Alternativa eco la înmormântare: Ce este "incinerarea cu apă"

Alternativa eco la înmormântare: Ce este "incinerarea cu apă"

Cel mai mare furnizor de servicii funerare din Marea Britanie va oferi, începând din acest an, opțiunea „incinerării cu apă”, o alternativă mai puțin poluantă a înmormântării și a incinerării clasice.

După ce un om moare, în cele mai multe țări din Europa există doar două variante: înmormântarea sau incinerarea clasică. Alte opțiuni sunt explorate acum, pe fondul creșterii cererii de variante mai prietenoase cu mediul. Incinerarea cu apă este tot mai populară, relatează Euronews.

Cunoscută și sub denumirea "aquamation", această procedură folosește procesul de hidroliză alcalină, în care apa amestecată cu o soluție alcalină descompune corpul până când rămâne doar scheletul.

ADVERTISING

Corpul este plasat într-un vas din oțel care e umplut apoi cu apă și o soluție alcalină. Vasul este încălzit, iar corpul se descompune până la componentele chimice de bază - aminoacizi, peptide, zaharuri și săruri.

După trei sau patru ore, rămân doar oasele. Acestea sunt apoi măcinate până rezultă o pudră albă care este pusă într-o urnă oferită familiei, așa cum se practică după incinerarea în cuptorul unui crematoriu.

Potrivit firmei britanice Resomation care oferă acest serviciu, "incinerarea cu apă" consumă de cinci ori mai puțină energie decât incinerarea obișnuită.

ADVERTISING

În jur de 245 de kilograme de emisii de carbon sunt generate prin incinerarea tradițională, echivalentul încărcării unui smartphone de 29.000 de ori.

Înmormântările au, de asemenea, consecințe negative asupra mediului. Substanțele chimice folosite pentru îmbălsămare se pot scurge în pământ, poluând solul și pânza freatică.

Cel mai mare furnizor britanic de servicii funerare, Co-op Funeralcare, a anunțat că va introduce incinerarea lichidă până la sfârșitul anului, întrucât cererea e în creștere. Un sondaj solicitat de Co-op Funeralcare a arătat că 89% din adulții britanici au auzit de termenul "rezumare". Însă când li s-a explicat ce înseamnă, puțin sub o treime (29%) au spus că ar alege această procedură dacă ar fi disponibilă la momentul morţii lor.

"Creșterea preocupărilor pentru ecologie și sustenabilitate în ultimul deceniu combinată cu o dorință de a face parte din natură sau de a se odihni într-un cadru natural înseamnă că tot mai mulți oameni iau în considerare impactul ecologic al corpului lor după ce mor", a declarat profesorul Douglas Davies, de la Departamentul de Teologie și Religie al Universității Durham.

ADVERTISING

Marea Britanie nu este singura țară europeană care va introduce "incinerarea cu apă" - Irlanda este pe punctul de a deschide prima facilitate de acest tip.

Serviciul este disponibil în Statele Unite, Canada și Africa de Sud. Metoda a fost aleasă de eroul antiapartheid Desmond TuTu și aplicată după moartea sa, în 2021.

Belgia și Olanda se numără printre statele europene care intenționează să ofere "incinerarea cu apă", dar trebuie să depășească mai întâi anumite obstacole de reglementare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇