Jurnaliștii de la CNN au primit acces, în exclusivitate, la o bază secretă unde armata ucraineană testează dronele navale pe care le construiește.
Aceste drone navale, care nu au fost arătate niciodată jurnaliştilor, permit din ce în ce mai mult ucrainenilor să atace şi să-i supravegheze pe ruşi în Marea Neagră şi în Peninsula Crimeea.
Întreaga bază are reguli foarte stricte de securitate cu privire la filmări și dezvăluirea identităților celor care lucrează acolo. Cei cu care s-a întâlnit echipa CNN au refuzat să-și dea numele complet sau chiar funcțiile deținute în cadrul forțelor armate ale Ucrainei.
Pe un debarcader din lemn șubred, un pilot de dronă, camuflat, spune că vrea să fie numit „Rechinul”. În fața lui se află o valiză mare și neagră. În interiorul ei sunt numeroase ecrane, joystick-uri și butoane care sunt acoperite cu capace pentru a nu fi apăsate accidental, mai ales cel pe care scrie „Detonare".
Dezvoltatorul dronei, care a cerut să rămână anonim, a spus că munca la dronele navale a început abia după izbucnirea războiului. ”Era foarte important, pentru că nu aveam foarte multe forțe pentru a rezista atacurilor maritime ale Rusiei. Și trebuia să dezvoltăm ceva al nostru”, a spus el.
Ucraina începe acum să demonstreze aceste capacități, chiar dacă misiunile au grade diferite de succes.
Cele mai recente versiuni ale dronelor văzute de CNN cântăresc până la 1.000 de kilograme, cu o sarcină utilă explozivă de până la 300 de kilograme, au o autonomie de 800 de kilometri și o viteză maximă de 80 km/h.
Mai multe atacuri cu drone maritime efectuate asupra trupelor rusești din Crimeea și Marea Neagră au fost raportate recent. Unele, dar nu toate au fost revendicate de serviciile de securitate ucrainene.
Surse ucrainene din apărare au confirmat pentru CNN că dronele marine au fost implicate în cel puțin două atacuri recente: Podul Kerci în iulie și în portul Sevastopol din Crimeea în octombrie anul trecut.
La 14 iulie, serviciile de securitate ucrainene, alături de marina ucraineană, și-au revendicat responsabilitatea comună pentru cel de-al doilea atac în nouă luni asupra podului Kerci.
„Aceste drone sunt o producție 100% ucraineană. Sunt proiectate și testate aici. Noi producem partea electronică și de software. Peste 50% din producția de echipamente este în Ucraina”, subliniază dezvoltatorul dronelor.
Potrivit acestuia, rușii încă nu se pot adapta la cele mai noi capacități ale Ucrainei. „Le este foarte greu să lovească o dronă atât de mică, este foarte greu să o găsească. Viteza acestor drone depășește în acest moment orice ambarcațiune maritimă din regiunea Mării Negre”, mai spune dezvoltatorul.
Așa se poate explica cum au ajuns dronele până la podul Kerci fără să fie observate.
”Sunt 100 de ani între noi”
Ucraina și-a îndreptat, de asemenea, noile echipamente către flota rusă de la Marea Neagră, care a navigat în mod amenințător în largul coastei.
Dezvoltatorul susține că activitatea lor asupra țintelor navale rusești îi forțează pe ruși să se retragă mai mult în Marea Neagră, ceea ce face dificilă lansarea de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.
„300, 400, 600 de kilometri sunt o distanță lungă care face unele operațiuni imposibile și îngreunează alte operațiuni”, a spus el.
Potrivit acestuia, asta face ca orașe precum Odesa să fie „mai sigure”. Dar, după lovitura asupra podului de la Kerci, orașul a suferit mai multe zile din cauza unor atacuri aeriene intense cu drone și rachete de croazieră lansate de pe navele din Flota rusă a Mării Negre.
25 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din oraș au fost lovite. Rusia a susținut că a vrut să atace zone care adăposteau drone marine.
„Cred că vor dura cinci până la 10 ani sau mai mult până când rușii vor putea contracara în mod eficient acest tip de echipament. Echipamentul lor este din secolul 20, al nostru este din secolul 21. Sunt 100 de ani între noi”, conchide dezvoltatorul.