apropierea oraşului Tihoreţk, aflat la aproximativ 290 km de graniţa cu Ucraina.

ADVERTISING

Imagini asemănătoare analizate de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington au arătat o creştere a transportului feroviar de containere la graniţa dintre Coreea de Nord şi Rusia. Dar atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat faptul că Phenianul ar livra Moscovei armament.

Resentimente la adresa Occidentului

De vreme ce Rusia beneficiază militar, iar Coreea de Nord aşteaptă să primească în schimb carburanţi, alimente şi tehnologie militară, cele două ţări vor avea ocazia să-şi aprofundeze relaţiile bilaterale şi să producă daune Occidentului, avertizează Dan Pinkston, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Troy din Seul.

"Ambele ţări sunt foarte pornite pe Occident şi au dorinţa de a da peste cap ordinea internaţională", a declarat el. "Putem adăuga pe listă alte ţări, cum ar fi China sau Iranul, de exemplu, ale căror supărări nu sunt toate la fel, dar toate nutresc resentimente faţă de Vest".

ADVERTISING

Şi chiar dacă niciuna din naţiunile care alcătuiesc această nouă "alianţă antidemocratică" nu are deplină încredere în celelalte, ele vor coopera atât timp cât este în interesul lor să facă asta, a mai explicat Pinkston.

În cazul Rusiei şi Coreei de Nord, colaborarea ar putea dura multă vreme. "Aceste două ţări îşi doresc o arhitectură de securitate cu mult diferită faţă de cea de acum", a evidenţiat el. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să distrugă NATO şi Uniunea Europeană, în timp ce Coreea de Nord vrea să pună capăt armistiţiului prin care a încetat în 1953 războiul din Coreea, pentru a controla apoi sudul Peninsulei Coreene.

"Aceştia sunt actori predispuşi la tranzacţii. Sunt oportunişti, cât timp au ocazia să profite de situaţia geopolitică prezentă", a mai evidenţiat profesorul din Seul. În acelaşi timp, pentru Coreea de Nord o strânsă alianţă cu Rusia, o superputere, este o chestiune de prestigiu.

Primejdia e ca în acest moment mai multe sancţiuni din partea SUA sau Coreei de Sud să nu aibă efect notabil asupra regimului nord-coreean, cu atât mai mult cu cât Rusia a anunţat deja că va bloca prin veto în Consiliul de Securitate al ONU orice încercare de a supune regimul de la Phenian unor presiuni suplimentare.

Trucuri specifice Coreei de Nord

Dat fiind că Phenianul a reuşit cu succes, pentru mult timp, să facă faţă sancţiunilor - după cum se spune: prin atacuri cibernetice, cu ajutorul cărora a reuşit să fure cantităţi mari de criptomonede, prin trafic de stupefiante ascunse în valize diplomatice şi fonduri obţinute ilicit, alături de alte manevre pe sub mână - este posibil să vrea să împărtăşească Rusiei unele din aceste metode în schimbul unor tehnologii nucleare şi din domeniul rachetelor.

Park Jung-won, profesor de drept internaţional la Universitatea Dankook, consideră că Phenianul va continua probabil "să adopte poziţii provocatoare şi să folosească la maximum în interes propriu situaţia internaţională favorabilă".

El a adăugat că, bineînţeles, regimului de la Phenian nu i-a scăpat faptul că politica America este în acest moment "paralizată". Coreea de Nord este de asemenea conştientă, desigur, că Ucraina şi Orientul Mijlociu se află în atenţia lumii, şi, având Rusia ca aliat în Consiliul de Securitate al ONU, sancţiuni suplimentare vor fi foarte limitate ca scop şi impact.

"Toate acestea sunt favorabile Coreei de Nord şi mă aştept ca ţara să profite de aceste incertitudini până la alegerile din SUA de anul viitor. Lucrurile se vor stabiliza probabil abia atunci când vom şti cine va fi următorul preşedinte", a conchis Park.

Julian Ryall


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇