Câciu spune că nu sunt atât de mulți bugetari pe cât se crede. Despre negocierile cu CE: Hai să nu le numim un succes

Câciu spune că nu sunt atât de mulți bugetari pe cât se crede. Despre negocierile cu CE: Hai să nu le numim un succes

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu susține că, de fapt, cheltuielile cu angajații la stat ar reprezenta doar sub 10%, nu 35% cât arată alte informații.

”Nu e 30 și la sută din PIB. Nu! Este 120 de miliarde, 127, deci undeva în 10% din PIB. Fac o mică corecție, probabil a fost scoasă din context, 35% e cu tot cu asistența socială și depinde la ce tip de venituri te raportezi. La venituri fiscale plus contribuții. Încă o dată. 127 de miliarde, la 1.591. Este undeva sub 10%”, a declarat Câciu la Digi24.

ADVERTISING

Întrebat dacă sunt mulți prea mulți bugetari, ministrul a evitat să dea un răspuns ferm, afirmând că este nevoie de angajați în mai multe domenii.

”Eu cred că trebuie echilibrat și acolo unde sunt. Avem nevoie de angajați în sănătate, în zona de educație, în ordine și apărare publică, dar undeva, dau exemplu de la ministerul pe care îl conduc. Cred că putem să ne facem treaba câți suntem. Și am 500 de posturi vacante. Tăierea posturilor vacante conduce la o reorganizare implicită, pentru că acele posturi făceau parte dintr-un serviciu, o direcție, un post de conducere.

ADVERTISING

Aveau buget aferent, cheltuieli directe și indirecte, bugetul aferent era pe salarii, apoi bunurile și serviciile aferente unui post care nu era ocupat vreodată. Vom avea 30 sau 50 de zile să facem această reorganizare. Până la 1 ianuarie toată lumea se va reașeza. Prioritățile, ca sectoare, marile sisteme publice. Se numesc Sănătate, Educație, Ordine și Apărare Publică. Restul, sunt sisteme suport ale statului român”, a spus ministrul.

Despre negocierile cu CE: Hai să nu le numim un succes

În ceea ce privește situația economică a României și negocierile cu Comisia Europeană pentru deficitul excesiv, ministrul consideră că România va fi păsuită, pentru că după 2021 a apărut o inflație istorică.

ADVERTISING

Adrian Câciu a ținut să precizeze că deși situația este complicată, România nu va intra în recesiune.

”Situația este complicată și se știa, s-a anunțat de anul trecut. S-a spus că situația în 2023 va fi mai complicată decât în 2022, dar suntem departe de a fi în risc de recesiune. În schimb, multe țări din Europa se confruntă cu recesiune. Nu ajungem în recesiune, și negocierile vor fi, hai să nu le numim un succes, că până la urmă te duci să obții un spațiu de timp, pentru că te-ai confruntat cu o serie de probleme.

Reprezintă o normalitate, o recunoaștere a unei realități. Pe care Comisia a recunoscut-o. Și președinta CE recunoaște efortul României în această regiune, făcută în ultimii doi ani de zile. Eu spun că se va acorda această păsuire pentru România, dintr-un motiv foarte simplu. După 2021, a apărut o inflație istorică. Nu numai în România, ci în toată Europa.

Aș spune că atunci când s-a intrat în procedură de deficit excesiv, Europa suspendase clauza de procedură de deficit excesiv. Deficitul s-a stabilizat, și-l felicit pe ministru (Marcel Boloș, n.red.), e colegul meu de guvern, a reușit să țină cheltuielile sub control. Asta a dus la o stabilizare a deficitului și și la un trend mult mai temperat”, a mai spus ministrul la Digi24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇