Teste ADN pentru a da amenzi celor care nu strâng excrementele câinilor

Teste ADN pentru a da amenzi celor care nu strâng excrementele câinilor

Autoritățile din orașul francez Béziers vor recolta eșantioane de salivă de la toți câinii de companie. Datele ADN vor fi comparate cu rezultatele analizelor excrementelor găsite pe stradă și astfel va fi identificat proprietarul animalului.

Proprietarii de câini din Béziers, un oraș cu 76.000 de locuitori din sudul Franței, vor fi obligați să participe la crearea unui „pașaport genetic” al animalelor lor, în cadrul unui program local menit să elimine excrementele câinilor de pe străzi, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Primarul Robert Ménard, fost jurnalist și cofondator al organizației Reporters Sans Frontières, spune că locuitorii și vizitatorii orașului s-au săturat de excrementele de câini din locurile publice. El intenționează să introducă un test pentru identificarea și sancționarea celor care nu curăță după animalele lor de companie.

"Trebuie să-i pedepsim ca să-i facem pe oameni să se comporte mai bine", a spus edilul de extremă-dreapta ales în 2014 și reales în 2020, la postul de radio France Bleu.

Proprietarilor de câini din oraș li se va cere să-și ducă prietenii patrupezi la cabinetul veterinar, iar acestora li se va preleva un eșantion de salivă. Aceasta va fi analizată genetic, iar stăpânii vor primi un certificat, așa-numitul „pașaport genetic".

ADVERTISING

Cei care vor fi opriți pe stradă de poliție în timp ce își plimbă câinii și nu dețin documentul vor fi amendați cu 38 de euro.

Excrementele de câini găsite pe stradă vor fi colectate și testate genetic, apoi datele vor fi comparate cu baza de date creată prin analiza salivei. Detaliile vor fi trimise poliției, care va consulta baza de date și va identifica animalul.

Proprietarul care nu a curățat excrementele de pe stradă va fi amendat cu 123 de euro.

Ménard a propus încă din 2016 colectarea de probe ADN de la un număr estimat de 1.500 de câini din zona centrală a orașului, dar cererea lui a fost respinsă de consiliul local care a considerat că încalcă libertatea personală.

ADVERTISING

Primarul spune că măsura introducerii pașaportului genetic al câinilor a fost prezentată în acest an prefecturii, iar instituția nu a formulat nicio obiecție împotriva aplicării acesteia.

„Nu mai suport toată mizeria asta. Statul nu s-a opus acestei scheme de data asta și crede același lucru. Asta trebuie făcut și nu doar în Béziers… Trebuie să sancționăm oamenii ca să se comporte cum trebuie", a spus Ménard la postul de radio menționat. După care a detaliat foarte direct: „Am făcut o socoteală și am adunat peste 1.000 de rahați pe lună, uneori chiar mai mult, doar în centru. Așa ceva nu mai poate continua".

Costul estimativ al programului ajunge la 50.000 de euro pe an. Edilul a anunțat că experimentul va fi desfășurat până în iulie 2025.

„Va exista o oarecare indulgență pentru cei care nu sunt din Béziers. Dacă adună mizeria câinelui, nu o să-i deranjăm. Nu suntem xenofobi. Nu străinii sunt problema, ci localnicii care nu fac curat", a precizat Ménard.

Ideea primarului francez nu este o premieră europeană. În 2015, autoritățile din comitatul galez Flintshire au analizat ideea creării unei baze de date ADN pentru a reduce mizeria câinilor, iar consiliile locale din insula Wight din sudul Marii Britanii și în districtul Hyndburn din comitatul englez Lancashire au discutat despre testarea genetică în același scop.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇