Cum au cucerit forțele ucrainene „Turnurile Boiko" din Marea Neagră și de ce sunt importante pentru Kiev (Video)

Cum au cucerit forțele ucrainene „Turnurile Boiko" din Marea Neagră și de ce sunt importante pentru Kiev (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la declanșarea războiului, Rusia a folosit platformele petroliere ucrainene din largul Mării Negre îndeosebi în scopuri militare, ca baze aeriene și pentru amplasarea de radare și echipamente de supraveghere. Kievul le-a luat recent înapoi.

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au recâștigat controlul asupra „Turnurilor Boiko”, cum sunt denumite cele două platforme de extracție a petrolului și gazelor amplasate în Marea Neagră, în largul Peninsulei Crimeea, ocupate de Rusia încă din 2014.

„De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia le-a folosit în scopuri miliare, inclusiv ca helipoduri și pentru amplasarea de echipament radar", a anunțat luni, pe Telegram, serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării (GRU).

Povestea „Turnurilor Boiko"

Aceste „turnuri" sunt, de fapt, două platforme petroliere maritime: B312, cunoscută ca Petro Godovanets și construită în 2010, și B319, numită și Ucraina, construită în 2012. Li se spune și „Turnurile Boiko" și sunt situate în Marea Neagră, între Insula Șerpilor și Crimeea.

ADVERTISING

În 2011, în timpul mandatului politicianului prorus Iuri Boiko la Ministerul ucrainean al Energiei, compania de stat Chornomornaftogaz a cumpărat o platformă de extracție a petrolului construită în Singapore.

Achiziția, făcută prin intermediul companiei britanice Highway Investments Processing, a costat cu 400 de milioane de dolari mai mult, comparativ cu prețul unei achiziții directe de la producător, Keppel, ceea ce a determinat începerea unei anchete pentru corupție la adresa lui Boiko, amintește Kiev Post.

În martie 2014, în timpul invaziei în Crimeea, armata rusă a ocupat platformele maritime, deși acestea se aflau în apele teritoriale ale Ucrainei din câmpul de extracție de la Odesa. Rușii au preluat și controlul platformelor de foraj autoelevatoare Tavrida și Sivaș.

În decembrie 2015, platformele au fost mutate în câmpul Golițîn, de lângă Peninsula Crimeea.

În 2022, rușii au echipat toate cele patru structuri furate cu echipamente de recunoaștere și de luptă, inclusiv cu radare Neva și sisteme hidroacustice. Armata rusă a putut, astfel, să monitorizeze zona de sud-vest din Marea Neagră dintre Crimeea și Odesa, la suprafață, în aer și sub apă.

ADVERTISING

Cum și-au luat ucrainenii platformele înapoi

În 20 iunie 2022, ucrainenii au lansat o rachetă de atac asupra „Turnurilor Boiko".

Operațiunea a fost executată de forțele speciale ucrainene, care au cucerit și platformele de foraj Tavrida și Sivaș. Acestea au luat și alte trofee valoroase, inclusiv un stoc de muniție de elicopter de tip NAR (rachete aeriene neghidate) și un radar de urmărire a navei de suprafață Neva.

Misiunea nu a fost deloc simplă: în timpul operațiunii, militarii ucraineni care se deplasau cu bărci de viteză spre platforme au fost atacați de un avion rusesc de luptă Su-30. „Ca urmare a luptei, avionul rusesc a suferit daune serioase și a fost nevoit să se retragă", a transmis armata ucraineană.

Kievul nu a anunțat când a avut loc confruntarea, însă potrivit publicației ucrainene, este posibil ca aceasta să fi avut loc pe 22 august, în Marea Neagră, în apropierea Insulei Șerpilor.

Avionul rusesc a încercat fără succes să distrugă bărcile ucrainene cu mitraliera și rachetele aer-sol. Atacul a fost respins cu o rachetă trasă cu un lansator portabil, care a avariat avionul. Potrivit armatei ucrainene, avionul a părăsit locul și s-a îndreptat spre o bază aeriană.

ADVERTISING

Niciun membru al forțelor ucrainene nu a fost rănit în atac.

Rușii susțin, în schimb, că au distrus două ambarcațiuni de mare viteză ale armatei ucrainene.

Luni după-amiază, forțele armate ucrainene au difuzat imagini ale operațiunii, iar ofițerii de informații ai armatei au detaliat fazele misiunii. Aceștia au dezvăluit că un membru al forțelor speciale, un militar cu indicativul Conan, a căzut din barcă în timpul luptei cu avionul rusesc, fiind recuperat după 14 ore.

Potrivit GRU, camarazii lui Conan au fost nevoiți inițial să se retragă de sub focul inamic, dar s-au întors cu întăriri. Căutarea a inclus folosirea unei drone Bayraktar TB2, care l-a detectat în apele mării.

De ce sunt valoroase „Turnurile Boiko"

La sfârșitul lunii august, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că se dădeau lupte între forțele navale și aeriene ale Ucrainei și Rusiei pentru aceste platforme petroliere și de gaze situate între Crimeea și Odesa.

Ministerul de la Londra a menționat că platformele controlează „resurse valoroase de hidrocarburi". În plus, ca și Insula Șerpilor, „Turnurile Boiko" servesc ca baze de desfășurare, ca stații de aterizare pentru elicoptere și ca potențiale locuri de amplasare a unor sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune.

În perspectiva unei bătălii decisive pentru eliberarea Crimeii, aceste avanposturi din coasta peninsulei se pot dovedi decisive.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇