Peste 400.000 din angajații din România muncesc în construcţii, în timp ce numărul românilor care lucrează pentru companii de construcții din UE este cu 75% mai ridicat, depășind 700.000 de persoane, conform Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii în România (FPSCR).
O eventuală eliminare a facilităţilor fiscale din construcţii va accelera tendinţa de emigrare a specialiştilor din domeniu, întrucât salariile nete ale angajaţilor vor scădea, iar angajatorii vor alege fie să-și plătească muncitorii la gri sau la negru, fie să-și diminueze activitatea operaţională, potrivit unui studiu realizat de compania Graphein.
Analiza a fost efectuată pe fondul intenției Cabinetului Marcel Ciolacu de a elimina facilitățile de care se bucură în prezent firmele din domeniu. Într-una dintre variantele discutate, salariul minim din construcții va urca la 4.500 de lei (de la 4.000 lei), dar cu abrogarea unora dintre facilitățile acordate prin OUG 114/2018. Această ordonanță de urgență prevedea că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajații firmelor de construcții pot beneficia de:
- scutire de la plata impozitului pe venit – de 10%
- plata contribuției la sănătate (CASS), de 10%
- scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.
”În condiţiile în care 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi, acestea vor fi serios destabilizate prin eliminarea facilităţilor fiscale”, potrivit companiei Graphein.
Citește articolul integral pe Curs de Guvernare.