Din cauza numeroaselor câmpuri minate, forțele ucrainene nu vor ajunge în orașul Melitopol, un centru vital de tranzit al Rusiei, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații americane.
Comunitatea serviciilor de informații a Statelor Unite afirmă că Ucraina nu va reuși să ajungă în orașul cheie Melitopol, au declarat pentru Washington Post persoane familiarizate cu această evaluare clasificată.
Dacă se dovedește a fi corectă, ar însemna că Ucraina nu își va îndeplini obiectivul principal al contraofensivei, de a rupe în două forțele rusești din sudul țării și a culoarului terestru către Crimeea.
Evaluarea sumbră se bazează pe brutalitatea cu care Rusia își apără teritoriul ocupat, amplasând numeroase mine pe câmpurile din jurul orașului.
Forțele ucrainene, care se îndreaptă spre Melitopol din orașul Robotîne, aflat la mai mult de 75 de kilometri distanță, vor rămâne la câțiva kilometri în afara orașului, au spus oficialii americani.
Melitopolul este esențial pentru contraofensiva Ucrainei, deoarece este considerat poarta de intrare în Crimeea. Orașul se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată, care permit Rusiei să mute personalul și echipamentele militare din peninsulă în alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.
Ucraina a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie, în speranța că va repeta succesul uimitor din toamna trecută din regiunea Harkov.
Dar în prima săptămână de luptă Ucraina a suferit pierderi majore în fața apărării bine pregătite a Rusiei, deşi avea numeroase echipamente occidentale nou achiziționate, inclusiv vehicule de luptă Bradley din SUA, tancuri Leopard 2 de fabricație germană și vehicule specializate de deminare.
Simulările efectuate de comandamentul militar ucrainean împreună cu Pentagonul și armata britanică au anticipat astfel de pierderi, dar ele și-au imaginat că Kievul le va accepta drept cost pentru penetrarea liniei defensive principale a rușilor.
Dar Ucraina a ales să stopeze pierderile de pe câmpul de luptă și să treacă la ofensive mai mici, pentru a avansa în diferite zone ale frontului. Acest lucru a dus la progrese marginale în diferite sectoare pe parcursul verii.
Drumul spre Melitopol e provocator
Drumul către Melitopol este unul extrem de provocator și chiar și recucerirea unor orașe mai apropiate, precum Tokmak, va fi dificilă, a spus Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă.
„Rusia are 3 linii defensive principale și apoi orașe fortificate după acestea. Întrebarea nu este doar dacă Ucraina poate străpunge una sau două dintre ele, ci dacă le pot străpunge pe toate trei și să mai aibă suficiente forțe disponibile pentru a realiza ceva semnificativ, precum cucerirea Tokmak după ce au suferit pierderi”, a spus analistul.
Evaluarea sumbră, transmisă unor republicani și democrați, a provocat deja discuții aprinse în cadrul unor întâlniri cu ușile închise.
Unii republicani se opun acum cererii președintelui Biden pentru un ajutor suplimentar de 20,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, având în vedere rezultatele modeste ale ofensivei. Alți republicani și, într-o măsură mai mică, democrați au criticat administrația, pentru că nu a trimis mai devreme arme mai puternice în Ucraina.
Oficialii americani resping criticile conform cărora avioanele de luptă F-16 sau sistemele de rachete cu rază mai lungă de acțiune ar fi avut un rezultat diferit.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmîtro Kuleba, a recunoscut joi ritmul lent al contraofensivei Ucrainei, dar a spus că Kievul nu va înceta lupta până când toate teritoriile sale nu vor fi recucerite. „Nu ne interesează cât timp durează”, a spus el pentru AFP.
El le-a transmis criticilor contraofensivei să „meargă și să se alăture legiunii străine” dacă doreau rezultate mai rapide. „Este ușor să spui că vrei ca totul să fie mai rapid atunci când nu ești acolo”, a declarat el.
Analiştii spun că provocările cu care se confruntă Ucraina sunt multiple, dar aproape toţi sunt de acord că Rusia a depăşit aşteptările când vine vorba de competenţa sa în apărarea teritoriului ocupat.
„Au avut mult timp la dispoziție, s-au pregătit foarte bine și au făcut totul foarte dificil pentru Ucraina să avanseze”, a declarat Rob Lee.
Au fost ridicate și întrebări cu privire la modul în care Ucraina și-a desfășurat forțele și în ce zone. Ucrainenii au folosit luni de zile resurse extraordinare în Bahmut, inclusiv soldați, muniție și timp, dar au pierdut controlul asupra orașului și au obținut doar câștiguri modeste în capturarea teritoriului din jurul lui.
Un oficial american crede că este posibil ca Ucraina să continue contraofensiva în timpul iernii, când totul devine mult mai dificil. Dar Moscova îi poate ține piept și în timpul operațiunilor militare de iarnă. „Se știe că rușii sunt capabili să lupte pe vreme rece”, a precizat oficialul.