Sindicatele din Educație vorbesc de amânarea examenelor: Rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă!

Sindicatele din Educație vorbesc de amânarea examenelor: Rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă!

Examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională ar putea fi amânate, afirmă președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor.

„A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față, vorbim de amânarea examenelor, pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor, luni, la Digi24.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație critică Guvernul că vine în mod repetat cu propuneri pe care sindicatele din învățământ le-au refuzat deja.

ADVERTISING

El a subliniat că mâine va avea loc unul dintre cele mai mari marșuri de protest, la care vor veni peste 20 de mii de angajați din educație.

„Consider că în momentul de față ne-a auzit o țară întreagă, ținând cont că este o solidarizare fără precedent cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în sistemul de învățământ. Politicienii nu știu ce au înțeles, mă îndoiesc că au priceput ceva vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul de față, pentru că atâta vreme cât majoritatea salariaților din învățământ au intrat într-o acțiune de protest și suntem în a șasea zi de grevă generală și ne pregătim de unul dintre cele mai mari marșuri de protest, la care vor veni peste 20 de mii de colegi din București în primul rând, dar și din țară, iar ei vorbesc în continuare de aceeași propunere care a fost refuzată săptămână trecută.

ADVERTISING

Este clar că sunt într-o lume a lor, într-o lume a politicienilor, într-o lume care a pierdut orice contact cu lumea asta a celor mulți, cu problemele și necazurile lor”, adaugă președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Noi discuții cu Budăi

Liderii sindicatelor din Educaţie vor avea luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

Discuțiile se vor axa pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (4.000 de lei net).

"Vom discuta astăzi cu domnul Budăi despre promovarea unei ordonanţe de urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie.

ADVERTISING

Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare", a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.

Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

"Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic", a subliniat liderul sindical.

Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

Azi ar trebui să înceapă înscrierea la Bac, iar Ministerul Educaţiei a transmis deja că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare înscrierii.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscriere, pentru că ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”.

”Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces.

Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată, luni, Consiliul Naţional al Elevilor, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇