Povestea prăbușirii Ministerului de Interne, a demolării acestuia, până la nivelul de pericol pentru societate, este cumva emblematică pentru eșuarea statului român.
Și traseul acestei demolări, care continuă, l-a trasat, pentru ultimii 4 ani, precis și extrem de explicit în interviul acordat spotmedia.ro, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica.
La instalarea guvernului minoritar Orban, Internele, profund decredibilizate de Carmen Dan, au revenit, în ecuația politică a căciulii cu funcții din PNL, unui baron sulfuros și incompetent, Marcel Vela.
Interesat exclusiv de avantaje și combinații politice, Marcel Vela a delegat 80% din atribuțiile ministrului unui secretar de stat, Bogdan Despescu, strategic interinstituțional plasat acolo, după toate aparențele și informațiile.
Omul fusese șef al Poliției Române din 2015 până în 2018, era favoritul SRI, avea și o oarecare aură de disident pentru că fusese evacuat de Carmen Dan de la șefia IGPR, ceea ce s-a soldat cu căderea Guvernului Tudose.
Deci lasă dom’ Vela că am pus acolo un om de încredere, ne ocupăm noi cu el de minister, vezi mata de geaca de piele din pandemie, de televizor, de alegeri.
Așa a ajuns Bogdan Despescu ministru de facto, cu control total inclusiv pe zona cea mai sensibilă, “doi și-un sfert”, DGPI, serviciul de informații cu cea mai extinsă bază de informații, cât timp în fiecare cătun e și un șef de post, și în afara oricărui control parlamentar.
Potrivit lui Cosmin Andreica, DGPI nu avea nicio treabă cu ministrul, raporta direct și doar la sds Despescu, care a început să adune astfel valuta forte a puterii – informația.
A plecat Vela ca să vină un baron și mai baron, din magicul Sălaj, aripa Ardeal, Lucian Bode. În prima fază, dl Bode, ceva mai experimentat de la Transporturi, a înțeles că ministrul este un papagal cu cioc al secretarului de stat, a mărturisit la TV că 80% din atribuții sunt la acesta și că le va lua înapoi. DGPI inclusiv.
Nu le-a luat, probabil că n-a mai putut, iar puterea lui Bogdan Despescu a continuat să crească exponențial.
A început să traficheze informațiile cu partidele politice, spune Cosmin Andreica, a luat sub control toate armele MAI, toți șefii acestora, inclusiv al IGPR, au devenit simple marionete.
Incompetent și obsedat de putere (de foarte multe ori doarme în minister, spun surse interne, ca să fie tot timpul cuplat la butoane), a populat toate pozițiile cu obedienți unsuroși care să-i raporteze tot ce mișcă, conduce toate ședințele operative, cu toate structurile, ia absolut toate deciziile.
O putere nemăsurată, al cărei efect a fost cel pe care îl vedem și îl descrie Cosmin Andreica: o poliție deprofesionalizată, cu agenți care nu au avut nici măcar școlarizarea minimă de 3 luni, fără proceduri, fără dotări, fără șefi reali, cu oameni mutați ca sacii de cartofi între structuri în funcție de incendiul care trebuie stins, astfel încât toată lumea face de toate și nimic bine.
Dezastrele au curs unul după altul și la intervale tot mai mici.
De fiecare dată opinia publică a avut senzația că au plătit niște oameni, fie ei și din linia a doua. De fapt, oamenii lui Despescu au protecție totală chiar și când greșesc. Cazul Onești este emblematic.
Un pensionar cu un cuțit a hăcuit 2 bărbați după ce șase ore Poliția a păzit blocul și nu a reușit să facă un plan de intervenție. Nimeni de la București nu a fost găsit vinovat.
Șeful IPJ Neamț a fost eliberat din funcție, ținut puțin pe tușă, după care devenit inspector-șef la Caraș-Severin și de acolo s-a pensionat cu o bază de calcul consistentă și cu o majorare de 50% pentru lucrări de excepție.
Lucian Bode a rămas la rotativă în afara schemei ministeriale, unde a fost adus Cătălin Predoiu, cu scopul clar al intrării în Schengen. A fost tot un pompierism, de această dată, cel mai probabil, prezidențial. Dacă a reușit cu MCV, să reușească și cu Schengen.
Cosmin Andreica povestește că ministrul Predoiu a venit la MAI, potrivit propriilor declarații la întâlnirea cu sindicatele, cu doi consilieri. Și geanta.
Fără experiență în domeniu, fără să înțeleagă profund dihania, cu un partid praf în spate, și cu atribuții de vicepremier, fără vreo susținere interinstituțională, se pare, Predoiu a fost trimis în șerpăria lui Despescu în ideea ca lucrurile să meargă fix ca până acum.
Adică secretarul de stat să conducă ministerul și ministrul să se ocupe de Schengen, fără să-și bage nasul în zona de ordine publică - poliție, jandarmerie.
Situația este însă atât de gravă, instituția atât de distrusă de Bogdan Despescu și camarila sa, încât bombele explodează una după alta.
Ministrul Predoiu evident nu controlează lucrurile și, cu incapacitatea sa cronică de a avea o comunicare publică acceptabilă, accentuează degringolada cu tot felul de gafe.
Întâi a zis că nu prea poate face demiteri ca să nu destabilizeze sistemul, apoi că ministerul a pierdut lupta cu drogurile.
Nu doar cu drogurile. A pierdut, după cum spune Cosmin Andreica, lupta cu criminalitatea în toate județele. Și recunoașterea acestei stări de fapt nu este greșită în sine.
Greșit, inacceptabil, este că declarația reprezintă doar un prohod, nu un punct de plecare într-o nouă etapă. Da, a spus ministrul ceva despre revitalizare mai ales în zona tinerilor, dar este total necredibil cât timp revitalizarea este legată de fix aceiași oameni care au produs dezastrul.
Dacă dl Predoiu în loc de prohod ieșea la presă cu „capul” lui Despescu într-o mână și al șefului IGPR în cealaltă, anunța nume noi în locul lor, cu obiective clare și un plan concret, cu termene, lucrurile puteau să pară altfel decât un prohod.
Dar să îndemni Poliția să se pună pe treabă când șefii au rămas aceiași, când autorii dezastrului sunt neatinși, o asemenea declarație este toxică și penibilă în egală măsură.
Ceea ce e valabil și pentru Marcel Ciolacu, cel care, până la urmă, semnează numirea și demiterea secretarilor de stat și care tot la îndemnuri mobilizatoare se limitează.
Da, sds Despescu are toată informația DGPI, sds Despescu controlează toate armele, sds Despescu are susținerea SRI, este extrem de greu de dislocat, dacă nu poți să pui în locul lui și la șefia IGPR oameni puternici în picioare și gata de o bătălie cruntă pentru destructurarea camarilei despești.
Că nu îi au, că nu vor să îi aibă, fapt este că în actuala configurație a MAI nu putem decât să așteptăm resemnați următorul dezastru pentru că bătălia e pierdută.