Un erbicid controversat a primit undă verde în UE. Activiștii de mediu sunt șocați: Multe studii arată că e cancerigen și toxic pentru mediu

Un erbicid controversat a primit undă verde în UE. Activiștii de mediu sunt șocați: Multe studii arată că e cancerigen și toxic pentru mediu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Glifosatul este sigur pentru utilizarea în agricultură, a anunțat autoritatea europeană din domeniul siguranței alimentare. Organizațiile de mediu acuză lobby-ul puternic al producătorilor de pesticide.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat joi că nu a găsit „zone critice de îngrijorare” pentru sănătatea umană, a animalelor și pentru mediu în urma utilizării glifosatului în agricultură.

Verdictul așteptat cu mare interes ar putea trasa o nouă perspectivă pentru erbicidul dezvoltat de Monsanto, compania preluată de Bayer, relatează Politico. Glifosatul a devenit ținta mai multor litigii costisitoare în Statele Unite în urma cărora grupul german a fost obligat să plătească daune de 11 miliarde de euro.

ADVERTISING

Acest erbicid chimic este cel mai folosit din lume, însă criticii spun că are legătură cu dezvoltarea cancerului și poate fi dăunător pentru mediu.

Glifosatul este ingredientul activ al produselor de erbicidare precum Roundup, vândut de Bayer. A fost dezvoltat în anii '70 de Monsanto, compania pe care gigantul german Bayer a preluat-o în 2018. După ce patentele asupra glifosatului au expirat în 2000, pe piață au apărut nenumărate versiuni generice ale produsului.

Glifosatul a fost aprobat pentru utilizarea în UE în cadrul unui proces controversat în 2017, iar licența temporară pe cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni în decembrie 2022.

ADVERTISING

Un erbicid cu efecte disputate

Grupurile de mediu consideră că decizia EFSA este „șocantă" și acuză că se bazează în mare parte pe studiile industriei de pesticide, în detrimentul cercetărilor independente care au legat glifosatul de probleme grave de sănătate și de mediu.

„Multe studii au dovedit că glifosatul este genotoxic, neurotoxic, distruge microbiomul intestinal și provoacă serioase daune solului, mediului acvatic și biodiversității", se arată într-un comunicat al organizației Corporate Europe Observatory.

O coaliție intitulată „Opriți Glifosatul", formată din mai multe organizații non-profit, a făcut apel la Comisia Europeană și la guvernele naționale să interzică erbicidul, subliniind că aprobarea pe cinci ani acordată în 2017 a fost deja considerată o perioadă de eliminare treptată în mai multe țări UE, inclusiv în Franța.

ADVERTISING

„Cât timp dovezile unor riscuri potențiale de cancer nu au fost infirmate, o singură decizie este convenabilă: Comisia Europeană trebuie să țină cont de principiul precauției și să retragă aprobarea glifosatului", a spus Jörg Rohwedder, de la Foodwatch International, referindu-se la concluziile emise de OARC, agenția de cercetare a Nașiunilor Unite, care a catalogat glifosatul ca „probabil cancerigen pentru oameni".

Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a concluzionat că glifosatul nu este cancerigen, dar poate cauza leziuni serioase ale ochilor și este toxic pentru mediul acvatic.

Ce urmează pentru glifosat

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că glifosatul poate fi folosit în siguranță în agricultură, de exemplu înainte de însămânțare, pentru pulverizare foliară sau conservare după recoltare.

În timpul evaluării riscurilor, instituția UE de supraveghere pentru siguranța alimentară a identificat utilizări nesigure din punct de vedere ecotoxicologic cu „un risc ridicat pe termen lung pentru mamifere", dar a refuzat să dezvăluie care sunt acele utilizări până la o dată ulterioară.

Evaluarea a fost realizată de cercetători ai EFSA și de oamenii de știință din domeniul reglementării din Franța, Țările de Jos, Ungaria și Suedia și a inclus o analiză a literaturii de specialitate, a studiilor prezentate de companii care doresc reaprobarea glifosatului, precum și alte studii înaintate în cadrul consultărilor publice, a anunțat agenția.

EFSA a amânat publicarea concluziilor sale anul trecut din cauza unui volum „fără precedent" de date științifice primite în cadrul procesului de prelungire a licenței temporare. Membrii Parlamentul European au acuzat atunci lipsa de transparență și înclinația agenției cu sediul în Parma către studiile prezentate de industriei de pesticide.

Poziția EFSA nu înseamnă că glifosatul poate rămâne pe piață. Comisia Europeană și autoritățile naționale de reglementare vor decide dacă vor interzice sau nu produsul. Acest proces mai larg de validare ar putea începe în octombrie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇