Sunt bacterii periculoase în apa Mării Negre. Ce spun specialiștii și unde e cea mai bună apă pentru îmbăiere

Sunt bacterii periculoase în apa Mării Negre. Ce spun specialiștii și unde e cea mai bună apă pentru îmbăiere

Concentrații mari de Escherichia Coli au fost descoperite în apa mării din stațiunile Eforie Nord și Năvodari. În weekend, valorile au depășit 1.300 de unități în punctul Năvodari III.

Concentrația de E. Coli în apa mării depășește, uneori, valorile maxime normale. Cea mai mare concentrație de Escherichia Coli, bacterie care poate provoca infecții intestinale, s-a înregistrat în această vară, în punctul Eforie NORD II – peste 7.600, relateză radioconstanta.ro..

În weekend, în Năvodari valorile au ajuns la 1.305 de unități la 100 de mililitri, în condițiile ar trebui să fie 250 pentru ca apa să aibă o calitate excelentă.

ADVERTISING

Cu toate acestea, autoritățile susțin că este un episod pasager. Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, a declarat că, în ciuda valorilor foarte mari, nu este necesar să fie luate măsuri speciale. "Discutăm despre un episod pasager, restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă", a spus acesta.

Medicii atrag atenția că apa mării este bună doar pentru înot și le recomandă părinților să aibă grijă ca minorii să nu înghită o cantitate mare.

ADVERTISING

"Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme", a declarat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.

Cea mai bună apă pentru îmbăiere este în Vadu, Mamaia, Cap Aurora și Venus, conform analizelor DSP Constanța.

ADVERTISING

În prezent, inspectorii DSP monitorizează calitatea apei mării din două în două zile, după o perioadă în care au recoltat probe în fiecare zi.

Rezultatele analizelor sunt disponibile pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Constanța.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇