Toți cei care vizitează epava Titanicului cu submersibilul semnează o declarație pe proprie răspundere, unde cuvântul ”moarte” apare de trei ori, a declarat Mike Reiss, un scenarist și producător din New York, care a făcut o astfel călătorie anul trecut.
„Semnezi o declarație pe proprie răspundere, în care sunt enumerate una după alta modalitățile în care ai putea muri în timpul călătoriei. Moartea este menționată de trei ori pe prima pagină. În timp ce mă urcam în submersibil, mă gândeam că acesta ar putea fi sfârșitul.
Așadar, nimeni care se află în această situație nu a fost luat prin surprindere. Cu toții știți în ce vă băgați. Este o adevărată explorare. Nu este o vacanță. Nu este o căutare de senzații tari, nu este un salt cu parașuta. Aceștia sunt exploratori și călători care vor să vadă ceva”, a declarat Reiss pentru BBC.
Ce s-ar fi putut întâmpla
Cercetătorul Robert Blasiak a declarat pentru Sky News că submersibilul nu poate fi deschis din interior, astfel ca este nevoie de ajutor din exterior. Totodată, el a precizat că persoanele aflate la bord au oxigen doar pentru 96 de ore, astfel că vasul trebuie găsit repede.
La rândul său, Alistair Greig, profesor de inginerie marină la University College London, a declarat că submersibilele au de obicei o greutate la suplimentară la bord, pe care o pot elibera în caz de urgență pentru a le aduce la suprafață folosind flotabilitatea.
Acesta ar fi „scenariul de vis”, pentru ca cei cinci oameni aflați la bord să fie găsiți în viață.
Un scenariu mai puțin pozitiv ar fi o scurgere în carcasa sub presiune, a spus el.
„Dacă a coborât pe fundul mării și nu se poate ridica din nou singur, opțiunile sunt foarte limitate. Deși submersibilul ar putea fi încă intact, dacă se află pe fundul mării există foarte puține nave care pot ajunge atât de adânc și cu siguranță nu scafandri”, a spus el.
Un alt scenariu este un posibil scurtcircuit care ar fi putut provoca un incendiu la bord. În acest caz, incendiul ar genera fum toxic, potențial letal în spațiul foarte restrâns de la bordul submersibilului.
Cum arată interiorul submersibilului
Submersibilul Titan, dispărut duminică în timp ce se scufunda către epava Titanicului, este o ambarcaţiune mică, proiectată pentru a ţine doar cinci persoane timp de o zi, potrivit BBC.
Fondatorul operatorului turistic OceanGate Expeditions a prezentat anul trecut unei echipe CBS interiorul submersibilului.
În înregistrarea video se poate vedea o cameră mică, fără scaune sau canapele, iar pasagerii trebuie să stea cu picioarele încrucişate pe podea.
Există doar o toaletă mică în partea din faţă a navei. Pasagerilor li se recomandă însă să îşi restrângă dieta înainte şi în timpul scufundării "pentru a reduce probabilitatea de a fi nevoiţi să folosească toaleta".