O femeie internată la Spitalul Floreasca, dintre victimele incendiului de la Crevedia, a decedat duminică. Ea este soția bărbatului care a murit sâmbătă, în urma unui infarct. Femeia era în stare foarte gravă, având arsuri de gradul 3 și 4 pe 95% din corp.
Bilanțul de astăzi al tragediei de la Crevedia arată că 58 de oameni au fost răniți și arși, mai mult sau mai puțin grav, după exploziile succesive și incendiul de la stația GPL din Crevedia. 10 dintre aceştia sunt intubaţi, doi au arsuri pe mai mult de 90% din corp de gradul 3 și 4.
12 dintre cei în stare gravă, care pot fi transportați, au plecat sau vor pleca la spitale din străinătate.
Iată evoluția evenimentelor pentru victimele tragediei de vineri seara de la Crevedia:
19:21 - 12 pacienţi cu arsuri grave în uma exploziilor de la Crevedia au fost sau vor fi transferaţi în spitale din străinătate, a informat Alexandru Rafila.
- Sunt încă probleme serioase, sunt pacienţi la Terapie Intensivă şi unul dintre ei va fi transferat în cursul acestei zile. Sunt pacienţi cărora arsurile le-au afectat mai mult de 90 la sută din suprafaţa corpului.
- În total, 12 pacienţi au fost sau urmează să fie transferaţi în spitale din alte ţări, au fost în Belgia, în Italia, urmează Austria, Germania şi Norvegia. Transferurile se pot face şi în cursul nopţii. Există un avion care va face mai multe escale, dar aşteptăm şi un avion din partea Federaţiei Elveţiene care să facă transportul în Norvegia.
- Sunt și doi nepalezi pe lista celor care urmează să fie transferați la spitale din străinătate.
18:15 - intervențiile la Floreasca
- la Spitalul Floreasca au fost aduși 30 de pacienți.
- Dintre aceştia, cinci au fost intubaţi oro-traheal şi ventilaţi mecanic, iar apoi toţi au fost triaţi; acordate îngrijirile medicale de urgenţă, salvatoare de viaţă şi echipele chirurgicale au mobilizat blocul de urgenţă plus trei blocuri adiţionale pentru chirurgie electivă.
- Au fost toaletate plăgile în urgenţă, pentru toţi pacienţii, pentru ca duminică, 17 pacienţi să fie retoaletaţi la nivelul blocurilor operatorii.
- 29 de pacienţi au fost operaţi la Spitalul Floreasca în cursul nopţii.
- Doi pacienţi au fost transportaţi la Bruxelles şi 26 de pacienţi au fost îngrijiţi în orele următoare.
- Dintre aceştia trei sunt critici, făcându-se solicitarea pentru transport pentru încă şase pacienţi, capacitatea spitalului fiind atinsă.
- 14 pacienţi arşi vor fi evaluaţi luni dimineaţă, în ideea unor redistribuiri la nivelul altor spitale.
16:20 - 8 pacienți cu arsuri în urma exploziei de la Crevedia vor fi duși pe calea aerului, cu două zboruri, în Germania și Austria - 6 de la spitalul Floreasca și 2 de la Bagdasar. "Destinația acestor pacienți este Austria – AKH și Graz - Germania și unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista două zboruri care vor asigura aceste transferuri”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
16:10 - Unde se află răniții în acest moment:
- La Spitalul de Urgență Floreasca sunt 30 de pacienți: 3 civili și 27 de pompieri. Cinci pacienți sunt intubați și ventilați mecanic. 25 de pacienți au fost toaletați și sunt în evaluare. Pacienții intubați sunt, în principiu, pacienții care sunt eligibili pentru transfer în străinătate.
- La Bagdasar Arseni sunt 5 pacienți intubați și ventilați mecanic.
- La Spitalul de Chirurgie Plastică mai sunt 4 pacienți internați, însă aceștia nu se află în stare critică.
- La Spitalul Elias, la Spitalul Universitar și la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște sunt internați câte 3 pacienți.
13:23 - Primii doi pacienţi transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au ajuns la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Aceştia sunt internaţi la ATI, în stare stabilă. Alte două persoane au fost duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia, urmând să fie îngrijiţi de specialiştii grupului San Donato-San Rafaele din Milano.
12:44 - La ora 16:00 va pleca următorul avion care va transporta victime la spitale din afară. „Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin. Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi (…) o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii (…). Colegii ne-au promis că vom primi rapoartele medicale a încă patru sau cinci pacienţi. (…) Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece", a declarat Raed Arafat.
12:20 - Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat că unul dintre răniții internați la Spitalul Floreasca a murit. Este vorba de o femeie care era în stare foarte gravă, cu arsuri de gradul 3 și 4 pe mai mult de 95% din corp. Ea era soția bărbatului care a murit sâmbătă în tragedia de la Crevedia, în urma unui infarct.
”Acum a fost confirmat de către colegii de la Floreasca încă un deces, dar nu vreau să zic încă un deces din cauza arsurilor, pentru că primul deces, din păcate, a fost soţul doamnei care a decedat şi care a făcut infarct miocardic la faţa locului şi nu era ars. De data asta, pot să spun că din cauza arsurilor primul deces, care este soţia celui care a decedat ieri, care a avut o suprafaţă arsă de peste 95%. Deci peste 95%, prognosticul este aproape de zero, dacă nu este chiar zero, din păcate”, a spus Raed Arafat.
12:00 - Trei civili în stare foarte gravă la Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde sunt internate 26 de victime.
- Au ajuns 31 de pacienţi (dintre care 5 intubaţi).
- În acest moment, mai sunt internaţi 26 de pacienţi, dintre care 3 intubaţi.
- Toţi pacienţii au fost operaţi, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopţii.
- O parte dintre ei au fost supuşi şi astăzi unor proceduri operatorii.
- Doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles şi pentru alţi şase se fac demersuri pentru transferul lor în străinătate.
- Cei trei civili din explozia iniţială sunt în stare foarte gravă şi nu suportă transport în acest moment.
- Restul pacienţilor sunt stabili sau cu evoluţie uşor favorabilă.
11:00 - se mai pregătesc trei transporturi în străinătate: 1 pacient în Norvegia, care a pus la dispoziție și un avion special, 4 în Germania și 2 în Austria. Trei pacienți intubați la Spitalul Floreasca nu pot fi transportați la spitale din afară din cauza stării foarte grave în care se află.
09:45 - Alţi pacienţi răniţi în exploziile din Dâmboviţa vor fi transportaţi duminică în străinătate, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
"Astăzi va fi cel puţin un transfer făcut şi de la Ministerul Sănătăţii, de la spitalele unde sunt internaţi pacienţii vom primi rapoartele medicale şi bineînţeles pe baza rapoartelor medicale noi avem locuri care s-au asigurat de diferite ţări, pe baza fie a discuţiilor bilaterale, fie a activării Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană, Deci, da, vor fi transferuri astăzi, e posibil să fie şi mâine, depinde ce decid medicii care tratează pacienţii şi Ministerul Sănătăţii, ce ne solicită să facem pentru a duce pacienţii respectivi către spitale care au oferit locuri", a declarat Raed Arafat.
Țările care au pus la dispoziție locuri pentru victimele incendiului sunt Belgia, Italia, Austria, Norvegia, Germania şi Bulgaria. De asemenea, Israelul și-a anunțat disponibilitatea de a acorda ajutor autorităților române.
08:00 - Situația transporturilor la spitale din străinătate
- două persoane au fost transportate la spitale din Bruxelles, este vorba de doi pompieri care au fost inițial internați la Spitalul Floreasca. Plecarea a avut loc în jurul orei 5:15.
- în jurul orei 8:00, alte două persoane au plecat spre Milano, Italia. Este vorba de doi civili, care au fost internați inițial la Spitalul Bagdasar
- în cursul zilei de duminică vor mai avea loc două transporturi, spre Germania și Austria
03:20 - Bilanțul final anunțat de MAI
- În urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.
- Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul "Bagdasar-Arseni").
- Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.
- Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
- În jurul orei 2:00, mai erau internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.
02:10 - Primii pacienţi răniţi, transferaţi Bruxelles duminică noapte, la ora 3:30, a anunțat premierul Marcel Ciolacu pe Facebook. Este vorba de cei doi pompieri internați la Spitalul de Urgență Floreasca, care vor fi transportați la Spitalul militar din Bruxelles cu o aeronavă MApN. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafața corpului.
01:25 - Transferul în străinătate începe în această noapte
Raed Arafat, la B1Tv: "Vom începe pentru cei care necesită transfer afară să îi transferăm chiar din această noapte. Transferate vor fi doar persoanele în stare critică. La acest moment, avem opt intubaţi şi sunt prevăzuţi să fie transferaţi. Dacă creşte numărul, e posibil să crească şi numărul celor pe care îi transferăm. Semnalele sunt că avem cel puţin 6-8 locuri în prima fază, le vom avea foarte rapid".
România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia pentru a transfera cazurile grave de arși.
01:20 - Doar șapte locuri pentru mari arși în țară
Minsitrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că avem disponibile la 14 spitale în alertă, 12 din capitală și din jurul ei, inclusiv spitalele militare, în jur de 60 locuri la terapie intensivă cu aparate de ventilație.
În ce privește marii arși, unii dintre ei vor fi transferați în străinătate, deoarece avem doar cel mult șapte locuri disponibile în țară.
01.19 - Răniți internați la Spitalul Bagdasar
- 13 persoane rănite în urma exploziilor sunt internate la Spitalul Bagdasar, cinci dintre acestea fiind civili, care sunt intubaţi.
- Ceilalţi sunt şapte pompieri şi un jandarm care au răni mai puţin grave, fiind în stare stabilă și cu răni mai mici.
00:20 - Doctorul Opriţa, coordonatorul SMURD, despre pacienții de la Floreasca:
- Au fost aduse 30 de victime, 3 din explozia iniţială, 27 din a doua explozie, pompieri şi un poliţst. Dintre aceşti 30 de pacienţi, unul singur nu prezenta arsuri, a venit policontuzionat, afectat de suflul exploziei, restul prezintă arsuri.
- Mai grav dintre ei sunt cinci, dintre care doi sunt pompieri, intubaţi şi ventilaţi. Ceilalți trei au suferit deja intervenții chirurgicale.
- Dintre cei 3 din explozia inițială, 2 sunt în stare foarte gravă, au pe peste 90% din corp arsuri de gredul 3 și 4 și nu se știe dacă vor fi în starea necesară pentru a fi transferați în străinătate.
- Au fost identificate şapte locuri în afara ţării, prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, în care să fie duși răniții, iar MApN pune la dispoziţie două aeronave.
- Cel mai probabil, transferul în străinătate va începe în cursul aceste dimineţi
00:10 - situație de la Ministerul Sănătății
- 46 de pacienţi sunt internaţi în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia, opt dintre aceştia fiind intubaţi.
- 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arşi, 28 la Floreasca, 1 la Elias.
- Doi pompieri, intubaţi şi internaţi la Spitalul Floreasca, vor fi transportaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică la Spitalul Militar din Bruxelles.
Mai multe explozii puternice au avut loc sâmbătă seara la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, urmate de un incendiu masiv.
În urma primei explozii, șapte persoane au fost rănite grav, dintre care patru intubate și una decedată.
Ulterior a mai avut loc o explozie puternică, a explodat o cisternă, care a dus la rănirea a 26 de pompieri, din care unul este intubat și alte victime civile. În total, 46 de victime au ajuns în spitalele din București.
A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert. Populaţia a fost evacuată pe o rază de peste 1 km, fiind evacuați peste 3.000 de oameni din casele lor. Traficul pe DN 1A a fost blocat complet.
S-au format și două celule de criză, una la MAI și una la Ministerul Sănătății, 12 spitale din București și 2 din țară fiind pregătite să primească răniții. A fost activat și Mecanismul european de protecție civilă, pentru transferul la spitale din străinătate a cazurilor cele mai grave.
Din primele informații, firma care deținea stația GPL aparține fiului primarului din Caracal și nu avea autorizație de funcționare. Cu toate acestea, nu numai că în stație se aflau 4 cisterne încărcate cu GPL, dar localnici intervievați de televiziunile de știri spun că după ora 18 puteau să meargă să își încarce și buteliile la această stație GPL.