Cel mai cunoscut îndulcitor, folosit și în Coca Cola sau guma de mestecat, intră pe lista substanțelor ce pot cauza cancer

Cel mai cunoscut îndulcitor, folosit și în Coca Cola sau guma de mestecat, intră pe lista substanțelor ce pot cauza cancer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aspartamul, unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer.

Aspartamul, care se găsește, printre multe alte produse, în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Cola sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie ca „substanță posibil cancerigenă pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus două surse pentru Reuters.

ADVERTISING

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experților grupului, are rolul de a evalua dacă o substanţă prezintă sau nu un pericol potențial, pe baza tuturor dovezilor științifice publicate.

Această clasificare nu ia în calcul aspecte care țin de cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor.

Acest sfat urmează să vină de la un alt comitet de experți, format din experți ai Organizației Mondiale a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și autoritățile naționale de reglementare.

ADVERTISING

Cu toate acestea, alte hotărâri similare ale IARC pentru diferite substanțe au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese și au pus presiune pe producători să schimbe rețetele.

Acest lucru a condus la critici potrivit cărora evaluările Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului pot fi confuze pentru public.

Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA) analizează, de asemenea, aspartamul. Concluziile sale vor fi anunțate în aceeași zi în care IARC își face publică decizia – pe 14 iulie.

ADVERTISING

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru a fi consumat în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântărește 60 kilograme ar trebui să bea între 12 și 36 de doze de băuturi dietetice, în funcție de cantitatea de aspartam din acestea, în fiecare zi pentru a fi expus riscului.

Opinia sa a fost împărtășită pe scară largă de autoritățile naționale de reglementare, inclusiv în Statele Unite și Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a spus că atât constatările comitetelor IARC, cât și ale comitetelor JECFA sunt confidențiale până în iulie.

Industria și autoritățile de reglementare se tem că transmiterea concluziilor ar putea fi confuză, potrivit unor scrisori ale autorităților de reglementare din SUA și Japonia văzute de Reuters.

„Solicităm ambelor organisme să-și coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial de la Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia, într-o scrisoare către directorul adjunct al OMS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇