Cel mai mare partid pro-democrație din Hong Kong s-a autodizolvat după ani de hăituire din partea Beijingului

Cel mai mare partid pro-democrație din Hong Kong s-a autodizolvat după ani de hăituire din partea Beijingului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Partidul Civic, unul dintre cele mai proeminente partide ale mişcării pro-democraţie din Hong Kong, şi-a votat sâmbătă autodizolvarea din cauza lipsei unei conduceri după represiunea suferită de membrii săi.

Supranumit „partidul avocaţilor”, deoarece mulţi dintre fondatorii săi au lucrat în domeniul juridic, Partidul Civic a fost creat în 2006 pentru a promova democratizarea în Hong Kong.

A rămas unul dintre puţinele grupuri de opoziţie care au supravieţuit în ciuda represiunii declanşate în baza legii de securitate naţională impusă în 2020 de Beijing.

ADVERTISING

Sâmbătă, 30 dintre cei 31 de membri ai adunării generale extraordinare a partidului au votat pentru încetarea voluntară a activităţilor, proces care va dura aproximativ o lună.

„După toate procedurile, Partidul Civic va dispărea de pe Pământ", a declarat preşedintele său, Alan Leong, în vârstă de 65 de ani, co-fondator al partidului şi o figură binecunoscută în mişcarea pro-democraţie din Hong Kong de la predarea teritoriului Chinei de către Marea Britanie în 1997.

În 2007, Leong a fost primul - şi până acum singurul - candidat la şefia executivului din Hong Kong fără aprobarea Beijingului. Deloc surprinzător, a pierdut alegerile.

ADVERTISING

Dar, de atunci, partidul său şi-a propus să devină o forţă „de guvernământ", şi nu doar de opoziţie.

La apogeul popularităţii sale, Partidul Civic s-a clasat pe locul al doilea în rândul opoziţiei din Hong Kong, câştigând şase locuri în 2012 la alegerile pentru Consiliului Legislativ, ai cărui membri au fost atunci aleşi în proporţie de 50% prin vot direct pentru prima dată după 1997.

„Am avut ochii fixaţi pe reperul democraţiei", a declarat Leong în scrisoarea de adio a partidului său adresată oraşului sâmbătă.

ADVERTISING

„Istoria trece prin cicluri (...) Chiar dacă Partidul Civic nu a realizat tot ce ne-am propus să facem, există un timp pentru toate", a adăugat el.

Hong Kong, un important centru financiar, a avut parte de proteste pro-democraţie ample, uneori violente, în 2019. O jumătate de duzină dintre membrii Partidului Civic au fost inculpaţi pentru că au participat la proteste şi pentru că au strâns fonduri pentru protestatari.

De asemenea, ei au participat la alegeri primare neoficiale în tabăra pro-democraţie, considerate un risc pentru securitatea naţională, iar patru au fost acuzaţi de „conspiraţie pentru subversiune".

Până la sfârşitul anului 2021, Partidul Civic pierduse cele cinci locuri pe care le deţinea în consiliul legislativ şi peste treizeci în consiliile regionale, după ce autorităţile au instituit un audit pentru a se asigura că doar „patrioţii" pot candida.

Albert Lai, fost membru fondator al Partidului Civic, a declarat pentru AFP că partidul dizolvat „poate fi văzut ca un simbol al sfârşitului mişcării democrate autohtone din Hong Kong".

„Dar eşecul nu înseamnă că mişcarea a fost inutilă. Mulţi oameni s-au mobilizat şi s-a acumulat mult capital social, ceea ce poate fi util pentru următorul capitol al Hong Kong-ului", a mai spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇