Întocmai ca în povestea cu Hänsel și Gretel, bondarii își lasă indicii pentru a-și putea găsi ulterior drumul spre casă.
Un studiu recent a arătat că bondarii rătăciți se folosesc de miros pentru a se reîntoarce acasă. În lumea lor, uneori, peisajul poate suferi modificări vizuale bruște, din cauza diferitelor fenomene meteo, dar bondarii rătăciți își găsesc mereu drumul spre casă grație mirosului.
Puneți-vă o clipă în locul unui bondar: lumea ar fi plină de culori și arome, ambele esențiale pentru a ghida căutarea de polen și de nectar. Bondarii au o vedere excelentă: au ochi care pot distinge ultravioletele și majoritatea culorilor, cu excepția roșului, plus trei ochi simpli suplimentari specializați în detectarea luminii polarizate.
Însă simțul lor olfactiv e cu mult peste al nostru: este de aproximativ 100 de ori mai sensibil, scrie Earth.com.
Acum, cercetătorii au arătat că bondarii rătăciți se folosesc de simțul mirosului pentru a-și localiza cuibul. Acest aspect este deosebit de important atunci când peisajul se schimbă brusc, de exemplu atunci când reperele vizuale familiare sunt modificate de vânt, se arată într-un raport publicat de jurnalul Frontiers in Behavioral Neuroscience.
„Aici arătăm că bondarii se bazează pe propriile urme de miros, pe care le depun la intrarea în cuib, atunci când pleacă după hrană, pentru a-și găsi drumul înapoi atunci când indiciile vizuale nu sunt suficient de fiabile”, a explicat Sonja Eckel, doctorand la Departamentul de Neurobiologie al Universității Bielefeld (Germania).
Eckel și colegii săi au studiat în laborator comportamentul de orientare al bondarului de pământ (Bombus terrestris). În natură, acești bondari cuibăresc în găuri de șoarece abandonate, ascunse sub iarbă sau frunze.
Bondarii posedă mai multe glande mirositoare, care distribuie substanțele chimice pe tot corpul lor. Ori de câte ori ating o suprafață, de exemplu cea a intrării în cuib, bondarii lasă pasiv urme de miros.
În mod normal, aceste insecte se folosesc de văz pentru a-și găsi drumul spre casă. Însă pentru a ști exact dacă este cuibul lor sau nu, mirosul e hotărâtor, au mai explicat cercetătorii.