Cu deficitul explodat, Guvernul ia în calcul păstrarea a doar doua cote de TVA și un salariu minim de 4.500 de lei în construcții

Cu deficitul explodat, Guvernul ia în calcul păstrarea a doar doua cote de TVA și un salariu minim de 4.500 de lei în construcții
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul analizează mai multe măsuri pentru păstrarea ţintei de deficit negociate cu Comisia Europeană şi ia în calcul păstrarea a două cote de TVA, de 9% şi 19%, au precizat surse politice citate de News.ro.

Dacă pentru majoritatea bunurilor furnizate și serviciilor prestate de către firmele româneşti cota TVA este de 19%, în prezent există bunuri și servicii pentru care se aplică cota TVA de 9% și cota TVA de 5%.

Se ia în calcul şi majorarea salariului minim brut al angajaţilor din construcţii, la 4.500 de lei (de la 4.000 acum).

ADVERTISING

Altă măsură luată în vedere e introducerea unei taxe de 1% pentru casele care depăşesc valoarea de 500.000 de euro.

Executivul trebuie să se încadreze în ţinta de deficit negociată cu Comisia Europeană şi consideră că, prin măsurile care vor fi impuse, poate ajunge la 6%.

Deficitul bugetar la sfârşitul anului 2023 riscă să depăşească 6% din PIB, dacă nu se iau urgent o serie de măsuri şi ar constitui un regres faţă de nivelul de 5,7% din PIB înregistrat în 2022, arată economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

ADVERTISING

În opinia sa, neluarea vreunei măsuri nici în 2023, nici în 2024 va face din România „următorul candidat la o asistenţă din partea FMI şi la o eventuală suspendare a fondurilor din partea Comisiei Europene”.

Marți au ajuns la București doi înalți oficiali trimiși de Comisia Europeană pentru a discuta cu Guvernul Ciolacu problemele legate de sustenabilitate bugetară și de PNRR. România e singura țară din UE aflată în procedura de deficit excesiv.

Deplasarea are un caracter imperativ. Comisia vrea să se asigure că Bucureștiul a înțeles legătura dintre dezechilibrul bugetar și prezumtiva blocare a fondurilor europene.

ADVERTISING

Delegația Comisiei vrea să vadă planul concret al Guvernului Ciolacu de-a scădea deficitul bugetar potrivit calendarului angajat. Angajamentul României este să scadă deficitul bugetar de la 5,7% din PIB în 2022, la 4,4% în 2023 și sub 3% în 2024.

Însă anul acesta, după numai 5 luni, deficitul a ajuns la 2,32% din PIB (față de 1,48% anul trecut la 5 luni) – ceea ce înseamnă că terminăm anul 2023 cu un deficit spre 7%, cu mult mai mare decât cel de anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇