Doi polițiști au fost împușcați în timpul unei manifestații violente care a avut loc miercuri seara, în oraşul american Louisville.
Protestul a izbucnit după ce un juriu a decis să nu îl pună sub acuzare pe poliţistul care a împuşcat-o mortal pe Breonna Taylor, o americancă de culoare ucisă într-un raid în luna martie.
Cu aproximativ jumătate de oră înainte să intre în vigoare interdicţia de circulaţie în Louisville, doi poliţişti au fost împuşcaţi. Ei erau în timpul serviciului, răspundeau la apelul privind o manifestație în oraș şi focuri de armă, a anunţat Robert Schroeder, şeful interimar al poliţiei din oraş.
Ei au fost duşi la spital, cu răni care nu le pun viaţa în pericol. Unul dintre ofiţeri a fost operat. Starea amândurora este stabilă, informează NBC.
Schroeder a mai anunţat că un suspect se află în custodia poliţiei.
Protestele au avut loc în Jefferson Square Park, iar incidentul în care au fost răniţi cei doi poliţişti s-a produs în apropiere.
Reacții la nivel înalt
FBI a transmis că va participa la anchetă, iar guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a condamnat violenţele. „Ştim că răspunsul la violenţă nu este niciodată violenţa”, a spus el într-un mesaj video publicat pe Twitter.
Preşedintele american Donald Trump a scris că se roagă pentru cei doi ofiţeri care au fost împuşcaţi.
Joe Biden, contracandidatul lui la prezidenţialele de anul acesta, a transmis un mesaj asemănător: „Violenţa nu este şi nu poate fi vreodată răspunsul. Cei care recurg la ea trebuie să fie traşi la răspundere”.
Cum au scăpat de judecată polițiștii care au ucis-o pe tânăra de culoare
După decizia juriului, oamenii s-au adunat pe străzile din Louisville, protestând faţă de acuzaţiile limitate care au fost aduse doar unuia dintre poliţiştii implicaţi în moartea Breonnei Taylor. Detectivul Brett Hankison a fost acuzat de comportament imprudent, în timp ce detectivul Myles Cosgrove, care a tras focurile de armă ce au ucis-o pe Taylor, nu a fost deloc inculpat.
Acţiunile polițiștilor au fost considerate de juriu justificate, pentru că iubitul lui Taylor a tras spre ei. Niciunul dintre cei trei poliţişti nu a fost acuzat de crimă.
Proteste violente
Poliţia a intervenit violent în manifestaţie, i-a înconjurat pe protestatari, i-a agresat şi câţiva au fost încătuşaţi. Oamenii au ripostat cu PET-uri pe care le-au aruncat spre poliţişti şi maşinile lor.
Un protestatar a atacat echipa WAVE, afiliată NBC. Cu ajutorul unui agent de pază, echipa a scăpat nevătămată.
Câteva ore mai târziu, demonstranţii au început să părăsească zona.
Poliţia a anunţat că au fost făcute 46 de arestări în timpul protestului. Şeful poliţiei le-a promis protestatarilor, miercuri, că le va oferi un „loc sigur” în care să demonstreze.
Demonstraţii, în mare parte paşnice, au avut loc şi în alte oraşe din ţară, inclusiv în New York, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Atlanta şi St. Paul, Minnesota.
Cazul Breonna Taylor
Breonna Taylor, în vârstă de 26 de ani, a fost ucisă în luna martie, când poliţia a făcut o percheziţie într-o anchetă privind traficul de droguri în care era implicat fostul ei iubit, Jamarcus Glover.
Glover folosea adresa lui Taylor pentru a primi pachete, potrivit autorităţilor. În raidul de atunci nu au fost găsite nici droguri, nici bani.
Hankison, care a tras 10 focuri de armă în apartamentul lui Taylor, a fost concediat în luna iunie. Cosgrove şi Mattingly au fost suspendaţi, împreună cu detectivul care a solicitat mandatul de percheziţie.
Moartea lui Taylor a generat proteste care au durat luni de zile, față de nedreptățile rasiale și brutalitatea poliției în orașele din Statele Unite. Luna trecută, Oprah Winfrey a prezentat-o pe Taylor pe coperta revistei sale, cerând judecarea ofițerilor implicați în uciderea ei.
Vezi și: