Riscul de a suferi de cancer, boli cardiace și alte afecțiuni cronice este mai mic cu 25% în cazul persoanelor care consumă alimente cu impact mai mic asupra mediului, arată un studiu care a analizat dietele a 100.000 de persoane într-un interval de trei decenii.
Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care au urmat o dietă sustenabilă, bazată pe „alimente prietenoase cu mediul”, precum cerealele integrale, legumele și nucile, sunt mai puțin expuse la riscul de a muri într-un interval de 30 de ani, comparativ cu cele care consumă mai puține alimente cu impact redus asupra planetei, relatează Sky News.
Pe baza rezultatelor cercetării, prezentate la Nutrition 2023, conferința anuală a Societății americane pentru nutriție din Boston, Massachusetts, savanții au dezvoltat un nou indice de dietă care arată efectele alimentației asupra sănătății oamenilor și a mediului înconjurător.
Indicele dietei de sănătate planetară (PHDI) ia în calcul datele existente și oferă un scor fiecărui produs alimentar pe baza riscului de a dezvolta boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare, cancer intestinal, diabet și accident vascular cerebral, dar și impactul asupra mediului - consumul de apă, terenul folosit, poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră.
După ce au creat acest instrument de cuantificare a impactului alimentelor asupra sănătății și mediului, cercetătorii l-au folosit pentru a determina și observa evoluția a peste 100.000 de persoane din Statele Unite, între anii 1986 și 2018. Peste 47.000 au murit în această perioadă de peste 30 de ani.
Scorurile PHDI mai mari au fost asociate cu:
- un risc mai mic cu 15% de deces provocat de cancer sau boli cardiace;
- un risc mai mic cu 20% de deces provocat de boli neurodegenerative;
- un risc mai mic cu 50% de deces provocat de afecțiuni respiratorii.
Studiul s-a bazat pe cercetările existente care au arătat că alimentația bazată pe fructe, legume și verdețuri este mai sănătoasă și mai puțin dăunătoare pentru planetă decât carnea roșie și carnea procesată.
Autorii studiului speră că PHDI va ajuta instituțiile de reglementare și de sănătate publică să dezvolte strategii de sănătate publică mai bune și să ajute la combaterea schimbării climatice. Cercetătorii subliniază, însă, că indicele trebuie adaptat la specificul fiecărei țări, în funcție de tradiții sau de religie.
T.D.