Autoritățile din Mexic au decis să apelează la o tehnologie controversată pentru a declanșa ploaia. Țara se confruntă cu valuri de caniculă și cu o secetă extremă.
Seceta extremă din Mexic a afectat recoltele, a dus la lipsa apei în multe comunități și a provocat creșterea prețurilor la alimente. De aceea, guvernul încearcă să provoace ploaia, apelând la o tehnologie controversată numită însămânțarea norilor.
Proiectul a început în luna iulie. Acesta vizează 62 de comunități din nord și nord-est, a anunțat Ministerul Agriculturii, potrivit CNN.
Însămânțarea norilor este o tehnologie descoperită pentru prima dată în anii 1940. De atunci, ea a fost utilizată în aproximativ 50 de țări, inclusiv în SUA și China. Și Mexicul a experimentat modificarea vremii în ultimele decenii.
Cu toate acestea, unii oameni de știință sunt foarte prudenți în ceea ce privește eficiența însămânțării norilor și avertizează că nu este o soluție la secetă.
Ei spun că ar trebui să se acorde mai multă atenție unor modalități mai puțin costisitoare și mai puțin sofisticate pentru a proteja resursele de apă.
„Are o istorie controversată, deoarece este foarte dificil să dovedești ceea ce faci din punct de vedere științific", a declarat Roelef Bruintjes, cercetător în domeniul modificării vremii la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din SUA.
Pentru ca însămânțarea norilor să funcționeze este nevoie mai întâi de un nor. Avioanele sau dronele injectează în nor particule care atrag picăturile de apă, crescând astfel șansele de producere a unor precipitații sau ninsori.
Proiectul din Mexic implică pulverizarea de particule de iodură de argint în nori cu ajutorul unor avioane.