Boloș: Comisia Europeană a făcut simulări pentru noi, iar deficitul bugetar ajunge la cote alarmante. Ticăie ceasul, putem pierde toate fondurile

Boloș: Comisia Europeană a făcut simulări pentru noi, iar deficitul bugetar ajunge la cote alarmante. Ticăie ceasul, putem pierde toate fondurile

Ministrul de Finanțte, Marcel Boloș, avertizează că România va pierde miliarde de euro, bani europeni, dacă Guvernul nu adoptă măsurile în ceea ce privește PNRR.

Este vorba despre reforma pensiilor speciale, evaziunea fiscală și reformele fiscal-bugetare.

Potrivit ministrului, Celine Gauer, cea care gestionează banii din PNRR, a spus că planul României de măsuri fiscal-bugetare trebuie să fie mult mai dur, să fie mult mai consistent.

”Noi trebuie să negociem cu Comisia Europeană, în coaliția de guvernare, și în partidele politice care sunt în spate. Angajamentele noastre față de Comisia Europeană, din perspectiva reformei privind impozitele și taxele în jalonul pe care îl avem în cererea de plată numărul 4, sunt lucruri mult mai complicate decât ce avem noi în planul de măsuri fiscal-bugetare.

ADVERTISING

Și aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că ce scrie ca angajament, în PNRR, influențează destul de consistent mediul de afaceri și populația”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.

Întrebat dacă riscă România să piardă bani europeni din cauza incapacității reformei pensiilor speciale, Boloș a spus că Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene fac demersuri pentru ca să poată să aducă reforma și măsurile care privesc pensiile speciale la zi.

Ministrul de Finanțe a precizat că toată lumea știe că suntem întârziați cu reforma pensiilor speciale, dar nu este o reformă ușoară pentru Guvernul României.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a explicat Boloș.

Ministrul de Finanțe a mai spus că, potrivit simulărilor făcute de Comisia Europeană, deficitul bugetar ajunge la cote alarmante și riscăm pierderea fondurilor europene.

ADVERTISING

”Simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine. Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene.

Ar fi dramatic. Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare”, a subliniat ministrul.

Surse: Ce s-a stabilit în coaliţie

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat miercuri despre măsurile fiscale, care vor fi asumate de Executiv în Parlament.

Încă nu s-a ajuns la o decizie privind taxa pentru bănci (urmează o discuţie cu BNR vineri).

Este posibilă introducerea unei taxe de 0,3% pe proprietăţile rezidenţiale de peste 500.000 de euro, respectiv 75.000 de euro la autoturismele de lux.

În privinţa tichetelor de masă, coaliţia ia în calcul înlocuirea lor cu sume de bani.

Coaliţia a discutat şi despre reduceri de cheltuieli, administraţiile locale urmând să vină cu schimbări în organigramă. În plus, cel puţin două ministere se reorganizează, este vorba de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor, a aflat pe surse News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇