Ziua 484: Putin numără câți ucraineni au fost uciși și câte tancuri distruse. NATO și UE spun că războiul va continua și în 2024

Ziua 484: Putin numără câți ucraineni au fost uciși și câte tancuri distruse. NATO și UE spun că războiul va continua și în 2024

Ziua 484 a debutat cu un atac fulgerător al forțelor ucrainene asupra unui pod care leagă zonele ocupate de ruși în Herson de peninsula Crimeea. Guvernatorul rus al Hersonului a dat vina pe Kiev și Londra și a amenințat cu distrugerea podului de peste Prut de la Giurgiulești-Galați.

România intră în atenția Moscovei și după ce mai mulți oficiali au declarat că NATO ia în considerare România ca bază pentru antrenarea piloților ucraineni pe F-16.

Vladimir Putin a fost informat de Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, de bilanțul distrugerilor provocate de rușii ucrainenilor. Patrușev a susținut că de pe 4 până pe 21 iunie au fost distruse 246 de tancuri, 42 de sisteme MLRS, 10 avioane de luptă și 264 de drone. Totodată, susține că ar fi fost uciși 13.000 de ucraineni.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei în cadrul conferinţei din Londra pentru reconstrucţia ţării. Iar primii pași îi fac două mari companii private occidentale care au început să construiască fabrici în Ucraina, chiar dacă țara se află în război.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucrainenii au lovit un pod care leagă Hersonul de Crimeea – Un atac cu rachete ucrainene a lovit podul Ciongar care leagă zonele controlate de Rusia din regiunea Herson de peninsula Crimeea, ceea ce a dus la devierea traficului, au declarat joi oficiali numiți de Rusia în ambele regiuni. Vladimir Saldo, guvernatorul Hersonului numit de Rusia, a amenințat că ar putea fi distrus ca răspuns un pod care leagă România și R. Moldova. Detalii AICI.
  • Rușii amenință că distrug podul Galați - Giurgiulești - Oficialii ruși au amenințat că vor distruge podul de peste Prut de la Galați - Giurgiulești după ce forţele ucrainene au lovit un pod vital care leagă Hersonul de Crimeea. Guvernatorul numit de Moscova în Herson, Serghei Saldo, a scris pe Telegram că Rusia va răspunde ferm și a amintit „coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești - care a fost în componența Ucrainei, dar a fost transferat de regimul Iușcenko”. Detalii aici.
  • Rușii mai vor să distrugă un baraj? - Kievul a anunțat că rușii au lansat un atac cu 3 rachete Kinjal și 4 drone kamikaze iraniene în noaptea de miercuri spre joi. Surse citate de RBC-Ucraina susțin că rachetele ar fi țintit un baraj din Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, dar că nu au mai ajuns la destinație.
  • Raport pentru Putin - Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin, i-a raportat acestuia ce distrugeri au provocat rușii ucrainenilor. El a susținut că de pe 4 până pe 21 iunie au fost distruse 246 de tancuri, 42 de sisteme MLRS, 10 avioane de luptă și 264 de drone. Totodată, susține că ar fi fost uciși 13.000 de ucraineni.
  • Atac terorist la centrala Zaporojie - Volodimir Zelenski a avertizat că rușii pregătesc atacuri teroriste asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Kremlinul a reacționat prin purtătorul de cuvânt: „Este o altă minciună. Tocmai ce a avut loc evaluarea AIEA pe teren. Au văzut absolut tot ce au vrut să vadă”.
  • Ucraina câștigă noi poziții - Forțele ucrainene au obținut "un succes parțial" în cel puțin două direcții de pe frontul de sud și au făcut noi cuceriri, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
  • Suspect de spionaj reținut în Nikolaiev - Serviciul de Informații al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că a reținut în Nikolaiev un cetățean suspectat de spionaj militar în favoarea Rusiei și coordonarea tirurilor de artilerie al inamicului.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin e în izolare informațională - Evgheni Prigojin a lansat un nou atac la adresa conducerii armatei ruse. Într-o declarație telefonică difuzată de Nexta, el i-a acuzat pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe Valeri Gherasimov, comandantul trupelor ruse din Ucraina, că îi prezintă lui Putin informații false despre situația de pe front și că l-au izolat din punct de vedere informațional pe președintele rus.
  • Arest prelungit pentru Evan Gershkovich - Jurnalistul american arestat în Rusia pentru acuzații de spionaj va rămâne în arest până la sfârșitul lui august. Tribunalul din Moscova a respins apelul prin care Gershkovich a cerut eliberarea.

Alte informații relevante

  • România, posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni - NATO are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni, potrivit unor surse citate de POLITICO. Se lucrează la negocierea unui contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România și este posibil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au arătat sursele menționate. Detalii aici.
  • Războiul ar putea dura până în 2024 - Reprezentanţi de rang înalt ai Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe şi securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi ar putea dura până în anul 2024. La un seminar internaţional în domeniul apărării în oraşul spaniol Toledo, adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, Javier Colomina, a estimat că următoarele şase luni vor fi decisive şi se aşteaptă să fie înregistrate progrese pe frontul din Ucraina.
  • Elicopter prăbușit în Belarus - Un elicopter militar rusesc Mi-24 s-a prăbușit în apropierea unei autostrăzi, între Ivațevici și Baranavici. Potrivit primelor informații, echipajul a supraviețuit, anunță Nexta.
  • Gazul rusesc nu va mai trece prin Ucraina - Tranzitul gazelor naturale din Rusia prin Ucraina ar putea înceta până în 2024. Prelungirea contractului dintre Ucraina și Rusia anul viitor este improbabilă, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, pentru Financial Times.
  • Rusia va renunța la acordul cerealelor - Ucraina e 99,9% sigură că Rusia va ieși din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră în iulie, a anunțat un oficial al diplomației de la Kiev citat de The Guardian. Moscova a amenințat că nu va extinde acordul dincolo de 18 iulie dacă nu vor fi îndeplinite o serie de cereri, inclusiv eliminarea embargoului asupra cerealelor și îngrășămintelor rusești.
  • Ucraina vrea armată de jumătate de milion de militari - Ucraina își propune să crească PIB-ul de la 161 miliarde de dolari la 1.000 de miliarde în următorii zece ani, iar unul dintre motive este crearea unei armate puternice de 500.000 de militari, a anunțat joi ministrul economiei, Iulia Sviridenko, citată de The Kyiv Independent.
  • Fără cărți din Rusia și Belarus - Zelenski a semnat o lege care interzice importul și distribuția de cărți din Rusia și Belarus. Pentru cărțile în rusă importate din alte țări va fi nevoie de aprobare specială, relatează Kyiv Post.
  • Occidentul promite miliarde pentru reconstrucţia Ucrainei - Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis ajutor suplimentar de ordinul miliardelor de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei în cadrul conferinţei din Londra pentru reconstrucţia ţării, potrivit Reuters. Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat noi măsuri incluzând garanţii suplimentare de 3 miliarde de dolari pentru deblocarea de împrumuturi de la Banca Mondială și a lansat un cadru de asigurări pe timp de război în încercarea de a încuraja companiile să investească. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat că UE va oferi Ucrainei 50 miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, în timp ce secretarul american de stat a oferit sprijin suplimentar de 1,3 mi­liarde de dolari.
  • Investiții pe timp de război - Philip Morris International va construi o nouă fabrică de tutun în Ucraina, relatează Ukrinform.ua. Investiţia în proiectul din regiunea Lviv se va ridica la 30 milioane de dolari. Lucrările pregătitoare vor începe în iulie 2023, iar începutul producţiei e planificat pentru primul trimestru al anului 2024, peste 250 de oameni urmând fi angajaţi. De asemenea, Nestle a început construcţia unei noi fabrici în Volîn, o investiție de 40 milioane de dolari. Împreună cu fabrica din Torchin, reţeaua de producţie din Volîn va deveni hub-ul regional european al companiei pentru vermicelli, unde vor lucra 1.500 de oameni în producţie. Investițiile vin deși Ucraina a pierdut accesul la 5,5 milioane de muncitori, aproximativ 30% din forţa sa de muncă, de la începerea războiului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇