Despre vaccinarea antigripală la copii

Despre vaccinarea antigripală la copii

Începe sezonul gripei ,care se suprapune cu infecțiile cu SARS COV2 iar camerele de gardă, clinicile și cabinetele medicale sunt din ce în ce mai pline cu copii cu febră, dureri de gât, dureri musculare și tuse, cred că este cel mai bun moment să vorbim puțîn despre ce este  gripa și cum putem să prevenim îmbolnăvirea, în special, în rândul copiilor, aceștia fiind cei mai expuși din cauza riscului de răspândire ridicat în colectivitate , precizează Dr. Grigorescu Ana, medic specialist Pediatrie.

Ce este gripa și cum se manifestă?

Gripa este o infecție respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Aceasta poate duce la forme moderate de boala sau severe conducând, în unele cazuri, la pacienții imunocompromiși, chiar și la deces.

Virusul gripal este întâlnit în trei tulpini  A, B și C, din familia Orthomyxoviridae.

Clinic se caracterizează prin apariția :

ADVERTISING

• febrei înalte (peste 39 grade Celsius)

• dureri în gât,

• rinoree cu nas înfundat,

• durere de cap,

• senzație de oboseală  

• dureri musculare

• tuse.

Cum se transmite gripa?

Gripa se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă, direct prin strănut sau tuse și indirect prin contactul cu obiecte contaminate(batiste, prosop, veselă, pixuri/creioane, jucării, mobilier, etc)

Care sunt complicațiile cele mai frecvente care pot apărea ?

  • Convulsii febrile sunt  cele mai frecvente complicații întâlnite la copiii sub 5 ani și bebeluși.
  • Pneumonie acută
  • Accentuarea simptomelor bolilor cronice
  • Sinuzită
  • Otită medie acută
  • Meningită
  • Mielită
  • Miocardită

Perioada de incubație în cazul virusului gripal variază între 1 și 4 zile. Acesta înseamnă că simptomele vor apărea la 1-4 zile de la momentul în care pacientul s-a infectat cu virusul gripal.

ADVERTISING

Cine are risc de infectare cu virusul gripal și cine poate declanșă o forma severa?

Orice copil se poate infecta. Un risc mai ridicat există la copiii care frecventează colectivitățile, locurile de joacă, mall-urile, spatiile aglomerate.

În ceea ce privește riscul de a contracta o formă severă a bolii, cei mai vulnerabili pacienți sunt cei aflați la vârste extreme, respectiv bebelușii  sau persoanele vârstnice.

O altă categorie de persoane care prezintă un risc de declanșare a unei forme severe a bolii, o reprezintă pacienții cu afecțiuni cronice cum sunt astm bronșic,   fibroză chistică, diabetul zaharat, afecțiunile hepatice, cardiace sau renale,  afecțiuni neurologice, leucemii/limfoame. În aceste cazuri boala poate fi chiar fatală.  

Cum scădem riscul de infectare cu virusul gripal?

Riscul de infectare scade semnificativ prin vaccinarea antigripală, aceasta fiind singura modalitate eficientă de prevenire a îmbolnăvirii și răspândirii virusului. Prin administrarea vaccinului antigripal, sistemul imunitar al organismului este stimulat să producă de anticorpii necesari protejării împotriva virusului gripal.

ADVERTISING

Când se poate vaccina?

Vaccinul antigripal se poate administra oricând, dar este indicat să fie făcut înainte cu două săptămâni de începerea sezonului gripal pentru a da posibilitatea corpului să producă anticorpi suficienți. Sezonul de gripa începe în luna octombrie și se termină în mai.

Ce tipuri de vaccin exista la copii și cum acționează?

Vaccinul antigripal se găsește sub două forme, injectabil (intramuscular) și suspensie nazală (spray nazal).

Conform studiilor, ambele vaccinuri au eficiență asemănătoare, diferența fiind dată de faptul că vaccinurile injectabile pot fi administrate și sugarilor peste șase luni, spre deosebire de vaccinul de tip spray nazal care poate fi administrat începând cu vârsta de doi ani. Vaccinul de tip spray nazal prezintă avantajul evitării durerii inerente injectării intramusculare.

De la ce vârsta putem vaccina?

De la 24 luni la 18 ani, în cazul vaccinului de tip spray nazal și începând cu vârsta de șase luni în cazul vaccinului de tip injectabil.

În cazul copiilor care nu au fost anterior vaccinați se vor utiliza două doze la interval de patru săptămâni, iar în cazul copiilor care au fost vaccinați antigripal în anii anteriori se vă administra o singură doză.

Care sunt reacțiile adverse?

În primele trei zile de la vaccinare, pot apărea reacții adverse de intensitate redusă, cu durata  maximă de trei zile.  Acestea pot fi locale: durere, tumefiere și eritem la locul de injectare sau sistemice:  iritabilitate, durere de cap, febră, dureri musculare, stare de rău (la copiii mari ori adolescenți).

Care sunt costurile vaccinării?

Vaccinul antigripal este gratuit pentru personale care se încadrează în grupele de risc menționate mai jos:

• persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienței umane;

• copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 35 de luni;

• gravide;

• medici, cadre sanitare medii și personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;

• persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;

• toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani

Pentru a beneficia de vaccinare gratuită, persoanele ce se încadrează în aceste categorii de risc trebuie să se adreseze medicului de familie.

Persoanele care nu se încadrează în grupele de risc poate achiziționă vaccinul cu reducere de 50% prin medicul de familie sau direct din farmacie la prețul întreg sau în clinicii private. Costul vaccinului variind în general între 50 și 150 lei, în funcție de producător și farmacie.

Dr. Grigorescu Ana, medic specialist Pediatrie.