Apa Mării Negre este în parametri normali, nu este niciun motiv de îngrijorare și nici risc de holeră pe litoral, a dat asigurări ministrul Mediului, Mircea Fechet.
El a spus că a avut discuții atât cu specialiștii din țară, cât și cu omologii săi din Ucraina şi Bulgaria despre dezastrul provocat de ruperea barajului Nova Kahovka din Ucraina și riscurile de a infecta apele Mării Negre în plin sezon estival.
„Important este că, după ce am ascultat toţi specialiştii, concluzia generală a fost că apa Mării Negre se situează în parametrii normali, în limite normale, fie că discutăm despre indicatori fizico-chimici, fie că discutăm despre încărcătura microbiologică, situaţie care a generat această panică legată de riscul de holeră.
Doamna director al Institutului Naţional pentru Sănătate Publică m-a asigurat că INSP-ul prelevează zilnic mostre de apă, ei testează nu doar pentru holeră, ci şi pentru alţi germeni patogeni cum ar fi E-coli şi aşa mai departe.
Până acum nu există niciun motiv de îngrijorare. Am evaluat, împreună cu specialiştii, imaginile satelitare pentru ca să reuşim să avem o previziune a evoluţiei încărcării Niprului, pentru că de la gura de vărsare a Niprului până la apele teritoriale româneşti, deşi este o distanţă mare, trebuie să monitorizăm şi acest lucru în mod constant. Concluzia tuturor, astăzi, este că nu avem niciun pericol”, a declarat Mircea Fechet, într-o intervenție la Digi24, citat de News.ro.
El a mai spus că omologul lui bulgar i-a spus că nici în apele din Bulgaria nu a fost detectat pericol cu privire la calitatea apelor și că i-a solicitat ministrului ucrainean al Mediului „orice informaţie legată de încărcarea microbiologică sau fizico-chimică a Niprului”.
„Aş putea să spun că suntem deocamdată asiguraţi că nu există niciun pericol pentru populaţie”, a concluzionat ministrul Mircea Fechet, care a dat asigurări că monitorizarea calităţii apei Mării Negre va continua.