O barcă cu 8 oameni s-a răsturnat pe Dunăre, la Cotul Pisicii. Era condusă de o femeie drogată. Ce efecte produce substanța psihoactivă

O barcă cu 8 oameni s-a răsturnat pe Dunăre, la Cotul Pisicii. Era condusă de o femeie drogată. Ce efecte produce substanța psihoactivă

O barcă în care se aflau 8 persoane, între care doi copii, s-a răsturnat în Dunăre, din cauza unei manevre greşite a celei care conducea ambarcaţiunea, o femeie de 37 de ani din Galaţi.

La testarea cu aparatul Drugtest, rezultatul a fost pozitiv.

Conform IPJ Galaţi, incidentul a avut loc duminică seară. Poliţiştii de la Biroul Transporturi Navale Galaţi au fost sesizaţi prin 112 că o barcă s-ar fi răsturnat în Dunăre, iar persoanele care se aflau în această ambarcaţiune s-ar afla în apă.

Din verificările preliminare efectuate de echipa care s-a deplasat la mila marină MM 76, zona cunoscută sub denumirea de Cotul Pisicii, s-a stabilit că o ambarcaţiune de agrement s-ar fi răsturnat în fluviul Dunărea, pe fondul manevrării greşite.

ADVERTISING

Barca era condusă de o femeie de 37 de ani din Galaţi, iar în ea se aflau 6 adulţi şi 2 copii de 9, respectiv 10 ani. Toţi purtau veste de salvare.

Polițiștii de frontieră au acționat cu ambarcațiunea ONIX din dotare, recuperând din apele fluviului o persoană, iar celelalte au ajuns în siguranţă la mal.

Barca răsturnată a fost remorcată de către ambarcația Poliţiei de Frontieră până la malul tulcean al Dunării și asigurată la 3 km aval de localitatea Grindu.

Femeia deţine permis de conducere ambarcaţiune clasa D şi a fost testată cu privire la consumul de alcool sau substanţe psihoactive.

În urma testării pentru consum de alcool, rezultatul a fost negativ, însă la testarea cu aparatul Drugtest, rezultatul a fost pozitiv la substanţa Benzodiazepan, motiv pentru care a fost condusă la Spitalul Judeţean Galaţi, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii prezenţei în organism a substanţelor psihoactive.

ADVERTISING

Ce efecte are substanţa găsită în corpul femeii

Consumul excesiv din această substanţă poate provoca somnolență, la vedere dublă, lipsa coordonării motorie din partea creierului. Medicii spun că persoanele care folosesc aceste substanțe nu trebuie să urce la volan.

„„Aceste efecte trebuie să le avem în vedere atunci când suntem conducători auto. Deoarece scăderea acuității vizuale, scăderea reflexelor, a atenției, coordonarea motorie a mâinilor și picioarelor în timpului condusului sunt foarte importante. (...) Benzodiazepinele sunt trecute pe lista substanțelor psihoactive, interzise la volan. În momentul în care ele sunt depistate intrăm în sfera penală.

ADVERTISING

Aici ar trebui un pic modelată această discuție pentru că avem persoane pe listă care le folosesc în scop terapeutic și nu recreațional, pentru a obține acea stare hipnotică, de euforie.  Ele se dau cu prescripție medicală, dar predispun la abuz din partea consumatorului. Recomandarea noastră când face prescripția este să evite condusul, dar mai mult nu avem ce face”, a explicat medicul Valentin Boldea, pentru Adevărul.

Cele mai cunoscute medicamente din clasa benzodiazepinelor sunt lorazepam (Anxiar), alprazolam (Xanax), bromazepam, diazepam, clonazepam. 

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unei nave de către o persoană care se află sub efectul unor substanţe psihoactive, precum şi pentru vătămare corporală din culpă.

Benzodiazepinele sunt considerate drog, potrivit Legii 143/2000. „Este un drog de risc, dar este întâlnit în compoziția unor medicamente, care se pot elibera doar pe bază de prescripție medicală”, susține agent șef principal Stoica Ciprian Teodor, de la IPJ Galați.

În zona de la Cotul Pisicii s-a mai petrecut o tragedie navală, în 1989, când o navă fluvială de transport pasageri, „Mogoșoaia“, s-a ciocnit de un convoi de barje din Bulgaria. Au murit atunci 221 oameni - călători și membri ai echipajului.

În ambarcaţiune se aflau 8 persoane, între care 2 copii! Detalii, în #monitoruldegalati ↓

Publicată de Monitorul de Galati pe Luni, 28 august 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇