Comisia Europeană nu are bani pentru a ajuta Ucraina cu costurile suplimentare de transport al cerealelor

Comisia Europeană nu are bani pentru a ajuta Ucraina cu costurile suplimentare de transport al cerealelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană nu are bani în buget şi nici o modalitate clară de a ajuta la finanţarea costurilor suplimentare de transport cu care se vor confrunta exporturile ucrainene de cereale odată cu încheierea acordului referitor la transportul pe Marea Neagră, au declarat pentru Reuters surse de la Bruxelles.

Rusia a renunţat luna aceasta la acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, mediat de ONU şi Turcia, care permitea trecerea în siguranţă a navelor de marfă ucrainene încărcate cu cereale şi seminţe oleaginoase pentru a ajunge pe pieţele globale.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, va trebui acum să se bazeze aproape în întregime pe rute costisitoare prin Uniunea Europeană, iar cea mai ieftină arteră alternativă, fluviul Dunărea, s-ar putea să nu-şi poată extinde volumul atât de mult pe cât se spera după recentele bombardamente ruse.

ADVERTISING

Între timp, Rusia a promis deja cereale gratuite unora dintre clienţii africani ai Ucrainei.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional a estimat o creştere cu 10-15% a preţurilor globale la cereale ca urmare a situaţiei.

Scrisoarea Ucrainei

Într-o scrisoare datată 21 iulie şi văzută de Reuters, Ministerul ucrainean al Agriculturii i-a cerut şefului UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, ca Bruxelles-ul să ofere ajutor financiar pentru costurile suplimentare de transport legate de utilizarea rutelor alternative ale UE, cunoscute sub numele de "coridoare de solidaritate". Ucraina estimează că acest cost suplimentar este de 30-40 de dolari pe tonă.

ADVERTISING

Săptămâna aceasta, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că Rusia ar putea beneficia de o reducere a costurilor faţă de Ucraina dacă UE nu contribuie la un ajutor financiar pentru Kiev. Cu toate acestea, nu există o soluție clară, au declarat sursele Reuters.

"Nu am găsit încă o soluţie pentru a sprijini transportul de cereale. Oamenii se tot gândesc încă de anul trecut", a declarat o sursă care are cunoştinţă despre discuţiile din Comisie. "S-au depus deja multe eforturi pentru simplificarea sistemului", a adăugat sursa.

În scrisoare, Ucraina a cerut, de asemenea, ca aceste coridoare de solidaritate să fie extinse cu 1-1,5 milioane de tone pe lună prin "coridoare verzi", inclusiv către Marea Adriatică, către statele baltice, către Germania şi Olanda.

ADVERTISING

Bani puțini

O sursă diplomatică a declarat că banii sunt foarte puţini şi că fondurile substanţiale ar putea veni doar după revizuirea bugetară, care ar putea dura încă câteva luni pentru a fi pusă la punct, în condiţiile în care recolta de porumb de toamnă se apropie.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat primirea scrisorii şi a declarat: "În prezent, evaluăm astfel de cereri şi vom răspunde în timp util".

Una dintre probleme este interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în cinci ţări vecine ale UE. Cele cinci state, între care România, fac presiuni pentru o prelungire a restricţiilor dincolo de 15 septembrie. Polonia se opune vehement ca cerealele ucrainene să intre pe piaţa sa şi a declarat că încearcă să obţină un aranjament flexibil privind interdicţia.

Aceste ţări au primit unele fonduri compensatorii de la Comisie pentru fermierii lor, care au fost grav afectaţi de afluxul brusc de cereale suplimentare din ultimul an.

Cu toate acestea, reacţiile de respingere sunt în creştere, a declarat o a doua sursă diplomatică, deoarece unele state nu văd utilitatea de a plăti costuri suplimentare de transport din cauza acestei interdicţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇