Sute de companii de top contestă legislația UE asupra Inteligenței Artificiale: Europarlamentarul Dragoș Tudorache acuză lobby-ul agresiv

Sute de companii de top contestă legislația UE asupra Inteligenței Artificiale: Europarlamentarul Dragoș Tudorache acuză lobby-ul agresiv

Șefii a peste 150 de companii europene au semnat o scrisoare deschisă în care susțin că legislația pe care UE o pregătește pentru reglementarea inteligenței artificiale (AI) ar putea să afecteze concurența și suveranitatea tehnologică a Europei fără să rezolve problemele vizate.

Printre semnatari se numără reprezentanții unor companii europene de top, precum Siemens, Carrefour, Renault și Airbus, care atrag atenția asupra AI Act, primul proiect din lume de reglementare a Inteligenței Artificiale. Aceștia argumentează că propunerile merg prea departe, în special în reglementarea programelor generative AI, tehnologia tot mai populară pe care se bazează programe precum ChatGPT și că propuneri de reglementare au fost deja făcute în SUA, relatează CNN.

ADVERTISING

Propunerile UE vizează o gamă largă de astfel de programe informatice "indiferent de scopul folosirii lor" și ar putea determina companii inovative și investitori să părăsească Europa, întrucât s-ar confrunta cu costuri mari generate de intrarea în conformitate și cu "riscuri disproporționate de răspundere", arată autorii scrisorii. "Rezultatul va fi o diferență de productivitate critică între cele două maluri ale Atlanticului", au transmis aceștia.

Semnatarii cer revizuirea reglementărilor care au fost agreate de membrii Parlamentului European la începutul acestei luni și sunt acum în faza de negociere cu statele membre UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Normele UE sunt "prima încercare din lume" de a adopta reguli obligatorii din punct de vedere juridic, care se aplică diferitelor domenii ale IA, potrivit Parlamentului European. Dacă negocierile se vor solda cu un acord până la sfârșitul anului, regulile finale vor fi adoptate de Parlamentul European și de statele membre UE, iar actul va deveni lege.

Conform prevederilor proiectului, vor fi interzise sistemele AI care pot fi dăunătoare, inclusiv cele de recunoaștere în timp real a chipurilor în spațiile publice, instrumentele de predicție folosite de poliție și sistemele de rating social precum cele utilizate în China.

ADVERTISING

AI Act impune și respectarea normelor de transparență pentru sistemele AI. De exemplu, aplicații precum ChatGPT vor trebui să dezvăluie că oferă conținut creat de AI și să prezinte garanții împotriva generării de conținut ilegal.

Angajarea în practici ilegale AI ar putea atrage amenzi consistente de până la 40 de milioane de euro sau echivalentul a până la 7% din cifra de afaceri anuală a unei companii la nivel mondial, oricare dintre acestea este mai mare.

Dragoș Tudorache, președintele Comisiei privind Inteligența Artificială din Parlamentul European și raportor pentru AI Act, este convins că semnatarii scrisorii deschise nu au citit textul proiectului și "au reacționat la îndemnul câtorva".

"Singurele sugestii concrete făcute sunt, de fapt, ceea ce textul provizoriu conține acum: un proces condus de industrie pentru definirea standardelor, guvernanță cu industria la masă și un regim de reglementare ușor care necesită transparență. Nimic altceva", a transmis Tudorache într-un comunicat citat de CNN.

"Este păcat că lobby-ul agresiv al unora atrage în plasă alte companii serioase, ceea ce din păcate subminează avansul incontestabil pe care l-a luat Europa", a subliniat europarlamentarul român.

Citește și: Ce (ne) face și ce nu poate face Inteligența Artificială? Situația de risc a României, falsul avantaj pentru dictaturi și cum ne pregătim Interviu cu Dragoș Tudorache

După explozia interesului de la începutul anului pentru programele AI generative, mai mulți reprezentanți de seamă ai sectorului tehnologic au avertizat asupra potențialului pericol al sistemelor care le-ar permite oamenilor să folosească programele pentru scrie eseuri, texte academice, dar și să manipuleze realitatea. În ultimele luni, sute de experți de top au atras atenția asupra riscului ca Inteligența Artificială să provoace extincția omenirii, afirmând că atenuarea acestei posibilități "ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇