Ziua 533 de război începe cu anunţul Rusiei care susţine că a doborât 13 drone, dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova. Două aeroporturi de la sud de capitală s-au închis temporar.
De cealaltă parte a frontului, un atac cu drone al ruşilor a distrus un depozit de petrol din regiunea Rivne. Ucrainenii spun că au reuşit să doboare doar 7 din cele 10 drone lansate peste noapte.
Autorităţile au decis evacuarea oraşului Kupiansk, situat în nord-estul Ucrainei, în contextul în care zona riscă să fie ocupată de armata rusă, în pofida contraofensivei ucrainene.
Kievul a anunţat un coridor umanitar temporar, înființat pentru a ajuta navele comerciale blocate în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
În Rusia, rapoartele serviciilor britanice sugerează că multe dintre cele mai populare VPN-uri au devenit inutilizabile. Deşi sunt ilegale din 2017, VPN-urile sunt extrem de populare în Rusia şi permit utilizatorilor să acceseze surse de știri internaționale obiective, inclusiv despre războiul din Ucraina.
Iar Vladimir Putin se gândește dacă să participe în persoană la summit-ul G20 din India, de luna viitoare, potrivit unei surse de la Kremlin.
Pe de altă parte, Ucraina primeşte din Germania încă două baterii de rachete Patriot, alături de alte echipamente militare şi armament, iar Statele Unite şi Canada au anunţat noi sancţiuni împotriva Belarusului, aliat fidel al Moscovei.
Polonia va muta până la 10.000 de militari la granița cu Belarus, a anunţat joi ministrul Apărării, după ce ieri alt oficial vorbea de numai 2.000 de soldaţi.
Situaţia de pe front
- Hotel bombardat - O rachetă rusă a lovit joi seara un hotel din oraşul ucrainean Zaporojie, provocând moartea unei persoane şi rănirea altor 14, au declarat oficialii ucraineni. Poliţia naţională a declarat că o rachetă Iskander a lovit oraşul la ora locală 19:20. "Zaporojie. Oraşul suferă zilnic din cauza bombardamentelor ruseşti. Un incendiu a izbucnit într-o clădire civilă după ce ocupanţii au lovit-o cu o rachetă", a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
- Depozit de petrol în flăcări - Un atac masiv rusesc cu drone a distrus depozitul de petrol din districtul Dubno, regiunea Rivne, a informat guvernatorul Vitali Koval pe Telegram. Nu au existat victime în urma atacului, a spus el, stând în fața locului incendiat.
- Drone doborâte în Ucraina - Ucraina susține că a doborât șapte din zece drone Shahed lansate peste noapte de Rusia, într-un atac care a durat de la ora 23:00 până la 4:00. Apărarea aeriană este activă în regiunea Kiev și Hmelniţki. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk.
- Spitale pline de ruşi - Soldații ruși răniți copleșesc clinicile de sănătate din teritoriile ocupate din Ucraina. Clinicile medicale din sud sunt pline de personal militar şi nu mai au cum să ofere servicii civililor, susţine Centrul Național de Rezistență. Forțele ruse folosesc spitalele districtuale pentru a-și trata soldații răniți până când se recuperează parțial sau complet. Abia atunci soldații sunt transferați la spitale din Crimeea sau Rusia.
- Centrala nucleară deconectată - Centrala nucleară Zapoojie, ocupată de ruși, a pierdut din nou conexiunea la linia electrică externă și a fost trecută pe o linie de rezervă, a anunțat joi compania de stat Energoatom, care a precizat că centrala se află în pragul unei întreruperi de curent, deoarece linia de rezervă are mai puțin de jumătate din capacitatea de putere a liniei electrice principale.
- Bilanţul morţilor după atacul de la Zaporojie - Trei persoane au murit în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Zaporojie de miercuri seara. Două tinere și un bărbat au fost uciși și alte nouă persoane au fost rănite, au declarat joi oficialii ucraineni. Două dintre persoane au fost ucise pe loc și o femeie a murit peste noapte la spital.
- Oraş evacuat - Autorităţile au decis, joi, evacuarea oraşului Kupiansk, situat în nord-estul Ucrainei, în contextul în care zona riscă să fie ocupată de armata rusă, în pofida contraofensivei ucrainene.
Ce se întâmplă în Rusia
- Drone doborâte şi de ruşi - Rusia susţine că a doborât 13 drone. „Două drone care zburau în direcţia oraşului Moscova au fost distruse”, a precizat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. „În apropiere de oraşul Sevastopol (în peninsula anexată Crimeea), două drone au fost lovite de dispozitivele de apărare antiaeriană, alte nouă au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi au fost doborâte în Marea Neagră înainte de a ajunge la ţintă”, a adăugat ministerul.
- Aeroporturi închise - Aeroporturile Domodedovo şi Vnukovo din Moscova şi-au suspendat operaţiunile timp de peste două ore şi jumătate joi dimineaţă, din motive de securitate. Închiderea temporară a acestor două aeroporturi, situate la sud de capitala rusă, a coincis cu doborârea de către apărarea antiaeriană rusă a două drone care se îndreptau spre Moscova.
- Nou atac în Rusia - Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar altele sunt rănite în urma unui nou atac efectuat de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei, anunţă autorităţile de la Moscova. Atacul cu obuze comis de forţele militare ucrainene a vizat localitatea rusă Ceausi, aflată în regunea Briansk, foarte aproape de frontiera Rusiei cu Ucraina. "Forţele armate ucrainene au bombardat satul Ceausi. Din nefericire, în urma bombardamentului, un bărbat a fost ucis, iar alţi doi localnici au fost răniţi", a declarat Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii ruse Briansk.
- Dispăruţi la fabrica explodată - Compania care deține uzina din Sergiev Posad, unde ieri a avut loc o explozie devastatoare, a declarat că a suferit „daune semnificative”, adăugând că „este încă dificil să se facă o evaluare exactă”. Presa rusă relatează că 12 persoane sunt încă date dispărute, dar oficial sunt doar 9.
- Cizma cenzurii e dură - Lui Igor Barişnikov, un activist condamnat pentru răspândirea de informaţii false despre armata rusă, i s-a interzis să participe la înmormântarea mamei sale. El a fost condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru mai multe postări pe Facebook.
- Blocaj la VPN-uri - Ministerul britanic al Apărării arată că autoritățile ruse și-au intensificat eforturile de a bloca accesul cetățenilor la rețelele private virtuale (VPN), care permit oamenilor să ocolească restricțiile de pe Internet. „Rapoartele sugerează că multe dintre cele mai populare VPN-uri au devenit inutilizabile în unele regiuni ale Rusiei. VPN-urile sunt extrem de populare în Rusia, în ciuda faptului că sunt ilegale din 2017. Ele permit utilizatorilor să acceseze surse de știri internaționale obiective, inclusiv despre războiul din Ucraina”, transmite ministerul.
- Putin merge la G20? - Vladimir Putin se gândește dacă să participe în persoană la summit-ul G20 din India, de luna viitoare, potrivit unei surse de la Kremlin citate de Sky News. Ar fi prima oară când dă ochii cu liderii occidentali de la începutul invaziei. Putin se confruntă cu alegeri în nouă luni și ar fi o oportunitate de a se relansa pe scena mondială. În 2020 şi 2021, el participat la întâlnirile G20 prin videoconferință. A refuzat să participe la evenimentul din 2022 din Bali, unde liderii mondiali i-au condamnat agresiunea din Ucraina.
Alte informaţii relevante
- Patriot din Germania - Germania consolidează apărarea antiaeriană a Ucrainei cu încă două baterii de rachete Patriot, conform listei oficiale a ajutorului militar pentru Kiev actualizată săptămânal de guvernul german. Noile livrări includ şi zece vehicule cu şenile polivalente Bandvagn 206, şase camioane cu semiremorci de mare capacitate şi aproximativ 6.000 de cartuşe de muniţie fumigenă pentru piese de artilerie cu calibru de 155 milimetri.
- Statele Unite şi Canada au anunţat noi sancţiuni împotriva Belarusului, la trei ani de la protestele masive care au contestat realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Statele Unite iau noi măsuri ce vizează inclusiv compania aeriană Belavia şi pe un magnat al tutunului din anturajul lui Lukaşenko. Pe lângă sancţiunile Trezoreriei împotriva a opt persoane şi cinci entităţi, Departamentul de Stat a anunţat interdicţii de viză pentru 101 oficiali belaruşi. Şi ministrul canadian de Externe a anunţat impunerea de sancţiuni împotriva a nouă persoane şi şapte entităţi din Belarus "ca răspuns la încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului".
- Polonia trimite 10.000 de soldaţi la graniţă - Polonia intenționează să mute până la 10.000 de militari la granița cu Belarus. „4.000 vor sprijini direct grănicerii și 6.000 vor fi în rezervă”, a declarat joi ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak. Viceministrul de Interne vorbea ieri despre 2.000 de militari suplimentari.
- Coridor umanitar în Marea Neagră - Un coridor umanitar temporar a fost înființat pentru a ajuta navele comerciale blocate în porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Navele vor începe să-l folosească în câteva zile. Ruta va fi folosită și pentru transportul cerealelor, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene. „Coridorul va fi foarte transparent, vom pune camere pe nave și va exista o transmisiune care să arate că aceasta este o misiune pur umanitară și nu are scop militar”, a spus el. Cu toate acestea, amenințarea militară din Rusia și minele plasate în mare reprezintă încă un risc. Navele au rămas blocate în porturile Mării Negre de când Rusia s-a retras luna trecută dintr-un acord cheie privind transportul cerealelor.
- Bacardi, sponsor de război - Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a inclus Bacardi Limited în lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, pentru că continuă să facă afaceri în Rusia.